main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 november 2023 — 11:37

Rob Jetten (D66) wil ‘met andere partijen knokken’ voor gratis kinderopvang

D66-lijsttrekker Rob Jetten wil onder meer met GroenLinks-PvdA ervoor zorgen dat er gratis kinderopvang komt in Nederland. “Daar zijn wij al een paar jaar mee bezig”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Jetten geeft daarmee antwoord op de Estafettevraag van GL-PvdA-leider Frans Timmermans. In Goedemorgen Nederland vroeg hij gisteren voor de Estafettevraag hij het volgende aan de democraat: “Beste Rob, ga je samen met mij ervoor zorgen dat we kinderopvang net zo behandelen als basisonderwijs en er dus een publieke dienst van maken die gratis toegankelijk is voor iedereen?”

Het antwoord van Jetten is ja: de kinderopvang moet gratis worden. “Het is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Ook zodat ouders makkelijker werk en privé kunnen combineren. NSC is helaas tegen, dus wij moeten als D66 met andere partijen knokken om de gratis kinderopvang voor elkaar te krijgen.”

Het was al het idee van het kabinet, waar Jetten ook deel van uitmaakte. Het probleem was echter dat er onvoldoende personeel voor was, dus werd het besluit om gratis kinderopvang in te voeren van tafel geveegd. Voor Jetten geen reden om alsnog voor dit doel te strijden. “Je moet de keuze maken dat wij dit gaan doen, zodat meer mensen kunnen worden opgeleid voor die kinderopvang.”

Jetten stelt een vraag aan CDA-voorman Henri Bontenbal, hij is maandag te gast. Jetten vraagt: “Henri, wij hebben de afgelopen jaren samen ontzettend hard gewerkt om de klimaatdoelen te halen in Nederland. Het klimaatfonds is daarin heel erg belangrijk. Waarom is het een gevaar voor Nederland als partijen zoals NSC dat klimaatfonds willen afschaffen?”

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer