main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 16 november 2023 — 09:53

Autorijdend Nederland in de knel: ‘Wegenbouw ligt stil vanwege stikstof’

De mobiliteitsproblemen in Nederland nemen steeds verder toe en de RAI Vereniging, die zich inzet voor duurzame, veilige en betaalbare mobiliteit, luidt de noodklok. “Autorijdend Nederland kent grote problemen rond mobiliteit en als we nu geen beslissingen nemen, loopt de boel totaal vast”, laat de vereniging weten aan De Telegraaf.

Er komen een miljoen woningen bij, de bevolkingsgroei stijgt in rap tempo en deze mensen moeten zich, terwijl het wegennet nu al overvol is, allemaal verplaatsen. Voorzitter van de RAI Vereniging, Frits van Bruggen, zegt dat het geld om de mobiliteitsproblemen aan te pakken er wel is, maar niet op de juiste plek terechtkomt. “De staatskas krijgt 20 miljard euro binnen van weggebruikers via belastingen en heffingen en daarvan gaat slechts 6,6 miljard naar wegvoorzieningen om Nederland bereikbaar te houden. De auto is nog altijd een melkkoe.”

‘Stikstof olifant in de kamer’

Rob Jetten, partijleider van D66, zegt dat ze wel investeren in wegen, grote knelpunten en de verkeersveiligheid. “De olifant in de kamer is stikstof. Er liggen heel veel wegenprojecten in Nederland stil omdat er geen vergunning kan worden afgegeven door teveel stikstofuitstoot. Partijen die zeggen voor de auto te zijn, moeten daar ook echt wat aan gaan doen”, zegt Jetten in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Jetten benadrukt dat de wegenbouw in Nederland daardoor stil komt te liggen. “We zullen het dus ook moeten hebben over de oplossing voor de landbouwsector en het inkrimpen van de veestapel.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Mobiliteit komt nauwelijks aan bod

Rennie Rijpma, hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad, merkt dat het in de verkiezingscampagne weinig over mobiliteit gaat. “En als het over vervoer gaat, gaat het nog een klein beetje over rekeningrijden. Stikstof was daarnaast tijdens de Provinciale Statenverkiezingen hét grote thema, maar daar is het nu ook vrij stil over. We hebben de oplossing nog niet.”

“Je moet keuzes maken”, benadrukt Jetten. “Daarom willen veel partijen het er niet over hebben en schuiven ze het liever nog even voor zich uit.” De D66’er noemt het ‘verbazingwekkend’ dat politici hun stikstofdoelen al weggeven terwijl de verkiezingen nog bezig zijn.

Lees ook:

Komen we ooit af van het fileleed? ‘Aantal auto’s neemt nog altijd toe’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer