main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
12 november 2023 — 09:29

Steeds meer gemeenten gebruiken stemmal voor slechtzienden

Van een stemmal en een kandidatenlijst in braille tot geleidelijnen en drinkbakken voor blindengeleidehonden: ongeveer 150 gemeenten regelen op verkiezingsdag speciale voorzieningen voor blinde en slechtziende mensen. Dat laten ze weten in een rondgang van het ANP langs zo’n 250 gemeenten.

Gemeenten zijn verplicht om in ieder stemlokaal minstens één loep te plaatsen en een vergrote kandidatenlijst op te hangen. Veel gemeenten die aangeven daarbovenop extra voorzieningen beschikbaar te stellen, gebruiken een zogeheten stemmal. Die op maat gemaakte plaat met gaatjes kan over het stembiljet worden gelegd, waarna mensen met een visuele beperking de kandidaat van hun keuze kunnen vinden door het aantal gaatjes onder een partij te tellen.

In onder meer Amsterdam, Breda, Deventer, Groningen en Weert zijn een of meerdere stembureaus uitgerust met een stemmal. De gemeenten Emmen, Ridderkerk en Súdwest-Fryslân bieden inwoners de mogelijkheid om daar al voor de verkiezingen mee te komen oefenen. De mal wordt vaak aangeboden in combinatie met een soundbox met koptelefoon, waarmee kiezers de kandidatenlijst kunnen beluisteren.

Volgens de Oogvereniging kunnen mensen met een visuele beperking voor zover bekend in 116 gemeenten met behulp van een stemmal stemmen. Dat zijn bijna dertig keer zoveel gemeenten als vijf jaar geleden, toen er in vier gemeenten voor het eerst mee werd geëxperimenteerd. De Oogvereniging zegt heel blij te zijn met die toename, maar benadrukt dat het nog altijd maar om ongeveer een derde van het totale aantal gemeenten gaat.

Soundbox

Bovendien gaat het bij de toegankelijkheid van de verkiezingen om veel meer dan alleen het neerleggen van een stemmal en een soundbox, zegt Ton van Weerdenburg van de belangenorganisatie. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld ook letten op goede bewegwijzering in en rond het stembureau, georganiseerd vervoer ernaartoe en de juiste verlichting in het stemhokje.

Een aantal gemeenten laat weten dit soort maatregelen te treffen. Zo plaatsen Almere, Baarn, Barendrecht, Den Haag, Maastricht en Ridderkerk voelbare geleidelijnen op de vloer van een of meerdere stembureaus. In Den Haag en Maastricht worden ook waterbakken voor blindengeleidehonden neergezet. In onder meer Arnhem, Nijmegen en Geertruidenberg kunnen mensen die hulp nodig hebben bij het vervoer van en naar het stembureau gebruikmaken van een stemtaxi.

Volgens het Oogfonds waren er vorig jaar in Nederland zo’n 330.000 mensen blind of ernstig slechtziend.

Lees ook: 

Teleurstelling voor GroenLinks-PvdA: ‘Frans Timmermans moest onze premier worden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Dinsdag om 21.20 uur

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

Kamer blijft bij leeftijdsgrens fatbikes ondanks twijfel minister

PVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…

Lees meer

Rabobank denkt dat huizenprijzen nog harder stijgen

Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…

Lees meer

Bedrijven keren opnieuw voor record aan dividend uit

Bedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…

Lees meer

Ingrid Coenradie (PVV) roemt goede sfeer in kabinet: ‘We lachen ontzettend veel’

Staatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…

Lees meer

‘Geef niet de zzp’er de schuld van de tekorten in de zorg, dat is de schuld van het systeem’

Een veelgehoorde klacht van tegenstanders van zzp’ers, is dat zij zorgen voor een sneeuwbaleffect van de tekorten in essentiële sectoren zoals in de zorg. “Onterecht”,…

Lees meer

Agent heeft nog steeds gehoorschade na voetbalrellen: ‘Het escaleerde in een fractie van een seconde’

Agenten krijgen het bij escalerend voetbalgeweld vaak zwaar voor de kiezen. Een agent die vorig jaar tussen de rellen stond na een voetbalwedstrijd in Breda,…

Lees meer

Het zzp-schap zorgt voor grotere arbeidsparticipatie: ‘Uitkomst voor mensen die niet in het 40-urige keurslijf passen’

Zolang het zzp-schap bestaat, zorgt het voor discussie. Want waar de ene beleidsmaker bang is voor ‘schijnzelfstandigheid’, ziet de ander alleen maar kansen. Bij Knab,…

Lees meer

Belastingdienst: ‘We gaan niet meer en strenger controleren op schijnzelfstandigheid’

Onder zzp’ers en hun opdrachtgevers heerst al enige tijd onrust over een wet die per 1 januari 2025 beter gehandhaafd gaat worden door de Belastingdienst….

Lees meer