main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 november 2023 — 10:16

Israël opvallende afwezige bij humanitaire top over Gaza: ‘Staakt-het-vuren nog niet in zicht’

Op een internationale top in Frankrijk gaat het vandaag over humanitaire steun voor de burgerbevolking van Gaza. President Emmanuel Macron heeft zo’n 80 landen en organisaties uitgenodigd. Israël is de grote afwezige. “Een staakt-het-vuren is voorlopig nog niet in zicht”, zegt Martijn Kitzen, hoogleraar Nederlandse Defensie Academie in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Zonder Israël geen hulp voor Gaza. Dat is de situatie hoe die op dit moment is”, zegt Kitzen. Hij plaatst daar een kanttekening bij dat Frankrijk “echt wel” met Israël heeft gesproken.

De top van vanavond staat vooral in het teken van het coördineren van hulp, zegt de hoogleraar. Wie wil en kan wat leveren? Daar wordt over geïnventariseerd volgens Kitzen. “Vervolgens wordt een plan gemaakt over hoe het ook daar te krijgen. Je wilt kijken wat je kunt aanbieden, wat je kunt doen voor de mensen daar. Daar heb je Israël uiteraard bij nodig.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Rutte op bezoek

Demissionair premier Mark Rutte probeert ook zijn steentje bij te dragen. Zo was hij gisteren voor een bezoek in Qatar en zit hij vandaag voor de tweede keer in korte tijd om tafel met zijn Israëlische evenknie Benjamin Netanyahu.

Kitzen denkt dat dit soort bezoeken “zeker” zin hebben. “In zo’n internationale crisis moet je met elkaar blijven praten. Uiteindelijk moet je het als internationale gemeenschap zien op te lossen.” Dat zegt de hoogleraar omdat het conflict zich langzaam uitbreidt buiten alleen Gaza en Israël. “We zien ook Libanon met Hezbollah en dat dingen plaatsvinden in Syrië.”

Kitzen waarschuwt dat het conflict niet groter moet worden dan het al is. “Je moet met elkaar blijven praten, dat heeft al zin. De oplossing zal uiteindelijk met de internationale gemeenschap gevonden moeten worden.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk hier de aflevering terug op NPO Start.

‘Staakt-het-vuren voorlopig niet in zicht’

De rol van de Verenigde Staten is zeker aanwezig in dit conflict, in het koesteren van de bombardementen van Israël, denkt Amerikakenner Jan-Kees Emmer. “Aan de ene kant laat Amerika zien pal achter Israël te staan. Anderzijds kun je erop rekenen dat president Biden en minister Blinken druk uitoefenen op Israël om het rustiger aan te doen.”

Dat is ook zichtbaar volgens Emmer. “Er wordt al minder heel zwaar gebombardeerd.” Dat is niet per se zichtbaar voor de bevolking. “Het spel vindt zich grotendeels achter de schermen plaats”, legt Emmer uit.

Met de bemoeienis van de VS is “de verwachting is dat wij meer humanitaire pauzes gaan zien”, voegt Kitzen eraan toe. “Al is een staakt-het-vuren voorlopig nog niet in zicht.”

Lees ook:

Rutte reist van Qatar naar Israël voor gesprek met Netanyahu

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer