main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 28 oktober 2023 — 00:38

Mick van Wely over mogelijke invoer landelijk coldcaseteam: ‘Zeker de helft op te lossen’

Misdaadjournalist van De Telegraaf Mick van Wely is van mening dat met de komst van een landelijk coldcaseteam veel oude zaken alsnog tot een doorbraak kunnen komen. “Van de 1.700 onopgeloste coldcases, denk ik dat met goed recherchewerk zeker de helft op te lossen is”, zegt hij in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Een meerderheid van de Tweede Kamer pleitte na rondgang van Het Misdaadbureau bij politieke partijen voor een landelijk coldcaseteam. De VVD, BBB, PVV, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren én de ChristenUnie willen voortaan een landelijke aansturing. Van Wely vindt dat een goede zaak. “Dan heb je een vaste kern dat losstaat van het regionale beleid.”

De politie beschouwt een zaak als een coldcase als er een gevangenisstraf van twaalf jaar of langer voor staat. Momenteel wordt per regio bepaald welke onopgeloste moordzaken opnieuw worden bekeken en hoeveel rechercheurs hun vingers aan coldcases mogen branden.

Voorstanders van een landelijk team bekritiseren de grote regionale verschillen. De partijen vinden dat het niet van de postcode moet afhangen of een zaak opnieuw wordt onderzocht of niet. Volgens Van Wely ligt in de ene regio ook veel meer kans op een doorbraak in een zaak dan in een andere regio. “Je veegt het met een landelijk team op één hoop en gaat dan kijken wat de meest kansrijke zaken zijn.”

De misdaadjournalist zegt dat er duidelijke afspraken gemaakt moeten worden. Hij pleit voor meer ambitieuze doelen. “Per jaar moet je gewoon tien zaken oplossen. Als je dat niet redt, rek je de capaciteit maar uit.”

Tekst gaat verder onder de X:

‘Ga niet op je kont zitten wachten’

Nabestaande Wicky Van der Meijs verloor in 2002 haar vader, nadat hij ’s avonds op straat werd doodgestoken toen hij de hond uitliet. Ook zij pleit voor een landelijk rechercheteam. “Dat landelijke team moet er niet alleen komen, maar moet er ook continu bovenop blijven zitten. Laat ook oud-rechercheurs meedraaien, doe het met elkaar en deel expertise. Ga niet op je kont zitten wachten op tips.”

“Wees ook eerlijk”, zegt Van der Meijs. “Als een zaak niet op te lossen is, spreek dat dan ook uit.” Ze benadrukt dat ook met zo’n uitspraak nabestaanden toch enige vorm van rust krijgen. “Heel veel nabestaanden weten op een bepaald moment niet meer wie hun rechercheur is. Dan raken ze verwijderd van de politie. Heel vaak kloppen nabestaanden bij mij aan dat ze niet meer weten wie hun aanspreekpunt is.”

Vaste kern coldcaseteams

Van Wely volgt alle coldcasezaken op de voet. “De afgelopen zeven jaar zijn er ongeveer 35 zaken opgelost. Dat zijn er vijf per jaar en ik vind dat niet heel veel.”

Volgens Van Wely is de organisatie rondom coldcases op dit moment ‘raar’ georganiseerd. “Iedere politie-eenheid heeft het op een andere manier weggezet. In Rotterdam en Amsterdam werken vijftien á twintig mensen non-stop aan coldcases. Maar andere politie-eenheden beschikken soms maar over anderhalve man en een paardenkop.”

“Het belangrijkste bij coldcases is continuïteit, maar wat er nu gebeurt is dat de capaciteit op coldcasezaken snel wordt weggetrokken omdat ergens anders de prioriteit hoger is.” De misdaadjournalist vindt dat coldcaseteams standaard een bepaalde omvang moeten hebben en dat je deze kern kunt aanvullen met andere rechercheurs op het moment dat je een doorbraak hebt. “Deze zaken verdienen het om een vaste kern te hebben.”

Tekst gaat verder onder de X:

Altijd hoop houden

Volgens Van Wely is het belangrijk om altijd hoop te houden. “Ik kan zo drie á vier zaken noemen die na vijfentwintig of dertig jaar zijn opgelost. Dat zijn zaken waarvan iedereen dacht: dat lukt niet meer.” Van Wely noemt de zaak Nicky Verstappen en Marianne Vaatstra als voorbeeld. “We zien nieuwe technieken en bijvoorbeeld veranderende houdingen bij verdachten, waardoor ze toch besluiten om te gaan praten.”

Lees ook:

Staan er tijdens Halloween wel eens échte slechteriken aan de deur?

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit. Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug.

Minister Eelco Heinen en minister Judith Uitermark bij Rick Nieman

Rick Nieman ontving in WNL Op Zondag de volgende prominente gasten:
  • Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) over de Miljoenennota;
  • Minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark over haar politieke drijfveren;
  • Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim over Market Garden, oorlogsvoering toen en nu;
  • De Belgische schrijver Johan Op de Beeck over zijn boek ‘De verscheurde staten van Amerika’. Hoe de Amerikaanse burgeroorlog van 1861 nog steeds doorwerkt in het Amerika van vandaag.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

Laatste groepen Dam tot Damloop niet van start om warmte

De twee laatste startgroepen bij de Dam tot Damloop mogen niet van start. De organisatie van het Amsterdamse loopevenement heeft dat besloten om de toenemende…

Lees meer

14-jarige zwaargewond bij vermoedelijke beroving in Deventer

Een 14-jarige jongen uit het Gelderse Apeldoorn is zaterdagavond zwaargewond geraakt in Deventer (Overijssel), vermoedelijk als gevolg van een beroving, meldt de politie. De jongen…

Lees meer

Baas Bosch: warmtepomp nooit goedkoper dan eenvoudige gasketel

De topman van het Duitse industrieconcern Bosch acht het onwaarschijnlijk dat de prijs van warmtepompen in de nabije toekomst daalt. In een interview met de…

Lees meer

Militairen moeten kunstmatige intelligentie inzetten, maar bindende afspraken zijn noodzakelijk

Kunstmatige intelligentie moet worden toegevoegd aan het militaire optreden, aldus Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in WNL Op Zondag. “Maar mensen moeten altijd in de…

Lees meer

Dit is de grootste militaire les geweest van Operatie Market Garden

De grootste militaire les van Operatie Market Garden, deze week 80 jaar geleden, is volgens Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim het belang van snelle aansluiting…

Lees meer

Eelco Heinen wil langer dan vier jaar minister van Financiën zijn: ‘Ik heb een missie’

Eelco Heinen (VVD) hoopt langer dan vier jaar op zijn post te zitten als minister van Financiën. Dat zegt hij in WNL Op Zondag. Hij…

Lees meer

Eelco Heinen (minister van Financiën) over btw-verhogingen: ‘Moeten keuzes maken waar echte prioriteit ligt’

De btw-verhogingen in meerdere sectoren zijn “keuzes maken waar de echte prioriteit ligt”, reageert minister van Financiën Eelco Heinen op de kritiek over de eerste…

Lees meer

Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) wijst op spoedwet: ‘Er zijn meerdere wegen’

Judith Uitermark, minister van Binnenlandse Zaken (NSC), wijst in WNL Op Zondag op een alternatieve manier om het asielprobleem op te lossen. “Het aanzetten van…

Lees meer

Premier Schoof bij Market Garden-herdenking: ‘Oorlog is weer heel dichtbij’

“Geweld, terrorisme en ja – sinds de Russische inval in Oekraïne ook oorlog – ineens is het allemaal weer heel dichtbij”, sprak Dick Schoof zaterdag…

Lees meer

Duitsland maakt stand op na eerste vijf dagen met grenscontroles: bijna tweehonderd mensen aangehouden

De grenscontroles die Duitsland sinds maandag weer uitvoert, heeft ertoe geleid dat er van maandag tot en met donderdag 182 mensen zijn tegengehouden die geen…

Lees meer

Telefoontjes van je baas negeren in je vrije tijd? Meerderheid millennials is voorstander

Wil je dat document nog even mailen? Ik moet je even spreken over die ene klant! Kun je vanavond bijspringen, we hebben écht niemand anders……

Lees meer

OM tegen slachtoffers ‘Enkhuizen’: praat over wat er is gebeurd

Slachtoffers van de 26-jarige man uit Enkhuizen die beelden van seksuele handelingen maakte, kunnen het beste veel praten over wat hun is overkomen. Zo verkleinen…

Lees meer

Woningdelers en studenten winnen bijna altijd huurconflict

Het loont om naar de Huurcommissie te stappen bij twijfels over een te hoge huur of te veel servicekosten. Bijna alle huurders van onzelfstandige woningen,…

Lees meer