main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Op1 - 26 oktober 2023 — 23:57

‘Lezing Baudet in Gent al twee keer eerder afgezegd vanwege bedreigingen’

FVD-leider Thierry Baudet is donderdagavond aangevallen in Gent, waar hij was om een lezing te geven. Een onbekende man sloeg de politicus met een paraplu. De verdachte werd direct opgepakt.

Kabinetsleden veroordeelden het geweldsincident meteen. “Van politici blijf je af”, zei demissionair premier Mark Rutte. Wat Baudet is overkomen is “volstrekt onacceptabel”. Ook minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge spreekt van een “grove schande”.

FVD-leider Baudet noemt de aanval zelf “het gevolg van een enorme demoniseringscampagne”. Volgens Baudet was de paraplu verzwaard. Hij heeft een flinke bult overgehouden aan de aanval, maar liet desondanks zijn lezing doorgaan.

‘Te gevaarlijk’

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther werd de lezing eerder al afgezegd. “Tot twee keer toe eerder is de lezing afgezegd. De veiligheidsdiensten in België hadden gezegd dat het te gevaarlijk zou zijn”, aldus De Winther in Op1. “De Belgische Raad van State vond dat de toespraak deze keer doorgang moest vinden.”

Tekst gaat verder onder de X.

De Winther vindt het onbegrijpelijk dat Baudet ‘niet afgeschermd werd’. “Hij had een lijfwacht, maar werd niet in een hoekje afgegrensd en toen kwam ineens die enorme klap. Het is niet niks wat er gebeurde.”

Pro-Russisch

Een uur voor aanvang van de lezing protesteerden er in het centrum van Gent, niet ver van de universiteit, enkele tientallen mensen tegen de komst van Baudet. Volgens een journalist van de Vlaamse omroep VRT hadden zij een Oekraïense vlag bij zich. Baudet heeft zich in het verleden regelmatig pro-Russisch uitgelaten, onder andere over het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.

Lees ook:

Baudet op hoofd geslagen voor lezing aan Belgische universiteit

 

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer