main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 26 oktober 2023 — 13:39

D66-lijsttrekker Rob Jetten tegen Pieter Omtzigt: Klimaatfonds mag niet verdwijnen

Het afschaffen van het Klimaatfonds is een “heel erg groot risico” voor Nederland. Daarvoor waarschuwt D66-lijsttrekker en demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) in het radioprogramma Sven op 1. Verschillende partijen nemen in hun verkiezingsprogramma afscheid van het fonds ter waarde van 35 miljard euro.

“Er valt op 22 november echt wat te kiezen. Er zijn partijen die het Klimaatfonds willen afschaffen. Dat zou heel onverstandig zijn”, zegt Jetten. “Drie miljard euro is bijvoorbeeld voor mensen om hun huis beter te isoleren, zodat de energierekening naar beneden kan. Een groot deel van het geld gaat naar groene waterstof, zodat een groot deel van de Nederlandse industrie kan blijven concurreren met het buitenland.”

De bewindsman benadrukt dat hij er “scherp op toeziet dat het geld wordt besteed aan maatregelen die leiden tot minder CO2-uitstoot en de Nederlandse economie versterken”. Toch zien verschillende partijen geen heil in het fonds, waaronder Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt. NSC is niet tegen de investeringen voor klimaat, maar wil af van fondsen.

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

‘Ga door met Klimaatfonds’

Volgens Jetten biedt het fonds juist een goed overzicht van hoe het geld wordt besteed. “We hebben een hele zorgvuldige wet gemaakt voor het Klimaatfonds, zodat de Tweede Kamer er goed op kan toezien. Mijn oproep aan de Tweede Kamer is: ga door met het Klimaatfonds, dan heb je ook een totaaloverzicht van waar we ons klimaatgeld aan uitgeven en wat het oplevert.”

Als het Klimaatfonds verdwijnt en het geld wordt verdeeld over verschillende departementen, dreigt Den Haag de urgentie uit het oog te verliezen, vreest Jetten. “Als je het geld gaat verspreiden, is het maar de vraag of de minister van Wonen of de minister van Infrastructuur hard genoeg aan het lopen is. We moeten er echt voor zorgen dat iemand eindverantwoordelijk is om al die collega’s in het kabinet eraan te houden het klimaatbeleid daadwerkelijk uit te voeren.”

‘Niet achterop raken’

Nederland loopt volgens de minister “het grote risico om achterop te raken” met uitvoering van klimaatbeleid zonder Klimaatfonds. “Mensen en bedrijven worden dan niet snel genoeg worden geholpen met de grote verduurzamingsstappen die ze aan het zetten zijn. De samenleving wil klimaatactie omdat mensen zich zorgen maken over klimaatverandering, maar ook omdat ze bezig zijn met het verdienvermogen van de toekomst.”

“De overheid moet naast burgers en bedrijven staan om het maximaal te faciliteren”, vindt Jetten.

Hij is kritisch op de klimaatplannen van NSC. “Omtzigt schrijft in zijn programma dat hij een stapje terug wil zetten met de klimaatdoelen. We zijn nu eindelijk op koers met de 55 procent CO2-reductie. Als het aan NSC ligt, nemen we al genoegen met 52 procent. Dan maakt Nederland de inhaalslag niet.”

Lees ook: 

D66-lijsttrekker Rob Jetten tegen Frans Timmermans: ‘Kernenergie voor Nederland wél interessant’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer