main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 oktober 2023 — 10:14

Grondoffensief Israël kan minimaal een jaar duren: ‘Burgerslachtoffers voorkomen is onrealistisch’

Het grondoffensief van Israël laat niet lang maar op zich wachten. Als premier Netanyahu dit doordrukt, kan de oorlog nog “minimaal een jaar duren als volledige vernietiging van Hamas het einddoel blijft”, zegt voormalig commandant van de Korps Mariniers Jeff Mac Mootry in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Dat het nog “heel lang gaat duren” heeft onder meer te maken met dat de oorlog zowel horizontaal als verticaal gevochten moet worden. Het Israëlische leger moet bovengronds gebouw voor gebouw te werk gaan en heeft daarnaast ondergronds te maken met het complexe tunnelsysteem onder Gaza.

‘Tunnelcomplex soms wel vier lagen diep’

Het is volgens Mac Mootry de vraag wat Israël weet van het tunnelsysteem van Hamas. Als Israël daar weet van had, had Hamas op 7 oktober niet zomaar de grens over kunnen steken, denkt de oud-officier. “Het zijn tunnelcomplexen op meerdere niveaus, soms wel drie, vier lagen diep”, vertelt Mac Mootry.

Als het Israëlische leger het tunnelsysteem infiltreert, weet het waarschijnlijk niet wat het te wachten staat. “Misschien zitten ze bordenvol boobytraps of zijn ze ondermijnt”, geeft Mac Mootry als voorbeeld.

De tunnels induiken brengt enorm veel risico’s met zich mee. Hamas kent het systeem als zijn broekzak. Voor de Israëlische militairen is het een duik in het grote onbekende. “Maar ik ben ervan overtuigd dat inmiddels de nodige Israëlische speciale eenheden actief zijn in Gaza.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Burgerslachtoffers

Het doel van Israël blijft de volledige vernietiging van Hamas. Als Netanyahu daar voor blijft strijden, wordt het volgens de ex-commandant een “helse klus” om het aantal burgerslachtoffers minimaal te houden. “Op het moment dat je gebouwen met de grond gelijkmaakt, weet je niet wat in die gebouwen zit aan burgers. Te meer omdat Hamas zich realiseert dat zij de burgerbevolking als schild kunnen gebruiken.”

Mac Mootry vertelt dat Hamas er voordeel aan heeft als veel burgerdoden vallen door toedoen van Israël. “Dan kan de wereldopinie zich tegen Israël keren. Dat is doen te creëren. Dat zou betekenen dat de wereldopinie zich tegen Israël keert. Dat is voor Hamas aantrekkelijk, want op een gegeven moment gaan mensen roepen dat het genoeg is geweest.”

Burgerslachtoffers vermijden maakt de hele operatie van Israël ook “vele malen complexer” volgens de oud-officier. “Het voorkomen van burgerslachtoffers lijkt mij onrealistisch, maar je kunt er wel naar streven om het aantal tot een minimum te beperken.”

De boel volledig platgooien is geen optie volgens Mac Mootry, omdat veel burgers in de gebouwen in Gaza wonen. “Dan krijg je waanzinnige aantallen burgerdoden. Dat is verschrikkelijk en dat wil je niet.”

Rutte bezoekt Netanyahu en Abbas

Demissionair premier Mark Rutte stapt vandaag in het vliegtuig richting Israël om te praten met de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse leider Abbas. Dat brengt volgens Mac Mootry de nodige risico’s met zich mee, omdat “raketten die worden afgevuurd vanuit Gaza of Zuid-Libanon niet discrimineren of iemand premier of willekeurig burger is”.

Rutte schreef voor zijn vertrek op X onder meer dat “duurzame vrede en veiligheid voor Israël en Palestina de enige weg voorwaarts” is. De VVD’er pleit voor een tweetstatenoplossing. Die is in zijn ogen “harder nodig dan ooit”.

Tekst gaat verder onder X

Verder hoopt Rutte dat de humanitaire hulp op gang komt, vertelt parlementair journalist van WNL Tessa van Viegen. “Hij hoopt de in de gesprekken grote escalatie te voorkomen.”

Lees ook:

Frans Timmermans wil dat Israël Hamas niet bestrijdt met grondoffensief

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister WNL Op Zondag terug als podcast

In deze uitzending van WNL Op Zondag bespreekt Rick Nieman met minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over zijn pleidooi voor een strenger gevangenisregime.

Daarnaast ontleden Han ten Broeke (HCSS) en Jeff Mac Mootry (oud-Commandant Korps Mariniers) de gevolgen van de uitspraak van Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne.

Oud-politicus Rob Oudkerk vertelt over de nieuwe dramaserie ‘De Joodse Raad’. Daarin wordt het verhaal verteld van zijn grootvader, voorzitter van De Joodse Raad, en van zijn moeder, een verzetsheldin die honderden Joodse baby’s redde.

Tenslotte vertelt de Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko over haar biografie ‘Zoeken naar vrijheid, waarom ik niet zwijg’.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Terugkijken: Wat kost de gokindustrie onze samenleving?

Sinds de legalisering van online gokken in Nederland is het aantal online gokkers met 61 procent toegenomen. Maar daarmee ook het aantal gokverslaafden in ons land.

Wat zijn de kosten van deze gokverslaafden voor onze maatschappij? En wie moet opdraaien voor de rekening? De overheid en de burger of toch de gokindustrie zelf?

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next terug op NPO Start.

Inflatie zorgt voor hogere waarde Nederlandse landbouwexport, maar er is een keerzijde

De landbouwexport doet het goed. Nederland is nog altijd een grote speler op de wereldmarkt. Er ging in 2023 voor 123,8 miljard euro aan producten…

Lees meer

NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor…

Lees meer

COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Er is geen enkel land in West-Europa van waaruit verhoudingsgewijs meer Joden gedeporteerd en vermoord werden als uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke…

Lees meer

Ten Broeke (HCSS) over ‘onverstandige’ uitspraak Macron: ‘Speelt Poetin in de kaart’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke denkt niet dat de kans groot is dat Europese grondtroepen naar Oekraïne worden gestuurd. Dat zegt…

Lees meer

Minister voor Rechtsbescherming: ‘Moeten communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie de kop indrukken’

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind pleit ervoor om de communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie, zoals de recent tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi, de kop in…

Lees meer

Nederlanders tanken steeds meer benzine, ondanks hoge brandstofprijzen

Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto’s. Dat meldt RTL Z. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het…

Lees meer

Rotterdammer (23) overleden door ongeluk Capelle aan den IJssel

In de nacht van zaterdag op zondag is een 23-jarige inwoner van Rotterdam om het leven gekomen door een ongeval. Het slachtoffer reed rond 01.45…

Lees meer

Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Idaho en Missouri gewonnen, meldt peilingbureau Edison Research. Eerder zaterdag schaarde een ruime meerderheid van…

Lees meer