main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 oktober 2023 — 10:57

Defensieminister Israël zinspeelt op spoedig grondoffensief: ‘Verwachting is dat het snel gaat gebeuren’

VVD-Tweede Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Ruben Brekelmans denkt dat het grondoffensief van Israël in Gaza niet lang op zich laat wachten. “De verwachting is dat het nu snel zal gebeuren”, zegt Brekelmans in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant heeft donderdag aan het adres van de parate grondtroepen gezegd dat ze de Gazastrook “snel van de binnenkant zullen zien”. Daarmee lijkt hij te zinspelen op een spoedig grondoffensief. “Dat zeggen ze eigenlijk al een paar dagen, maar er staat een groot aantal troepen klaar en die kun je niet eindeloos laten staan”, zegt Brekelmans.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Eerder werd bekend dat het Israëlische leger een grondoffensief voorbereidt, maar een woordvoerder zei deze week dat de volgende fase van de oorlog er mogelijk anders uit kan zien. Maar Gallan zei gisteren tegen zijn troepen dat het “commando snel zal volgen”.

‘Kan ieder moment gebeuren’

Of ‘snel’ betekent vandaag, is volgens Brekelmans nog niet duidelijk. “Op een vrijdag ligt het in de islamitische wereld extra gevoelig en het zou vlak voor de sabbat zijn, die morgen is”, zegt de VVD-buitenlandwoordvoerder. “Maar het kan ieder moment gebeuren.”

Het binnenvallen van Gaza is voor Israël een logistiek “heel ingewikkelde operatie”, omdat het gebied dichtbevolkt is en Hamas beschikt over een tunnelsysteem van 500 kilometer lang. “Zelfs voor het Israëlische leger, dat heel sterk is, is dit een enorm complexe opgave.”

Een invasie van Gaza zou bovendien betekenen dat het Israëlisch-Palestijns conflict verder escaleert. De kans dat terreurgroep Hezbollah Israël vanuit het noorden aanvalt, neemt dan ook toe, zegt Brekelmans. Maar hij vermoedt dat Israël tot nu toe de boot heeft afgehouden omdat logistiek nog niet alles op orde was. “Israël heeft in korte tijd 360.000 reservisten opgeroepen. Dat moet allemaal goed geregeld worden.”

‘Israël heeft rugdekking VS nodig’

Daar komt bij dat de Amerikaanse president Joe Biden woensdag een bezoek bracht aan Tel Aviv. “Israël heeft de rugdekking en goedkeuring van de VS nodig. Het zou heel goed kunnen dat daar tijdens de trip van Biden finale afspraken over zijn gemaakt”, zegt Brekelmans.

Een Amerikaans vliegdekschip ligt op dit moment al voor anker in de Oostelijke Middellandse Zee. Daar komt binnenkort nog een vliegdekschip bij. “Dat is bedoeld om Hezbollah ervan te weerhouden betrokken te raken.”

Brekelmans denkt dat Israël de afgelopen week ook de tijd heeft genomen om de doelen van de invasie helder te formuleren. “Ze hebben gezegd dat ze Hamas willen ontmantelen of uitroeien, maar wanneer is dat doel bereikt? Als je dat vooraf niet scherp definieert en je dat gaandeweg nog moet uitvinden, dan wordt het heel moeilijk.”

Burgerslachtoffers

Als de inval in Gaza daadwerkelijk plaatsvindt, is de kans groot dat er nog meer burgerslachtoffers vallen. Volgens Brekelmans is het moeilijk te zeggen of dat proportioneel is. “Je kunt niet zeggen: voor iedere Hamasleider die je uitschakelt mag je zoveel burgerdoden hebben. Je moet iedere keer kijken: wat is het doel en wat is de intentie van Israël?”

“Of de extra slachtoffers die bij de invasie vallen proportioneel zijn, is een heel moeilijk juridisch oordeel”, zegt de VVD’er. “Normaalgesproken duurt het jaren om tot een conclusie te komen.”

Lees ook: 

Nederlandse nationaliteit gegijzelde Ofir Engel kan averechts werken: ‘Hamas kan nu ook Nederland onder druk zetten’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer