main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Stand van Nederland - 10 oktober 2023 — 12:02

Gasprijs stijgt tot hoogste niveau in vier maanden

De gasprijs in Europa is dinsdag verder gestegen tot het hoogste niveau in vier maanden. Een dag eerder schoot de prijs van de brandstof al omhoog door de gevechten tussen Israël en de Palestijnse militante groepering Hamas. Door de onrust in de regio werd het Amerikaanse energieconcern Chevron door de Israëlische regering verzocht om de aardgasproductie op het zogeheten Tamar-platform, een belangrijk gasveld, stil te leggen.

Op de Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs voor leveringen in november met 3,6 procent tot 45,55 euro per megawattuur. Maandag werd gas al 15 procent duurder. De oplopende spanningen in het Midden-Oosten vergrootten daarbij de aanbodrisico’s voorafgaand aan het winterstookseizoen op het noordelijk halfrond.

Volgens Egyptische overheidsfunctionarissen zijn de gasleveringen uit Israël naar Egypte met ongeveer 20 procent afgenomen na het sluiten van Chevrons Tamar-gasveld. Egypte was juist van plan om de export van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) naar Europa te hervatten na de zomerperiode, maar wacht volgens de overheidsfunctionarissen nu eerst de impact van de leveringsverstoringen in Israël af.

Europese gasprijs gevoelig

Ondanks dat de Europese gasvoorraden voor de winter bijna volledig vol zitten en de industriële vraag naar gas nog altijd ver onder het historische gemiddelde ligt, blijft de Europese gasprijs extreem gevoelig voor veranderingen in het aanbod. Dat komt doordat de Russische gasleveringen aan Europa sinds vorig jaar bijna volledig zijn weggevallen en dienen te worden aangevuld met de import van lng uit andere delen van de wereld.

Zo ging de gasprijs vorige week ook al omhoog, nadat personeel in Australische fabrieken voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) had aangekondigd het werk opnieuw neer te leggen om onder meer een hoger loon af te dwingen. Bovendien werd afgelopen weekend een lek ontdekt in een pijpleiding tussen Finland en Estland.

Verwarming gaat weer aan

Ook laten weersvoorspellingen zien dat de temperaturen in Noordwest-Europa vanaf volgende week waarschijnlijk zullen dalen, waardoor meer mensen mogelijk de verwarming aanzetten. Daarnaast waarschuwde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat de lage industriële vraag naar gas en de grote voorraden nog steeds geen garantie zijn voor stabiele prijzen tijdens het stookseizoen. “Het risico van prijsvolatiliteit, vooral in het geval van een koude winter, is reden tot zorg”, aldus het IEA.

Lees ook:

Europese gasprijs stijgt na mogelijk lek in gaspijplijn Oostzee

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer