main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
2 oktober 2023 — 14:43

Slachtofferhulp biedt veel hulp na schietpartijen Rotterdam

De omvang van de hulp die Slachtofferhulp Nederland aan ooggetuigen en omstanders van de schietpartijen in Rotterdam biedt, is uitzonderlijk, zegt een woordvoerder. Volgens hem is mogelijk nog steeds niet iedereen die hulp nodig heeft in beeld.

“Ons telefoonnummer is meer gebeld dan anders. Er zijn al tientallen telefoontjes binnengekomen”, zegt de woordvoerder. Bij andere incidenten wordt er niet heel veel naar Slachtofferhulp gebeld, omdat hulpbehoevenden vrij snel al in beeld zijn. Bij de schietpartijen in Rotterdam zijn veel mensen uit paniek gevlucht, waardoor Slachtofferhulp nog niet met hen in contact is gekomen.

Slachtofferhulp organiseert groepsbijeenkomsten samen met andere organisaties, waaronder de gemeente, GGD GHOR en wijkteams. Die zijn bedoeld voor omstanders en ooggetuigen, en niet voor de directe nabestaanden. Die krijgen vaak jarenlange intensieve bijstand van Slachtofferhulp, terwijl de meeste omstanders en ooggetuigen vaak behoefte hebben aan enkele weken hulp. De groepsbijeenkomsten zijn gericht op mensen die vergelijkbare ervaringen hebben.

Afgelopen weekend zijn er volgens de woordvoerder al vijftien van dit soort bijeenkomsten gehouden. Op donderdagavond bezochten vijftig tot zestig omwonenden van het Heiman Dullaertplein, de plek waar een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter werden gedood en waar de verdachte woont, een groepsbijeenkomst. “Daar is het nog altijd druk”, aldus de woordvoerder. Ook voor komende week staan er nog bijeenkomsten gepland.

Donderdag waren er in Rotterdam twee schietpartijen: aan het Heiman Dullaertplein en het Erasmus MC even verderop. De 32-jarige Fouad L., geneeskundestudent aan het Erasmus MC, is hiervoor opgepakt. Hij wordt ervan verdacht dat hij naast de moeder en dochter een 43-jarige docent heeft doodgeschoten in een collegezaal van het Erasmus MC. Ook stichtte hij op beide locaties waarschijnlijk brand. Woensdag wordt L. voorgeleid voor de rechter-commissaris van de Rotterdamse rechtbank, die beslist of hij langer blijft vastzitten.

Lees ook: 

Schietpartij Rotterdam: ‘Fouad L. had het gemunt op examencommissie’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer