main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
29 september 2023 — 15:32

Meer beveiligers en extra cameratoezicht rond busvervoer Ter Apel

Op de buslijnen tussen station Emmen en het asielzoekerscentrum in Ter Apel komt verscherpt cameratoezicht en op het station in Emmen komen meer beveiligers. Dit zijn twee van de nieuwe maatregelen uit een veiligheidsconvenant dat buschauffeurs van vakbond FNV aankomende maandag ondertekenen op het ministerie van Justitie.

Chauffeurs op de betrokken lijnen klagen al jaren over geweld en intimidatie tijdens hun werk. Sommige asielzoekers veroorzaken problemen op de buslijnen 72 en 73, zo klonk het. Na verschillende acties, zoals werkonderbrekingen en het inschakelen van de arbeidsinspectie, zijn sinds eind 2021 veiligheidsmaatregelen genomen.

Zo werken vluchtelingen die al langere tijd in het azc verblijven als gastheer of gastvrouw op station Emmen, om mensen op te vangen die in Nederland aankomen. Verder is er een zichtbare bushalte en staat op de bussen zelf ‘Ter Apel’ als bestemming aangegeven. Ook is er duidelijkere informatie over wat het verschil is tussen een buskaartje en een treinkaartje. Al deze maatregelen worden samengevoegd in het veiligheidsconvenant, zodat de maatregelen blijvend worden.

‘Aantal incidenten neemt af’

De maatregelen die al van kracht zijn, werken tot nu toe goed, zegt buschauffeur Dirk Visser. Zo zijn de gastheren en – vrouwen “zowel voor de passagiers naar Ter Apel als de buschauffeurs van de pendelbus prettig”. Ook buschauffeur Henri Seubers merkt dat de maatregelen voor meer rust zorgen. “We zien het aantal incidenten afnemen. Uiteraard kun je niet in de toekomst kijken, maar het actievoeren voor meer veiligheid, heeft zijn vruchten afgeworpen.”

Lees ook:

Rutte: situatie in de opvang Ter Apel is kritiek

Door: Steve Oosterkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer