main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 september 2023 — 11:02

CDA’er Van den Brink over inperken asielinstroom: ‘Eerst maatregelen, dan een getal’

Als het aan CDA-Kamerlid Bart van den Brink ligt moet er écht grip komen op migratie en moet de instroom worden beperkt. Waar de BBB in haar partijprogramma stelt om maximaal 15.000 asielzoekers op te vangen, wil Van den Brink geen harde cijfers noemen. “Het belangrijkste is dat we maatregelen nemen om de instroom te beperken en daarmee gaat het getal naar beneden. In die volgorde”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In de afgelopen week had staatssecretaris Eric van der Burg een dringende oproep aan sommige gemeentes om te hulp te schieten om Ter Apel te ontlasten. Arnhem en Zwolle hebben vervolgens extra onderdak geregeld, maar is dit de manier hoe het zou moeten gaan, of komt er een échte oplossing?

Van den Brink stelt dat het belangrijk is om gemeentes te helpen door de spreiding van asielzoekerscentra in Nederland op een eerlijke manier te doen, “want anders kunnen gemeenten ook nee blijven zeggen”.

Hij vervolgt: “Dat is waarom wij al een tijd lang zeggen: we moeten grip op migratie krijgen, we moeten de instroom beperken.” De Stentor schreef deze week over de gemeente Beekbergen, die niet zo enthousiast was over het voorstel om asielzoekers op te vangen. Volgens Van den Brink wordt de samenleving overvraagd. “Dan gaan zelfs de mensen die eigenlijk solidair willen zijn met mensen die op de vlucht zijn uiteindelijk zeggen: dit gaat gewoon niet meer. Dat moeten we echt zien te voorkomen dat de samenleving zich tegen dit soort grote vraagstukken stelt.”

Europese regels en tijdelijke bescherming

Maar is er dan een oplossing op de korte termijn? Zolang er niet meer opvangplekken komen is dat niet het geval, stelt de CDA’er. Daarnaast denkt hij dat als er geen besluit wordt genomen over het inperken van de instroom, de problemen ook niet worden opgelost.

Volgens Van den Brink hebben wij in Nederland een aantal regels die ruimer zijn opgesteld dan in andere Europese landen. Die zouden volgens hem moeten worden teruggebracht. Daarin staat bijvoorbeeld hoeveel mensen mogen na reizen. Daarnaast vindt hij dat het Nederlandse stelsel meer moet worden ingesteld op tijdelijke bescherming en tijdelijke asielvergunningen. “Op die manier worden we niet meer of minder aantrekkelijk dan andere landen om ons heen.”

Tekst gaat verder onder X.

Spreidingswet

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de spreidingswet. Het CDA is daar voor, mits er een aantal aanpassingen worden gedaan. Echter wordt staatssecretaris Van der Burg niet gesteund door zijn eigen partij, de VVD. Daarover zegt CDA’er Van den Brink: “De VVD laat hem daarmee echt in de kou staan. De VVD die jarenlang heeft gepleit om de instroom te beperken, laat de chaos in de opvang gewoon bestaan. Laat haar eigen staatsecretaris in de kou staan die al jarenlang probeert dit probleem op te lossen.”

De VVD mist in het idee van de spreidingswet een maximum aantal mensen dat binnen mag komen. Daarvan vindt Van den Brink dat de VVD doet aan ‘Grieks boekhouden’ en eigenlijk zelf een getal wil bedenken. “Want als je niet weet wat de aantallen zijn en dat gewoon zelf gaat verlagen, terwijl de instroom mogelijk hoger is, dan verplaats je de problemen naar een later moment.”

Geen duidelijk getal

Van den Brink is het ermee eens dat om grip te hebben op de instroom er wel een getal moet worden bepaald. Maar daar kan hij niet specifiek over zijn. “Dat getal zal in ieder geval een stuk lager moeten liggen dan de afgelopen jaren boven de 100.000, of boven de 200.000. Ik heb zelf niet het getal nu in mijn hoofd zitten als ultiem. Ik vind gewoon dat het een getal moet zijn waarmee gemeentes het kunnen bolwerken.”

Vandaag spreekt het CDA-Kamerlid met Van der Plas (BBB) om te vragen hoe zij denkt de 15.000 asielzoekers te gaan bereiken. “Want ik vind dat als je een getal noemt, dat je ook de maatregelen moet noemen waarmee je dat getal gaat halen”, vertelt hij. Voor van den Brink is het in ieder geval duidelijk. Hij noemt nog geen getallen, voordat er maatregelen worden genomen. De spreidingswet, het beperken van de instroom door afspraken met landen buiten Europa én het asielplan in Nederland hervormen met meer tijdelijke opvang, “dat zijn de maatregelen die je moet treffen”.

Lees meer:

Is het Europese asielsysteem doodziek? ‘Inefficiënt en onmenselijk’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Ali B. slachtoffer van mediacircus? 'Ik heb geen medelijden met hem'

Tv-columnist Angela de Jong en advocaat Maartje Schaap bespreken met presentator Maaike Timmerman de zaak rond Ali B.

Het OM verdenkt de rapper en tv-persoonlijkheid van twee verkrachtingen en twee aanrandingen. De zaak is een ware mediastorm geworden. Hoe is het voor de vermeende slachtoffers om daar onderdeel van te zijn? En heeft dit invloed op de strafmaat? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak.

Luister de podcast hier!

Het Misdaadbureau en NPO Radio 1 presenteren nieuwe podcast: De Diamantroof

Het is de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis: in 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro.

In een nieuwe podcast van Omroep WNL en NPO Radio 1 De Diamantroof, Het Misdaadbureau Extra doen hoofdrolspelers bijna twintig jaar later voor het eerst hun verhaal, waaronder een van de slachtoffers.

Luister nu naar de eerste drie afleveringen via je favoriete podcast-app.

Pensioenfonds ABP geeft financiële injectie om middenhuur te verduurzamen

Den Haag is nog altijd druk met wat ze met de middenhuur willen doen. Pensioenfonds ABP wacht daar niet langer op, schrijft De Telegraaf. Het…

Lees meer

Europese natuurherstelwet lijkt er toch te komen na draai Oostenrijk

De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de…

Lees meer

Fleur Agema nieuwe beoogde vicepremier namens PVV

Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten…

Lees meer

Versobering expatregeling leidt tot minder kennismigranten

De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld…

Lees meer

Recordaantal lopers Nacht van de Vluchteling: ‘Hartverwarmend’

Hartverwarmend, zo noemt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling de afgelopen Nacht van de Vluchteling zondagochtend. Een recordaantal van zo’n 7000 lopers heeft ruim 1,6…

Lees meer

‘Tactische pauzes’ aangekondigd door Israëlisch leger in zuidelijk Gaza

Het Israëlische leger heeft zondag aangekondigd dat het dagelijks een “tactische pauze van militaire activiteiten” zal invoeren in een deel van de zuidelijke Gazastrook. Het…

Lees meer

Zwijndrecht levert statistisch de meeste zonnestroom in Nederland

De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer

70-jarige Arnhemmer opgepakt na explosies slijterijen in Den Haag

De politie heeft een 70-jarige man uit Arnhem aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drie explosies in het centrum van Den Haag. De explosies waren…

Lees meer

Undercoverjournalist Jeroen van Bergeijk wint Brusseprijs 2024

Jeroen van Bergeijk heeft de Brusseprijs 2024 gewonnen voor zijn boek ‘Undercover aan het werk’. Juryvoorzitter Annegriet Wietsma maakte dat zaterdagavond bekend tijdens een uitzending…

Lees meer

Eerste Oranjefans stromen de fanzone binnen in Hamburg

De eerste fans van het Nederlands elftal hebben zich zondagochtend gemeld bij de fanzone in Hamburg. Rond 08.45 uur gingen de hekken van het plein…

Lees meer

De Diamantroof zit vol plottwisten en bizarre wendingen: ‘Ze hebben misschien de verkeerde roof gepleegd’

In de nieuwe WNL-podcastserie De Diamantroof doen de hoofdrolspelers van de geruchtmakende diamantroof na twintig jaar voor het eerst hun verhaal. Het is een roof…

Lees meer

Rutte ziet ‘dwaas’ vredesvoorstel Poetin als teken van paniek

Het “dwaze vredesvoorstel” dat de Russische president Vladimir Poetin vrijdag deed aan Oekraïne, laat zien dat hij “duidelijk in paniek is”. Dat heeft demissionair minister-president…

Lees meer

Duitse politie schiet man dood na geweld op EK-feestje

De Duitse politie heeft vrijdagavond een man doodgeschoten in de oostelijke deelstaat Saksen-Anhalt. De man viel mensen aan op een besloten EK-feestje in Wolmirstedt. Drie…

Lees meer

Honderden deelnemers aan protestmars in Dordrecht tegen Chemours

In Dordrecht hebben enkele honderden mensen meegedaan aan een protestmars tegen Chemours. Ze willen dat de chemische fabriek, gelegen langs de rivier de Beneden-Merwede, stopt…

Lees meer