main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 22 september 2023 — 22:14

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of een deel van een woning voor een fors geldbedrag wordt onderverhuurd. Sociale huur is dan een verdienmodel”, zegt Annelijn van den Heuvel van de Rotterdamse wooncorporatie Hef Wonen in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Wie even goed zoekt, komt op Marktplaats en Facebook en andere social mediaplatformen tal van advertenties en oproepen voor illegale onderhuur tegen. Ook worden er oproepen gedaan van soms wanhopige woningzoekenden. Voor Van den Heuvel zijn deze praktijken niet onbekend. “De verhuurders ontvangen hoge bedragen, maar betalen aan ons een lage prijs. Dat is illegale onderverhuur en bovendien heel oneerlijk.”

“Mensen staan lang op wachtlijsten en willen op een eerlijke manier aan een woning komen. Maar op deze manier staan ze nog langer op de wachtlijst omdat de woning niet vrijkomt”, zegt Van den Heuvel. Ze waarschuwt ook de onderhuurders: woningcorporaties hebben bij onderhuur veel minder goed zicht op de woonomstandigheden.

‘Ze zou mij uitzetten met geweld’

Dat onderhuur kan leiden tot hachelijke situaties, blijkt uit de ervaringen van een man, die anoniem wil blijven, die onderhuurt in een pand van Hef Wonen in Rotterdam. Hij had een woonruimte nodig en kwam via een bekende terecht in een vrijstaande kamer, maar kreeg ruzie met de hoofdbewoner. Ze wilde de man plots zo snel mogelijk op straat zetten omdat ze zelf weer haar intrek wilde nemen in het huis.

“We hadden de afspraak dat ik in december weg zou gaan, maar opeens veranderde ze de afspraken en begon ze iedereen eruit te schoppen”, vertelt de man, die geen gehoor gaf aan het vertrekbevel van de vrouw. “Ze kwam vervolgens binnen en zei dat ze mij zou uitzetten met geweld. Ze nam een groep mannen mee en wie niet vertrok, zou dood de deur uit worden gedragen, zo dreigden zij. Er stonden twee man in de kamer en nog eens twee man beneden.”

De vrouw, die tijdens het onderverhuren zelf in het buitenland verbleef, verhuurde kamers in de woning en had in sommige kamers zelfs wandjes geplaatst, om meer ruimtes te creëren. Die verhuurde ze vervolgens ook aan kwetsbaren, zoals mensen zonder verblijfsvergunning.

Luister de hele uitzending van Het Misdaadbureau terug:

‘Mensen worden echt slachtoffer’

“Het is heel schrijnend”, reageert Van den Heuvel. “Het gaat ook niet over de vierkante meters die je nodig hebt die gezond voor je zijn. Je wordt opgehokt, dat is niet wat wij woongenot noemen. Mensen worden hier echt slachtoffer van.”

Het uitzetten van de onderverhuurders blijkt vaak moeilijk. “We hebben geen sleutels van voordeuren. Wordt de deur niet geopend, dan blijven we soms weken aanbellen. Als het te lang duurt, wordt de hoofdhuurder uitgenodigd voor een zogeheten confrontatiegesprek, maar ook daar komt soms niemand opdagen. Dan sturen we een brief waarin wordt gevraagd de huur op te zeggen.”

De hoofdbewoonster van het pand in Rotterdam is op papier ook nog altijd de huurder. “In dit geval is de hoofdhuurder aangeschreven en is gevraagd om de huur op te zeggen. Maar ja, dat doet niemand zomaar vrijwillig, zeker niet als je er geld aan verdient”, erkent Van den Heuvel. “De zaak loopt, we zijn ermee bezig.”

Nepverhuurder

Soms gaan onderverhuurders nog veel sluwer te werk. Ze doen zich voor als legale verhuurder en nodigen woningzoekenden uit voor een bezichtiging, om vervolgens de woning te tonen die ze zelf huren. Het overkwam de Rotterdamse Lisa. Ze bezocht een driekamerappartement vlakbij de Erasmusbrug, die werd aangeboden voor 1300 euro per maand.

Voor de bezichtiging werd ze opgewacht door een op het oog betrouwbare verhuurder. “Het leek alsof hij heel professioneel was. Hij had de sleutels, dus dat zegt ook wel iets.” Na de bezichtiging stuurde ze een motivatiebrief en een paar dagen later ging de telefoon. “‘Gefeliciteerd, jullie hebben de woning'”, zei de stem aan de andere kant van de lijn. “We mochten een week later langskomen om te tekenen.”

“We hadden afgesproken in een café, want het kon niet in de woning. Hij wilde drie maanden huur: één maand vooruit en twee maanden als borg. De borg moest in cash aan hem worden betaald. In totaal ging het om 3900 euro”, vertelt Lisa. “Na het tekenen maakten we de afspraak dat we op 21 augustus de sleutel zouden krijgen en nog een rondje door het huis zouden lopen, om te kijken of er nog dingen beschadigd waren.”

Op 20 augustus stuurde Lisa de man een berichtje. “We vroegen hoe laat we er moesten zijn. Op 21 augustus kregen we na meerdere telefoontjes en appen vervolgens een reactie, zogenaamd van zijn vriendin. De man lag in het ziekenhuis met voedselvergiftiging. Toen kreeg ik buikpijn. Ik dacht: zo beginnen de meeste oplichtingsverhalen.”

Lisa kreeg nooit de sleutel overhandigd. “Ik voelde echt onbegrip en ik snap niet dat mensen tot zoiets in staat zijn.”

Sociale huurwoningen ‘geen verdienmodel om mensen op te lichten’

Van den Heuvel van Hef Wonen noemt het verhaal “bizar”. “Dit is niet waar sociale huurwoningen voor bedoeld zijn. Het is geen verdienmodel om mensen op te lichten.”

Ze roept mensen op melding te maken van dit soort praktijken en aangifte te doen bij de politie. “Wij hebben ook de melding nodig om tegen de contractant te zeggen: dit is niet de bedoeling. Vervolgens kunnen we hopelijk de huur opzeggen.”

Lees ook: 

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe wordt de formatiepuzzel gelegd?

Vandaag begon week twee van de gesprekken, een moeizame klus voor verkenner Ronald Plasterk. De oud-PvdA’er heeft nog een week langer nodig voor zijn verslag. Nieuwe ronde, nieuwe kansen? De vraag is nu hoe deze formatiepuzzel te leggen is en wat de verschillende scenario’s zijn.
En hoe houdbaar zijn deze Haagse ontwikkelingen voor de kiezer? Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Mariken van der Velden, specialist in politieke communicatie aan de VU;
  • René Cuperus, medeoprichter van de Nieuwe Denktank voor het Politieke Midden en co-auteur van De Atlas van Afgehaakt Nederland;
  • En Alexander van Kessel, senior onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in kabinetsformaties.
Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Luister terug als podcast: WNL op Zondag over de formatie en Oekraïne

Hoe verder met de formatie nu VVD en NSC de boot afhouden? Rick Nieman gaat in gesprek met:
  • Oud-informateur en VVD-prominent Uri Rosenthal over de kunst van het formeren
  • CDA-senator Madeleine van Toorenburg en columnist Zihni Özdil: wat zijn de opties voor een nieuw kabinet?
  • Hoogleraar Buitenlandse Betrekkingen Rob de Wijk over scenario’s voor Oekraïne
  • En schrijver Leon de Winter over zijn nieuwste boek Stad van de Honden, 50 jaar schrijverschap en Israël
Klik hier en luister deze uitzending terug als podcast!
Krijgt verkenner Plasterk de handen op elkaar? ‘Praten in koppeltjes is een unicum in deze fase’

Dat verkenner Ronald Plasterk voor een moeilijkere taak staat dan hij vooraf in zijn column in De Telegraaf aangaf, blijkt wel uit het feit dat…

Lees meer

Passagiers al dagen vast op luchthaven München

Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de…

Lees meer

Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar…

Lees meer

Burgemeester Westerwolde: ‘Het loopt weer vast in Ter Apel’

Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer…

Lees meer

Omtzigt: niet de bedoeling dat aantekeningen zichtbaar waren

De aantekeningen waarmee NSC-voorman Pieter Omtzigt is gefotografeerd, had hij voorafgaand aan het gesprek met verkenner Ronald Plasterk al opgepend. Dat zegt Omtzigt op X,…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: hoe is de formatiepuzzel te leggen?

In politiek Den Haag lopen de spanningen hoog op nu de verkenningsfase van de formatie onrustig verloopt. Vandaag begon week twee van de gesprekken, een…

Lees meer

Wilders en Van der Plas willen snel in groepjes verder praten

Geert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) vinden het een goed idee van verkenner Ronald Plasterk om deze week nog in “koppeltjes” verder…

Lees meer

Goudprijs stijgt naar nieuw recordniveau

De goudprijs is maandag gestegen naar het hoogste niveau ooit, vooral geholpen door een afzwakkende dollar. De prijs van het edelmetaal steeg op de metaalmarkt…

Lees meer

Oud-vakbewindsman tegen PVV, VVD en NSC: zet emotie opzij en ga om tafel

Zet je emotie opzij en neem plaats aan de onderhandelingstafel. Die oproep doet oud-staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck aan PVV, VVD, NSC en BBB….

Lees meer

Antwerpen spreekt scholen aan op antisemitisme

Antwerpen gaat scholen aanspreken op antisemitisch gedrag tegen Joodse leerlingen. Sommige scholen doen niet genoeg tegen zulke pesterijen, vindt verantwoordelijk provinciegouverneur Cathy Berx. Kinderen worden…

Lees meer