main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 22 september 2023 — 22:14

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of een deel van een woning voor een fors geldbedrag wordt onderverhuurd. Sociale huur is dan een verdienmodel”, zegt Annelijn van den Heuvel van de Rotterdamse wooncorporatie Hef Wonen in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Wie even goed zoekt, komt op Marktplaats en Facebook en andere social mediaplatformen tal van advertenties en oproepen voor illegale onderhuur tegen. Ook worden er oproepen gedaan van soms wanhopige woningzoekenden. Voor Van den Heuvel zijn deze praktijken niet onbekend. “De verhuurders ontvangen hoge bedragen, maar betalen aan ons een lage prijs. Dat is illegale onderverhuur en bovendien heel oneerlijk.”

“Mensen staan lang op wachtlijsten en willen op een eerlijke manier aan een woning komen. Maar op deze manier staan ze nog langer op de wachtlijst omdat de woning niet vrijkomt”, zegt Van den Heuvel. Ze waarschuwt ook de onderhuurders: woningcorporaties hebben bij onderhuur veel minder goed zicht op de woonomstandigheden.

‘Ze zou mij uitzetten met geweld’

Dat onderhuur kan leiden tot hachelijke situaties, blijkt uit de ervaringen van een man, die anoniem wil blijven, die onderhuurt in een pand van Hef Wonen in Rotterdam. Hij had een woonruimte nodig en kwam via een bekende terecht in een vrijstaande kamer, maar kreeg ruzie met de hoofdbewoner. Ze wilde de man plots zo snel mogelijk op straat zetten omdat ze zelf weer haar intrek wilde nemen in het huis.

“We hadden de afspraak dat ik in december weg zou gaan, maar opeens veranderde ze de afspraken en begon ze iedereen eruit te schoppen”, vertelt de man, die geen gehoor gaf aan het vertrekbevel van de vrouw. “Ze kwam vervolgens binnen en zei dat ze mij zou uitzetten met geweld. Ze nam een groep mannen mee en wie niet vertrok, zou dood de deur uit worden gedragen, zo dreigden zij. Er stonden twee man in de kamer en nog eens twee man beneden.”

De vrouw, die tijdens het onderverhuren zelf in het buitenland verbleef, verhuurde kamers in de woning en had in sommige kamers zelfs wandjes geplaatst, om meer ruimtes te creëren. Die verhuurde ze vervolgens ook aan kwetsbaren, zoals mensen zonder verblijfsvergunning.

Luister de hele uitzending van Het Misdaadbureau terug:

‘Mensen worden echt slachtoffer’

“Het is heel schrijnend”, reageert Van den Heuvel. “Het gaat ook niet over de vierkante meters die je nodig hebt die gezond voor je zijn. Je wordt opgehokt, dat is niet wat wij woongenot noemen. Mensen worden hier echt slachtoffer van.”

Het uitzetten van de onderverhuurders blijkt vaak moeilijk. “We hebben geen sleutels van voordeuren. Wordt de deur niet geopend, dan blijven we soms weken aanbellen. Als het te lang duurt, wordt de hoofdhuurder uitgenodigd voor een zogeheten confrontatiegesprek, maar ook daar komt soms niemand opdagen. Dan sturen we een brief waarin wordt gevraagd de huur op te zeggen.”

De hoofdbewoonster van het pand in Rotterdam is op papier ook nog altijd de huurder. “In dit geval is de hoofdhuurder aangeschreven en is gevraagd om de huur op te zeggen. Maar ja, dat doet niemand zomaar vrijwillig, zeker niet als je er geld aan verdient”, erkent Van den Heuvel. “De zaak loopt, we zijn ermee bezig.”

Nepverhuurder

Soms gaan onderverhuurders nog veel sluwer te werk. Ze doen zich voor als legale verhuurder en nodigen woningzoekenden uit voor een bezichtiging, om vervolgens de woning te tonen die ze zelf huren. Het overkwam de Rotterdamse Lisa. Ze bezocht een driekamerappartement vlakbij de Erasmusbrug, die werd aangeboden voor 1300 euro per maand.

Voor de bezichtiging werd ze opgewacht door een op het oog betrouwbare verhuurder. “Het leek alsof hij heel professioneel was. Hij had de sleutels, dus dat zegt ook wel iets.” Na de bezichtiging stuurde ze een motivatiebrief en een paar dagen later ging de telefoon. “‘Gefeliciteerd, jullie hebben de woning'”, zei de stem aan de andere kant van de lijn. “We mochten een week later langskomen om te tekenen.”

“We hadden afgesproken in een café, want het kon niet in de woning. Hij wilde drie maanden huur: één maand vooruit en twee maanden als borg. De borg moest in cash aan hem worden betaald. In totaal ging het om 3900 euro”, vertelt Lisa. “Na het tekenen maakten we de afspraak dat we op 21 augustus de sleutel zouden krijgen en nog een rondje door het huis zouden lopen, om te kijken of er nog dingen beschadigd waren.”

Op 20 augustus stuurde Lisa de man een berichtje. “We vroegen hoe laat we er moesten zijn. Op 21 augustus kregen we na meerdere telefoontjes en appen vervolgens een reactie, zogenaamd van zijn vriendin. De man lag in het ziekenhuis met voedselvergiftiging. Toen kreeg ik buikpijn. Ik dacht: zo beginnen de meeste oplichtingsverhalen.”

Lisa kreeg nooit de sleutel overhandigd. “Ik voelde echt onbegrip en ik snap niet dat mensen tot zoiets in staat zijn.”

Sociale huurwoningen ‘geen verdienmodel om mensen op te lichten’

Van den Heuvel van Hef Wonen noemt het verhaal “bizar”. “Dit is niet waar sociale huurwoningen voor bedoeld zijn. Het is geen verdienmodel om mensen op te lichten.”

Ze roept mensen op melding te maken van dit soort praktijken en aangifte te doen bij de politie. “Wij hebben ook de melding nodig om tegen de contractant te zeggen: dit is niet de bedoeling. Vervolgens kunnen we hopelijk de huur opzeggen.”

Lees ook: 

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Ali B. slachtoffer van mediacircus? 'Ik heb geen medelijden met hem'

Tv-columnist Angela de Jong en advocaat Maartje Schaap bespreken met presentator Maaike Timmerman de zaak rond Ali B.

Het OM verdenkt de rapper en tv-persoonlijkheid van twee verkrachtingen en twee aanrandingen. De zaak is een ware mediastorm geworden. Hoe is het voor de vermeende slachtoffers om daar onderdeel van te zijn? En heeft dit invloed op de strafmaat? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak.

Luister de podcast hier!

Het Misdaadbureau en NPO Radio 1 presenteren nieuwe podcast: De Diamantroof

Het is de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis: in 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro.

In een nieuwe podcast van Omroep WNL en NPO Radio 1 De Diamantroof, Het Misdaadbureau Extra doen hoofdrolspelers bijna twintig jaar later voor het eerst hun verhaal, waaronder een van de slachtoffers.

Luister nu naar de eerste drie afleveringen via je favoriete podcast-app.

Pensioenfonds ABP geeft financiële injectie om middenhuur te verduurzamen

Den Haag is nog altijd druk met wat ze met de middenhuur willen doen. Pensioenfonds ABP wacht daar niet langer op, schrijft De Telegraaf. Het…

Lees meer

Europese natuurherstelwet lijkt er toch te komen na draai Oostenrijk

De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de…

Lees meer

Fleur Agema nieuwe beoogde vicepremier namens PVV

Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten…

Lees meer

Versobering expatregeling leidt tot minder kennismigranten

De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld…

Lees meer

Recordaantal lopers Nacht van de Vluchteling: ‘Hartverwarmend’

Hartverwarmend, zo noemt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling de afgelopen Nacht van de Vluchteling zondagochtend. Een recordaantal van zo’n 7000 lopers heeft ruim 1,6…

Lees meer

‘Tactische pauzes’ aangekondigd door Israëlisch leger in zuidelijk Gaza

Het Israëlische leger heeft zondag aangekondigd dat het dagelijks een “tactische pauze van militaire activiteiten” zal invoeren in een deel van de zuidelijke Gazastrook. Het…

Lees meer

Zwijndrecht levert statistisch de meeste zonnestroom in Nederland

De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer

70-jarige Arnhemmer opgepakt na explosies slijterijen in Den Haag

De politie heeft een 70-jarige man uit Arnhem aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drie explosies in het centrum van Den Haag. De explosies waren…

Lees meer

Undercoverjournalist Jeroen van Bergeijk wint Brusseprijs 2024

Jeroen van Bergeijk heeft de Brusseprijs 2024 gewonnen voor zijn boek ‘Undercover aan het werk’. Juryvoorzitter Annegriet Wietsma maakte dat zaterdagavond bekend tijdens een uitzending…

Lees meer

Eerste Oranjefans stromen de fanzone binnen in Hamburg

De eerste fans van het Nederlands elftal hebben zich zondagochtend gemeld bij de fanzone in Hamburg. Rond 08.45 uur gingen de hekken van het plein…

Lees meer

De Diamantroof zit vol plottwisten en bizarre wendingen: ‘Ze hebben misschien de verkeerde roof gepleegd’

In de nieuwe WNL-podcastserie De Diamantroof doen de hoofdrolspelers van de geruchtmakende diamantroof na twintig jaar voor het eerst hun verhaal. Het is een roof…

Lees meer

Rutte ziet ‘dwaas’ vredesvoorstel Poetin als teken van paniek

Het “dwaze vredesvoorstel” dat de Russische president Vladimir Poetin vrijdag deed aan Oekraïne, laat zien dat hij “duidelijk in paniek is”. Dat heeft demissionair minister-president…

Lees meer

Duitse politie schiet man dood na geweld op EK-feestje

De Duitse politie heeft vrijdagavond een man doodgeschoten in de oostelijke deelstaat Saksen-Anhalt. De man viel mensen aan op een besloten EK-feestje in Wolmirstedt. Drie…

Lees meer

Honderden deelnemers aan protestmars in Dordrecht tegen Chemours

In Dordrecht hebben enkele honderden mensen meegedaan aan een protestmars tegen Chemours. Ze willen dat de chemische fabriek, gelegen langs de rivier de Beneden-Merwede, stopt…

Lees meer