main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 14 september 2023 — 10:16

Wie redt de middeninkomens van financiële malaise? ‘Wij moeten het hogerop zoeken’

De portemonnee van middeninkomens raakt leger en leger. Een haastige oplossing is geboden om deze groep te redden van financiële malaise, maar uit welk potje moet dit komen? Het grote bedrijfsleven heeft nog wat centjes over, denkt Reinier Castelein, voorzitter vakbond De Unie. 

De vakbond van Castelein vertegenwoordigt een groep die anderhalf tot twee keer modaal verdient. “Ook voor deze groep stijgen de kosten enorm en zij zien allerlei overheidsbeleid op zich afkomen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij doelt onder meer op de kosten van dakisolatie of zonnepanelen, waar zij zelf de beurs voor moeten trekken. “Op verschillende niveaus in de politiek wordt gedacht dat deze mensen het wel kunnen betalen. Op een gegeven moment is die groep uitgeknepen.”

Rekening bij bedrijfsleven?

Castelein is het ermee eens dat minderverdienende mensen financiële ondersteuning krijgen. De crux zit hem in waar het geld vandaan komt, vindt hij. De bestuursman stelt voor om het “hogerop” te zoeken, bijvoorbeeld in het grote bedrijfsleven. “Alle bedrijven maakten afgelopen jaren bakken met winst. Er is meer winst gemaakt dan ooit. Toch zie je dat middeninkomens de rekening betalen.”

SP-leider Lilian Marijnissen, ook te gast in de studio, sluit zich aan bij de woorden van haar tafelgenoot. “Grote bedrijven hebben meer dan 300.000 miljard euro winst gemaakt. Die wordt verdeeld onder aandeelhouders, ook buitenlandse aandeelhouders. Laten wij dat geld inzetten voor (werkende) mensen in Nederland, om ervoor te zorgen dat de lonen omhoog gaan en de prijzen omlaag.”

Vestigingsklimaat

Het voorstel om het vizier op het bedrijfsleven te richten gaat altijd gepaard met de vraag: maar het vestigingsklimaat dan? Daarover zegt Castelein: “Je moet het midden zien te vinden.”

Meer belasting voor grote bedrijven zal ze niet snel de grens overjagen, denkt de voorzitter van De Unie. “Wij hebben in Nederland zeer hooggeschoolde en hardwerkende medewerkers. Dat maakt het verschil. Ons vestigingsklimaat is positief, omdat wij geen grote demonstraties, vakbondstakingen of grote maatschappelijke onrust hebben. Bedrijven kunnen hier consequent produceren. Juist dat stabiele maatschappelijke klimaat, zou in belastingmaatregelen meer betaald kunnen worden.”

Marijnissen vindt dat topbestuurders een groter deel van de rekening op zich moeten nemen. “Logisch”, noemt Castelein de gedachtegang van de SP-voorvrouw. “Het kan niet zo zijn dat iemand die bij een bedrijf begint binnen drie jaar financieel onafhankelijk is en erna nooit meer zelf hoeft te werken. Dat zijn hele rare excessen, het is buitenproportioneel.”

BTW op levensmiddelen

Om de middeninkomens verder tegemoet te komen wil SP de BTW op levensmiddelen zien veranderen. Want “dan worden boodschappen goedkoper”. Dat voorstel stuit vaak op kritiek, ook vanuit linkse hoek. Het zou namelijk te ongericht zijn. Marijnissen pareert deze kritiek: “Mensen die niet heel arm zijn profiteren daar ook van, maar dan denk ik: dat is hartstikke goed. Want steeds meer mensen aan de kassa vinden het moeilijk om rond te komen of om de boodschappen te betalen.”

Lees ook:

Nederlandse inflatie verder afgenomen tot 3 procent

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer