main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Haagse Lobby - 11 september 2023 — 22:08

LTO-voorman Van der Tak overweegt overstap naar partij Pieter Omtzigt: ‘Er is contact geweest’

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak kijkt met grote interesse naar Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt. “Ik ben voortdurend aan het denken en aan het overwegen,” zegt de LTO-voorman in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Daarmee geeft Van der Tak aan dat hij een overstap van het CDA naar NSC overweegt. “Er is al contact geweest.”

Luister de podcast. Tekst gaat hieronder verder:

“Ik ben voortdurend aan het kijken of er partijen zijn die het verhaal van het CDA in een nieuw jasje durven te steken. Omtzigt doet dat,” zegt Van der Tak. Wat de LTO-voorman vooral zo aanspreekt aan het verhaal van Omtzigt, is dat hij ‘eerlijk is’. “We moeten de kiezer niet een verhaal voorschotelen dat problemen in 4 tot 5 jaar zijn opgelost. Dat lukt gewoon niet.”

Omtzigt heeft al eerder aangegeven dat de hervormingen die hij wil doorvoeren, minstens twee termijnen nodig hebben voordat effect te zien is. Van der Tak zegt niet wanneer hij een besluit neemt over een eventuele overstap.

De kandidatenlijst voor de nieuwe partij van Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC), moet nog verschijnen. Een aantal oud-CDA’ers hebben zich al bij Omtzigt aangesloten, onder wie Eddy van Hijum, die CDA-gedeputeerde in Overijssel was en Hein Pieper, dijkgraaf van het waterschap Rijn en IJssel en ex-Tweede Kamerlid namens het CDA. Die laatste is nu voorzitter van NSC.

Consequent in standpunten

Damiaan Denys, filosoof en afdelingshoofd psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum, begrijpt Van der Tak in zijn redenering wel. “Omtzigt is consequent in zijn standpunten, hij wijkt daar niet vanaf en dat wekt vertrouwen.”

Tekst gaat verder onder de X.

Herstel van vertrouwen

Door wisselend beleid is er veel wantrouwen jegens de overheid ontstaan. “Als ik alleen al kijk naar justitie en het onderwijs bijvoorbeeld, daar proberen ze het vertrouwen te herstellen door allerlei controlemechanismen, maar dat kost klauwen vol met geld,” zegt Denys. “Er moet iemand komen die zowel het vertrouwen tussen burgers onderling als tussen burgers en de overheid kan herstellen. Dan kan je een enorme bezuinigingsslag maken.”

Denys denkt dat Pieter Omtzigt daarvoor de aangewezen persoon is.

Lees ook:

Familie Redouan Ait Ouarg is in getroffen gebied Marokko: ‘Wachten of zelf puinruimen’

 

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer