main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Volodimir Zelenski.
8 september 2023 — 16:56

Zelenski: trage wapenleveranties en sancties remmen tegenoffensief

President Volodimir Zelenski erkent dat de Oekraïense krijgsmacht in toenemende mate moeite heeft met de strijd tegen Rusland. Hij zegt ook dat het moeilijker wordt om aan wapens te komen en nieuwe sancties in te stellen tegen Rusland. Met zwaarder wapentuig zou de strijd beter verlopen, zei hij op een conferentie in Kyiv.

“De oorlog vertraagt. Dat is zo, dat erkennen wij. Alle processen lopen moeizamer en gaan trager, van sancties tot wapenleveranties”, aldus Zelenski. Het land is al drie maanden bezig met een tegenoffensief, maar heeft vooralsnog geen grote successen kunnen melden. Oekraïne heeft volgens Zelenskivooral last van de Russische overmacht in de lucht.

“Als wij ons niet in de lucht bevinden en Rusland wel, stoppen ze ons vanuit de lucht. Ze stuiten ons tegenoffensief”, zei de president. Volgens hem ligt het antwoord in wapens die krachtiger zijn en een groter bereik hebben.

Onder meer Europese landen en de Verenigde Staten steunen Oekraïne in de oorlog met humanitaire middelen en militair materieel. Sinds het begin van de oorlog worden de wapens die het land geleverd krijgt steeds zwaarder. Vorige maand werd bekend dat Oekraïense piloten na een training in de loop van volgend gaan vliegen met F-16’s, waarin Nederland en Denemarken een voortrekkersrol spelen. Zelensky zei eind augustus dat het land eigenlijk zo’n 160 gevechtsvliegtuigen nodig heeft, ongeveer 100 meer dan nu.

Lees ook: 

Eerste door Nederland geleverde tanks aangekomen in Oekraïne

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer