main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP.
7 september 2023 — 16:45

FNV legt KLM ultimatum op, staking dreigt bij grondpersoneel

Grondpersoneel van KLM dreigt te gaan staken als de luchtvaartmaatschappij niet ingaat op het door vakbond FNV gestelde ultimatum. Dat werd donderdag overhandigd aan de directie van de onderneming. Vakbonden en KLM kunnen het niet eens worden over afspraken voor een nieuwe cao voor circa 15.000 grondmedewerkers.

FNV eist onder meer een loonsverhoging van 14,3 procent ter compensatie van de gestegen inflatie. Ook wil de bond dat de lonen meebewegen met de inflatie, de zogeheten automatische prijscompensatie. Verder eist FNV dat er iets gedaan wordt aan de hoge werkdruk, als gevolg van onderbezetting. Gaat de directie van KLM niet in op het ultimatum, dat 14 september verloopt, dan kan het grondpersoneel volgens FNV een week later al het werk neerleggen.

KLM deed deze week nog een verbeterd loonbod van 9 procent over een periode van twee jaar, aangevuld met een eventuele inflatiecorrectie van maximaal 2 procent. Maar dat bod werd door de vakbonden meteen afgewezen. “Het is dan misschien wel beter, maar al met al worden werknemers nog steeds werkend armer”, betoogt FNV-bestuurder David van de Geer.

‘Loon niet zaligmakend’

Daarnaast is loon belangrijk, maar volgens hem niet zaligmakend. FNV wil dat ook het recht op veilig en gezond werk in de cao worden opgenomen. Dat vindt de bond vooral van belang bij de vracht- en bagageafhandeling. Daarvoor moeten onder meer de bezettings- en belastingsnormen in de cao worden vastgelegd. “Houd bij hoeveel mensen tillen en hoelang zij kunnen herstellen. En leg vast hoeveel mensen minimaal nodig zijn om een vliegtuig leeg te halen”, bepleit Van de Geer.

FNV is niet de enige bond die dreigt met acties. Ook leden van CNV hebben daar eerder unaniem hun fiat voor gegeven. Maar die bond heeft vooralsnog geen ultimatum ingediend, al heeft CNV uitgesproken dat wel te willen doen.

Lees ook: 

Reisbranche wil dat demissionair kabinet wacht met krimp Schiphol

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer