main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP.
Goedemorgen Nederland - 1 september 2023 — 11:17

Rechter blijft paintballen op de wolf voorlopig verbieden

De rechter blijft het schieten met een paintballgeweer op een wolf voorlopig verbieden. De provincie Gelderland, die dat wil gaan doen, heeft volgens de rechter nog steeds niet goed genoeg onderbouwd waarom paintballen op de wolf nodig is en of er geen betere maatregelen of middelen zijn om een wolf die mensen benadert af te schrikken.

De provincie is teleurgesteld en gaat het gevraagde rapport aanleveren, laat gedeputeerde Harold Zoet (BBB) weten. De rechter geeft daar zes weken voor en neemt daarna een nieuw besluit.

De provincie verzon het schieten met een paintballgeweer vorig jaar, toen er in Het Nationale Park De Hoge Veluwe een wolf rondliep die niet meer schuw was en die mensen benaderde. Dierenrechtenorganisatie De Faunabescherming maakte meteen bezwaar. Sindsdien is het schieten met een paintballgeweer steeds voorlopig verboden door de rechter. Die is er nog steeds niet van overtuigd dat de provincie de strikte bescherming van de wolf mag negeren. De Europese regels schrijven voor dat de beschermde wolf niet verstoord, verjaagd of gedood mag worden.

Alternatieven onvoldoende onderzocht

Volgens de rechter heeft de provincie niet voldoende in kaart gebracht dat de wolf probleemgedrag vertoont. Daarvoor is naar de mening van de rechtbank het oordeel van een wolvenexpert nodig, en zo’n oordeel is er niet. Het is niet uitgesloten dat de wolf die bezoekers van het park benaderde een jong dier was, dat natuurlijk nieuwsgierig gedrag vertoonde. Ook ontbreekt een deskundige vaststelling dat het steeds om dezelfde wolf ging.

De rechter vindt ook dat de provincie onvoldoende aandacht heeft besteed aan alternatieven voor het paintballschieten. De Faunabescherming kwam met voorstellen als een verbod op eten in het park, handhaven op gedrag van parkbezoekers en afsluiten van een deel van De Hoge Veluwe, maar de provincie schoof dat terzijde. Dat moet nu wel onderzocht worden. De provincie moet nauwkeurig motiveren waarom dat geen goede oplossingen zijn en waarom het beschieten van het beschermde dier toch nodig zou zijn. De rechter zegt wel te begrijpen dat de provincie wil voorkomen “dat het op een dag echt fout gaat tussen de mens en de wolf.”

Gedeputeerde Harold Zoet gaat met tegenzin aan de slag: “De rechter vraagt een zeer vergaande motivering. Ik krijg het gevoel dat we op papier moeten aantonen dat water nat is. Voor ons en de door ons geraadpleegde deskundigen is het overduidelijk dat er een probleemsituatie is en dat afschrikken noodzakelijk is.”

Lees ook:

Drentse wethouder pleit voor loslaten herten als voer voor wolf

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer