main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Stand van Nederland - 27 augustus 2023 — 09:59

Dure benzine ‘rampzalig’ voor pomphouder en winkelier grensstreek

Als het demissionaire kabinet de brandstofprijzen voor auto’s in januari opnieuw laat stijgen zou dat voor zowel Nederlandse pomphouders in de grensstreek, als ook voor winkeliers en supermarkten “rampzalig” zijn. Daarvoor waarschuwt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA).

Hij voorziet dat er dan “tientallen miljoenen” wegvloeien naar België en Duitsland. “Hoe groter het prijsverschil, hoe meer mensen de grens overgaan om te tanken. En als je dan toch in het buitenland bent, doe je daar meteen je andere boodschappen”, zegt Klok. De prijsverschillen aan de pomp zijn nu al heel groot vergeleken met landen om ons heen. Dat is het gevolg van de extreem hoge accijns in Nederland. Volgens Klok zorgt dit voor oneerlijke concurrentie.

Het kabinet wil een eerdere accijnsverlaging in januari terugdraaien. Daardoor wordt benzine 21 cent per liter duurder en diesel 13 cent. Een liter Euro95 kan meer dan 2,40 euro gaan kosten.

‘Iedereen gaat dit voelen’

Klok wijst erop dat hierdoor “alles weer duurder” gaat worden, want de extra accijns wordt niet alleen doorberekend aan de automobilist. “Transporteurs zullen de hogere kosten van het bevoorraden van winkels en supermarkten ook doorbelasten. Dus iedereen gaat dit voelen, niet alleen de automobilist”, stelt de voorzitter.

Klok vreest dat het kabinet niets gaat doen aan de fors duurdere brandstoffen. “Ze zitten al met een miljardentekort en wat is er makkelijker om de automobilist dan extra te belasten? Nederland is een transportland, we kunnen toch niet zonder auto. Maar ze hebben ons toegezegd dat er eerst geëvalueerd gaat worden, dus daar houden we aan vast”, vervolgt hij.

Financieel in de knel

Ook de ANWB is “niet blij” met de forse prijsverhogingen. “Die tellen al enorm op bij de pomp. Voor heel veel mensen is het niet mogelijk om deel te nemen aan de samenleving zonder auto. De verhouding met Europa is scheef”, zegt een woordvoerster. De ANWB waarschuwde eerder al dat veel automobilisten financieel knel zitten door de torenhoge brandstofprijzen.

Lees meer:

BP-topman: vraag naar olie en gas houdt nog tientallen jaren aan

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer