Derk Jan Eppink (JA21) vreest voor tijdelijke opleving asielstroom na deal met Tunesië
Zondag presenteerden Rutte, Von der Leyen en Meloni een voorlopig pakket aan maatregelen in de vorm van een migratieakkoord tussen de Europese Unie en Tunesië. Deze deal zou de asielinstroom vanuit het Afrikaanse land moeten inperken. Tweede Kamerlid voor JA21 Derk Jan Eppink vreest echter voor een tijdelijke opleving. “Als je zegt: de poort gaat dicht, dan zullen er nog veel mensen het willen proberen”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland.
Eppink vindt het van groot belang dat er snel een beter asielbeleid op Europees niveau van de grond komt. De huidige situatie is volgens hem onhoudbaar geworden. “Het is goed dat er een begin is. Er was eerst niks en we zitten in een situatie waarin mensen direct naar Nederland, Denemarken of Duitsland komen om asiel aan te vragen”, zegt hij.
Op dit moment steken tal van migranten op gammele bootjes de Middellandse Zee over in de hoop op een beter bestaan in Europa. Mensensmokkelaars spelen hier een belangrijke rol in. Maar als een migrant het Europese vaste land weet te bereiken, is het nog maar de vraag of ze mogen blijven. Met name asielzoekers uit Afrika worden veelal afgewezen, omdat ze bij voorbaat al geen kans maken op een verblijfsvergunning.
Problemen zullen verschuiven
Veel Afrikaanse landen kampen met economische onvrede en onveiligheid. “De Tunesiërs zelf vluchten ook naar Italië. Er is een uittocht bezig”, vertelt Eppink. “Ik was verkiezingswaarnemer bij de verkiezingen in Tunesië in 2011 en toen leek het een democratie te worden, maar zoveel jaren later zitten we met een sterke man opgescheept.”
In feite is de hele asieldeal een soort pokerspel. “Je hebt die Noord-Afrikaanse landen nodig om die kansarme asielzoekers terug te sturen. Daar komt een prijs bij”, zegt Eppink. “Je hoopt natuurlijk niet dat het te veel wordt, maar die landen zitten wel in grote moeilijkheden. Overal zijn bendes, mensen worden onderweg misschien bestolen, mishandeld of tot slaaf gemaakt.”
Als er een deal moet worden gemaakt met Tunesië, dan zal dat ook moeten gebeuren met andere Noord-Afrikaanse landen stelt het Kamerlid. Tunesië subsidieert volgens Eppink voedsel en daar is het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet blij mee, omdat de voedselprijzen torenhoog blijven. Buurland Libië is volgens Eppink een ‘failed state’. Eppink vreest dat het probleem zich gewoon zal verschuiven. “Er zijn daar ontzettend veel mensensmokkelaars om migranten naar Europa te brengen. Dus deze deal die we nu met Tunesië krijgen, zal ook gedaan moeten worden met verschillende andere landen, zodat die stroom zich niet verergert en niet elders opduikt.”
Tekst gaat verder onder de tweet.
.@djeppink verwacht mogelijk dat er tijdelijk zelfs meer asielzoekers zullen komen vanuit Tunesië voordat de deal van kracht zal zijn. "Als je zegt: de poort gaat dicht, dan zullen er nog veel mensen het willen proberen. Mensensmokkelaars zullen daar bij helpen." #WNL pic.twitter.com/qgyuk0NNXg
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) June 12, 2023
Weinig effect op korte termijn
Concreet gezien omvat het voorlopige maatregelenpakket van de EU 900 miljoen euro. Dit geld wordt onder meer beschikbaar gesteld zodat Tunesië kansloze migranten terug gaat nemen. Eppink denkt dat er veel meer geld nodig gaat zijn. “Tunesië heeft onmiddellijk geld nodig. Als je zegt: een lening en samenwerkingsprogramma’s, dan duurt het ook een tijd voordat dat allemaal is uitgezocht.” Hij vreest dat als Tunesië niet sneller geld zou krijgen, ze de bevolking daar ook niet rustig kunnen houden.
Daar komt bij dat zo’n asieldeal met Tunesië niet direct effect zal hebben. Het Kamerlid vreest zelfs voor een tijdelijke opleving van de asielinstroom vanuit Tunesië. “Als je zegt: de poort gaat dicht, dan zullen er nog veel mensen het willen proberen. Mensensmokkelaars zullen daar bij helpen.”
Eerst is er volgens Eppink een akkoord gesloten, maar vervolgens moet de Europese Commissie dit weer omzetten tot wetgeving en moet het Europees Parlement hier nog iets van vinden. “Ten snelste zou ik zeggen dat ergens begin volgend jaar er wetgeving kan liggen en dan is het nog niet uitgevoerd.”
Opvang in de regio
Door de EU-ministers is besloten dat er beter aan de grens zal worden gekeken of een migrant kansarm is en dus moet worden teruggestuurd. Eppink ziet meer heil in opvang in de regio, als oplossing voor het migratieprobleem. Hij pleit ervoor dat mensen voordat ze zich wagen aan de oversteek al worden beoordeeld. “Die mensen komen allemaal naar ons toe voor die procedures. Als ze dat in de buurt van het land krijgen waar ze al die moeilijkheden hebben, dan hoeven ze niet al die reizen te maken en dan sla je ook het verdienmodel van de mensenhandelaars stuk.”
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
‘Asielakkoord komt voor Nederland te laat, we hebben een gigantische crisis’
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Aflevering 2 van Op de Barricade
Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.
Kijk vanavond naar Op de Barricade op NPO 1.
Stand van Nederland: Koplopers
Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?
Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.
Het Europees Parlement stemt woensdag over de leden van de nieuwe Europese Commissie. Eerst wordt gestemd over de 26 kandidaat-Eurocommissarissen, waaronder Wopke Hoekstra (Klimaat en Schone…
Lees meerJournalist Yoeri Albrecht ergert zich groen en geel aan anonieme bronnen die veelvuldig worden opgevoerd in de media. “Ik vind dat de journalistiek langzaam bijdraagt…
Lees meerDe rechtbank in Maastricht heeft woensdag de 25-jarige Donny M. veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het ontvoeren, seksueel misbruiken en…
Lees meerHet Israëlische kabinet heeft dinsdag zijn goedkeuring gegeven aan een staakt-het-vuren-akkoord in Zuid-Libanon dat al een dag later van kracht is. Het bestand moet een…
Lees meerZondag 1 december zendt Omroep WNL op NPO1 de eerste aflevering uit van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren. Deze documentaireserie, gemaakt door Ivo…
Lees meerWhatsapp of TikTok zijn op initiatief van de Tweede Kamer not done in het klaslokaal, maar de Kamerleden zelf zitten tijdens debatten vaak urenlang onderuitgezakt…
Lees meerJe gaat naar de supermarkt voor spruitjes en magere kwark, maar eindigt aan de kassa ook met knakworst, borrelnootjes en cola in je karretje. Veel…
Lees meerNa 74 minuten voetballen leek Feyenoord gisteravond dood en begraven in de Champions Leaguewedstrijd tegen de Engelse grootmacht Manchester City. Wonder boven wonder wisten de…
Lees meerDe rechtbank in Maastricht doet vandaag uitspraak in de strafzaak tegen Donny M., die wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en vermoorden van de 9-jarige…
Lees meerDe voetbalwedstrijd in de Europa League tussen Ajax en de Italiaanse club SS Lazio uit Rome, wordt op donderdag 12 december gespeeld zonder uitpubliek. Dat…
Lees meerIn een brief aan Marjolein Faber hebben 46 grensgemeenten hun zorgen geuit over de grenscontroles die de minister van Asiel en Migratie wil inzetten met…
Lees meerHeel Nederland krijgt woensdag mogelijk te maken met storm Conall. Gedurende de middag en de avond draait de wind en nemen de windsnelheden toe, meldt…
Lees meerPolitiek, maak niet dezelfde fout als bij de toeslagenaffaire. Daarvoor waarschuwt Maarten Camps, voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, in het radioprogramma Sven…
Lees meerAngela Merkel. Zestien jaar lang stond ze als bondskanselier niet alleen aan de Duitse top, maar was ze ook nog eens de machtigste vrouw ter…
Lees meerRegelmatig protesteren ambtenaren en sympathisanten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege het Israël-beleid en er verschijnen regelmatig brandbrieven over klimaatbeleid en asielmaatregelen. Er is…
Lees meer