main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 juni 2023 — 10:46

Kunnen de asielministers vandaag tot een overeenkomst komen? Dit zijn de problemen

Europese migratieministers komen vandaag samen in Luxemburg voor een ultieme poging om tot afspraken te komen. Directeur Politieke Zaken bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Han ten Broeke zegt dat de druk hoger is om tot goede afspraken te komen dan eerder. Zeker met de Europese verkiezingen van volgend jaar in het vooruitzicht.

Ten Broeke zegt bij Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat de toestroom van het aantal migranten dat op een betere toekomst in Europa hoopt na de covidpandemie enorm is opgelopen. In Nederland is er volgens hem vier keer zoveel druk op de asielzoekerscentra gekomen. “We zien dat en de grote vrees is dat we straks de beelden van zien van mensen die buiten moeten slapen. Van der Burg (staatssecretaris Aiel, red.) werkt zich een slag in de rondte om hier een oplossing aan te bieden”, zegt hij.

Plat gezegd gaat het volgens Ten Broeke vooral tussen de landen waar vluchtelingen aankomen, zoals Griekenland en Italië, en waar ze elders in Europa worden ondergebracht. “De kritiek op die landen waar ze aankomen, is dat ze de strakke asielprocedures niet volgen. Hun kritiek op de andere landen is dat ze nauwelijks solidair met hen zijn, waarom ze dus minder strak zijn in hun procedures.”

Verdrag van Dublin

Een van de problemen die speelt zijn de migranten die onder het Verdrag van Dublin vallen: een vluchteling of asielzoeker moet terug naar het eerste land van aankomst binnen de Europese Unie. “Als dat Italië is, dan moet je het terugsturen naar Italië. Maar Italië kan het allemaal niet meer aan, heeft een rechtse regering en wil wat doen”, zegt Ten Broeke. “Je zag Rutte recent airmiles maken naar allemaal Europese regeringen, maar in de Italiaanse premier Meloni heeft hij ene nieuwe vriendin gevonden die afspraken met hem wil maken. De vraag is nu of deze top er toe zal leiden dat een aantal elementen waar Nederland al heel lang op aandringt, dat er iets meer een strengere buitengrenscontrole komt, dat daar afspraken over worden gemaakt.”

Unaccompanied minors

Een van de agendapunten is volgens Ten Broeke het probleem van de alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv;s). Deze jongeren onder de achttien worden vaak door hun ouders vanuit Syrië en andere gebieden vooruitgestuurd, omdat ze weten dat deze worden aangenomen en in een asielprocedure kunnen komen. “Waar nu naar wordt gekeken is om de jongeren die minder dan 20 procent kans hebben om in een asielprocedure ter komen niet voorbij de douane te laten komen.” Toch kan deze gedachte volgens hem tot frictie leiden, want links en rechts in Europa zijn verdeeld.

Transit

Een ander vraagstuk is of de migranten naast een terugverwijzing naar het land van herkomst, ook een verwijzing kunnen krijgen naar het land van transit. De rechtse partijen in Nederland voelen hier vooral iets voor, zegt Ten Broeke, maar in Duitsland is de coalitie daar niet toe bereid. Tunesië is zo’n land dat eventueel onder druk zou kunnen worden gezet. “Tunesië levert heel veel textiel aan de Europese Unie. 70 procent van hun economie is afhankelijk van de Europese markt”, zegt hij. “Je zou kunnen zeggen dat als Europa een tax zou leggen op die textielimport de Tunesiërs anders zullen piepen, maar dat zijn maatregelen waar Europa helaas nog steeds niet toe bereid is.”

Financiële prikkels

Journalist bij het Financieele Dagblad Anna Dijkman, ook te gast bij Goedemorgen Nederland, ziet ook problemen met het terugsturen van migranten die vervolgens worden geweigerd door de landen waar ze vandaan komen. “Je moet dus ook met die landen gaan spreken”, zegt ze. “Volgens mij wordt er ook gekeken om in de landen lokaal versnelde asielprocedures beter te regelen, om te voorkomen dat mensen die eigenlijk geen kans maken gaan afreizen.”

Om het weigeren te voorkomen zou een financiële prikkel wellicht uitkomst kunnen bieden. ‘Weigerlanden’ zouden volgens Ten Broeke 22.000 euro per afgewezen migrant kunnen betalen, om zo de asieldruk in het eigen land te verlichten. In dat geval worden landen dus niet verplicht om migranten uit Italië en Griekenland op te nemen. Ten Broeke denkt dat hier nog wel wat te bereiken is, maar of dit ook écht de grote aantallen omlaag zal halen is wat hem betreft nog maar de vraag. De druk op de buitengrens blijft vooral enorm zegt Ten Broeke. In ieder geval “zolang Europa niet bereid is om solidair te zijn met naast het zuiden ook het oosten, want Polen en Hongarije zijn landen die niet bereid zijn om in die solidariteit mee te doen.”

Lees ook:

Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer