main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 juni 2023 — 07:50

Moet het kiessysteem van de Eerste Kamer op de schop? ‘Het is heel politiek geworden’

De huidige Eerste Kamer zwaait vandaag af. Daardoor rijst opnieuw de vraag of de manier waarop de Eerste Kamerleden gekozen worden op de schop moet. Dat recht komt de leden van de Provinciale Staten toe. “Het is heel politiek geworden”, zegt parlementair verslaggever bij WNL Marieke Smits tegen Goedemorgen Nederland. 

“Je ziet dat de coalitie zoveel mogelijk zetels in de Eerste Kamer probeert te krijgen”, vertelt Smits. “Dat werd heel politiek gemaakt. Je zag allerlei slinkse maniertjes om zetels te veroveren.” Daar was Debora Fernald een goed voorbeeld van. Zij was GroenLinks-Statenlid in Zuid-Holland, maar stemde op Volt. Dat kostte haar partij een zetel in de Eerste Kamer. Vervolgens besloot GroenLinks Fernald te royeren.

Ondanks de kritiek op het huidige kiesstelsel voor de Eerste Kamer, waarbij leden van de Provinciale Staten stemmen wie er in de Eerste Kamer komt, denkt Smits dat het systeem voorlopig niet op de schop gaat.

Voorzitter Eerste Kamer

Er wordt vandaag ook afscheid van de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn. Hij zal een toespraak houden en zegt vandaag stil te staan op wat hij samen met de andere 75 senatoren heeft bereikt in de afgelopen vier jaar. Bruijn spreekt Kamerleden die niet meer terugkeren als senator persoonlijk toe. “Ik ga met hen terugkijken op hun eigen inbreng.”

Tekst gaat verder onder tweet

Daarnaast stelt Bruijn zichzelf ook weer kandidaat voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer. Smits denkt dat hij een goede kans maakt opnieuw gekozen te worden. “Het is altijd wel goed om een voorzitter vanuit een meer senioren kant van de Eerste Kamer te kiezen. Dus zeker maakt hij kans.”

Afscheid Jorritsma

Alle 75 Senatoren vergaderen deze morgen voor de laatste keer in de huidige samenstelling. Later op de dag, om 12.45 uur, zullen sommigen afscheid nemen van de Eerste Kamer omdat zij niet doorgaan voor een volgende termijn.

Daar is VVD’er Annemarie Jorritsma een voorbeeld van. Na 45 jaar neemt zij afscheid van de politiek. “Een aderlating voor die partij”, zegt Smits. Jorritsma vertelde recent bij het WNL-programma Sven Op 1 over haar politieke carrière. Ze zei onder meer dat ze de humor mist in de huidige politiek. Luister die uitzending nu hier terug als podcast:

Luister de podcast:

Lees ook: 

Leden Eerste Kamer komen nog steeds vooral uit Randstad

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer