main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Quincy Promes
5 juni 2023 — 15:49

OM handhaaft eis twee jaar cel tegen Promes, uitspraak 19 juni

Het Openbaar Ministerie handhaaft de strafeis van twee jaar cel tegen de 31-jarige profvoetballer Quincy Promes, die wordt verdacht van het mishandelen van zijn neef. Dit zei de officier van justitie maandag in de rechtbank in Amsterdam, waar de zaak is hervat. Promes is daarbij opnieuw niet aanwezig. Het OM ging in een andere zaak vandaag ook in op de drugshandel waar Promes bij betrokken zou zijn geweest.

Promes zou in de nacht van 24 op 25 juli 2020 op een feest in Abcoude zijn neef in zijn knie hebben gestoken. Het OM verdenkt Promes van zware mishandeling. De rechtbank zou in maart uitspraak doen, maar heropende de zaak in afwachting van extra stukken. De rechtbank doet nu op 19 juni uitspraak.

Telefoon afgetapt

De mishandeling kwam aan het licht omdat de telefoon van Promes werd afgetapt in het onderzoek naar vermoedelijke drugshandel. Die tapgesprekken zijn rechtmatig geweest, houdt het OM vol. Advocaat Robert Malewicz bestrijdt dit, omdat uit de recent verstrekte stukken niet blijkt of alle stukken met meerdere bijlagen aan de rechter-commissaris zijn voorgelegd om toestemming te krijgen voor de taps.

Volgens de officier van justitie kwam er al in 2018 informatie bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) binnen dat Promes had geïnvesteerd in een partij cocaïne. In december 2019 kwam er opnieuw informatie binnen bij TCI dat Promes een cryptotelefoon zou hebben waarmee hij versleutelde berichten kon versturen via SkyECC.

In april 2020 kreeg justitie aanvullende TCI-informatie, waaruit volgens de officier zou blijken dat Promes contacten had met criminelen in de drugswereld en dat hij over een wapen zou beschikken.

Op de zitting vertelde de officier dat de rechter-commissaris meerdere malen om verlenging van het tappen van Promes’ telefoon is gevraagd en dat er uiteindelijk ook in zijn auto afluisterapparatuur is geplaatst. Uit de afgeluisterde gesprekken tussen hem en zijn partner leidde het OM af dat Promes “zich op het criminele pad begaf.”

‘Promes raakte deel cocaïnehandel kwijt’

Het OM ging vandaag ook in op drugshandel waar Promes betrokken bij zou zijn geweest. Daarvan zei het OM dat de profvoetballer een deel van de cocaïnehandel was kwijtgeraakt, omdat een van de partijen waarin hij investeerde deels is onderschept door de Belgische justitie. Dit bleek tijdens de eerste zitting in de zaak Porto, over internationale drugshandel.

De zaak tegen Promes en een 31-jarige medeverdachte Marylio V. uit Purmerend gaat over de invoer van twee partijen cocaïne via de Westerschelde en de haven van Antwerpen in januari 2020. Bij de eerste partij gaat het om 650 blokken cocaïne van elk een kilo. De tweede partij was volgens het OM ruim 712 kilo.

Uit onderschepte en ontsleutelde chats herleidt justitie dat Promes investeerde in een cocaïnetransport en chatte hij met zogeheten uithalers over het tijdstip van het lossen van de boot en het zoeken van de loods. Een van de uithalers deelde via de chats mee “dat er een bak kwijt is”. Promes zou daarop met een aan hem toegeschreven SkyECC-account hebben geantwoord dat hij hoopt dat deze bak nog gevonden zal worden, maar als blijkt dat dit niet lukt zou Promes hebben geschreven: “Shit man”. Medeverdachte V. zou hebben gereageerd met: “dus de helft is safe, risico van het vak”.

Een maand later, in februari 2020, stuurde het Sky-ID van Promes: “Ik laat je meteen weten, mijn vorige bevalling was half mislukt. Ze kwamen in twee bakken. Eentje is gevallen eentje is geklemd, en dus me hele winst was door de helft”.

De cocaïne zat verstopt in opgestapelde zakken zout. Het ging om 650 blokken, verdeeld over 216 zoutzakken.

Er is nog geen datum bekend waarop de zaak Porto inhoudelijk behandeld zal worden. Voor V. is op 11 augustus nog een tweede inleidende zitting gepland. Als Promes in Rusland blijft, waar hij onder contract staat van Spartak Moskou, kan de zaak zonder zijn aanwezigheid door de rechtbank worden behandeld.

Lees ook: 

Is nepdrugs verkopen strafbaar?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer