OM handhaaft eis twee jaar cel tegen Promes, uitspraak 19 juni
Het Openbaar Ministerie handhaaft de strafeis van twee jaar cel tegen de 31-jarige profvoetballer Quincy Promes, die wordt verdacht van het mishandelen van zijn neef. Dit zei de officier van justitie maandag in de rechtbank in Amsterdam, waar de zaak is hervat. Promes is daarbij opnieuw niet aanwezig. Het OM ging in een andere zaak vandaag ook in op de drugshandel waar Promes bij betrokken zou zijn geweest.
Promes zou in de nacht van 24 op 25 juli 2020 op een feest in Abcoude zijn neef in zijn knie hebben gestoken. Het OM verdenkt Promes van zware mishandeling. De rechtbank zou in maart uitspraak doen, maar heropende de zaak in afwachting van extra stukken. De rechtbank doet nu op 19 juni uitspraak.
Telefoon afgetapt
De mishandeling kwam aan het licht omdat de telefoon van Promes werd afgetapt in het onderzoek naar vermoedelijke drugshandel. Die tapgesprekken zijn rechtmatig geweest, houdt het OM vol. Advocaat Robert Malewicz bestrijdt dit, omdat uit de recent verstrekte stukken niet blijkt of alle stukken met meerdere bijlagen aan de rechter-commissaris zijn voorgelegd om toestemming te krijgen voor de taps.
Volgens de officier van justitie kwam er al in 2018 informatie bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) binnen dat Promes had geïnvesteerd in een partij cocaïne. In december 2019 kwam er opnieuw informatie binnen bij TCI dat Promes een cryptotelefoon zou hebben waarmee hij versleutelde berichten kon versturen via SkyECC.
In april 2020 kreeg justitie aanvullende TCI-informatie, waaruit volgens de officier zou blijken dat Promes contacten had met criminelen in de drugswereld en dat hij over een wapen zou beschikken.
Op de zitting vertelde de officier dat de rechter-commissaris meerdere malen om verlenging van het tappen van Promes’ telefoon is gevraagd en dat er uiteindelijk ook in zijn auto afluisterapparatuur is geplaatst. Uit de afgeluisterde gesprekken tussen hem en zijn partner leidde het OM af dat Promes “zich op het criminele pad begaf.”
‘Promes raakte deel cocaïnehandel kwijt’
Het OM ging vandaag ook in op drugshandel waar Promes betrokken bij zou zijn geweest. Daarvan zei het OM dat de profvoetballer een deel van de cocaïnehandel was kwijtgeraakt, omdat een van de partijen waarin hij investeerde deels is onderschept door de Belgische justitie. Dit bleek tijdens de eerste zitting in de zaak Porto, over internationale drugshandel.
De zaak tegen Promes en een 31-jarige medeverdachte Marylio V. uit Purmerend gaat over de invoer van twee partijen cocaïne via de Westerschelde en de haven van Antwerpen in januari 2020. Bij de eerste partij gaat het om 650 blokken cocaïne van elk een kilo. De tweede partij was volgens het OM ruim 712 kilo.
Uit onderschepte en ontsleutelde chats herleidt justitie dat Promes investeerde in een cocaïnetransport en chatte hij met zogeheten uithalers over het tijdstip van het lossen van de boot en het zoeken van de loods. Een van de uithalers deelde via de chats mee “dat er een bak kwijt is”. Promes zou daarop met een aan hem toegeschreven SkyECC-account hebben geantwoord dat hij hoopt dat deze bak nog gevonden zal worden, maar als blijkt dat dit niet lukt zou Promes hebben geschreven: “Shit man”. Medeverdachte V. zou hebben gereageerd met: “dus de helft is safe, risico van het vak”.
Een maand later, in februari 2020, stuurde het Sky-ID van Promes: “Ik laat je meteen weten, mijn vorige bevalling was half mislukt. Ze kwamen in twee bakken. Eentje is gevallen eentje is geklemd, en dus me hele winst was door de helft”.
De cocaïne zat verstopt in opgestapelde zakken zout. Het ging om 650 blokken, verdeeld over 216 zoutzakken.
Er is nog geen datum bekend waarop de zaak Porto inhoudelijk behandeld zal worden. Voor V. is op 11 augustus nog een tweede inleidende zitting gepland. Als Promes in Rusland blijft, waar hij onder contract staat van Spartak Moskou, kan de zaak zonder zijn aanwezigheid door de rechtbank worden behandeld.
Lees ook:
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’
Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.
Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!
Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?
Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?
Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:
- Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
- Voormalig topambtenaar Mark Frequin
- En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.
Luister de podcast via je favoriete podcastapp.
De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…
Lees meerAardappeltelers in Nederland zijn boos op demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het ministerie verwacht dat de telers hun aardappels rooien voor 1…
Lees meer“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…
Lees meerVeilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…
Lees meerEen groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…
Lees meerEen wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…
Lees meerDe Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…
Lees meerDe veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…
Lees meerIeder jaar wordt de Inktspotprijs uitgereikt aan een cartoonist die een nieuwsgebeurtenis rondom een gevoelig maatschappelijk thema weet uit te beelden. Uit een selectie van…
Lees meerScholen krijgen toch een week extra de tijd om de doorstroomtoets voor groep 8 af te nemen, meldt demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul in een brief…
Lees meerDe Zeeuwse gemeente Reimerswaal is helemaal klaar met de overlast van hondenpoep. De SGP wil dna-onderzoek gaan gebruiken om drollen te identificeren en zo hun…
Lees meerAls het aan CDA-Kamerlid Bart van den Brink ligt moet er écht grip komen op migratie en moet de instroom worden beperkt. Waar de BBB…
Lees meerZorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…
Lees meerIn Rotterdam vonden in de nacht van maandag op dinsdag vijf explosies plaats. Rond middernacht was er een ontploffing in het Oude Noorden, later in…
Lees meerSociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…
Lees meer