main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 juni 2023 — 11:12

Hoogleraar Frans Osinga: dit hoeft niet hét offensief van Oekraïne te zijn

Het is op dit moment maar de vraag of Oekraïne is begonnen met het langverwachte tegenoffensief om gebied terug te winnen dat door Rusland is geannexeerd. Dat zegt hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De aanval die nu plaatsvindt, hoeft niet per se hét offensief te zijn”, zegt Osinga. Hij houdt er rekening mee dat het offensief pas volgend jaar wordt uitgerold.

Rusland heeft naar eigen zeggen een “groot offensief” door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldde het ministerie van Defensie in Moskou zondag. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood. Bij het offensief waren volgens Rusland zes bataljons pantserinfanterie en twee tankbataljons betrokken, meldt het Russische leger in een verklaring. Het bericht kan tot dusver nog niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Oekraïne heeft tot dusver niets bevestigd. Op 25 mei zei Kiev dat het langverwachte tegenoffensief al verschillende dagen bezig was. Oekraïne heeft er geen geheim van gemaakt dat het voorbereidingen trof voor een offensief, maar heeft tot dusver weinig losgelaten over hoe en waar de aanval zou worden ingezet. De verwachtingen zijn internationaal hooggespannen.

‘Weten niet waar offensief gaat plaatsvinden’

Volgens Osinga probeert Oekraïne zo min mogelijk over verschillende aanvallen door te laten schemeren. “We weten niet waar het offensief gaat plaatsvinden. Dat laten ze heel bewust in het ongewisse.” Ondertussen gebeurt er van alles tussen de strijdende partijen. “Je ziet dat in het noorden van Oekraïne Russische rebellen die strijden aan de kant van Oekraïne, de grens oversteken. In het zuiden zien we aanvallen rond Zaporizja, maar daar zijn weinig berichten over.”

“Tegelijkertijd gebeuren bij Bachmoet allerlei dingen en ver achter het front zien we beschietingen op Russische depots en commandocentra. Heel veel artilleriestukken worden uitgeschakeld, net als luchtafweerstellingen”, zegt Osinga. “Waar iedereen nu op zit te wachten, zijn aanstormende tanks en pantserwagens. Maar het is maar de vraag of een offensief er zo uit gaat zien.”

Het offensief kan ook inhouden dat er tal van kleine aanvallen op Russische stellingen op verschillende plekken worden uitgevoerd, zegt Osinga. “Zo kun je zien waar de zwakke plekken zitten in de Russische verdediging, om dat vervolgens uit te buiten.” Gebruikelijk is dat aan een offensief hevige artilleriebeschietingen voorafgaan. “Dat hebben we voor zover wij weten nog niet gezien.”

Osinga vraagt zich daarom af of het offensief waar Rusland van spreekt, het langverwachte offensief van Oekraïne is. “Als het berichten kloppen, is het een substantiële aanval. Maar als het een groot offensief zou zijn, dan praat je waarschijnlijk over aanvallen over een grote strook.”

Offensief pas volgend jaar?

Deskundigen verschillen van mening over hoe het offensief van Oekraïne eruit gaat zien, zegt Osinga. “Sommigen zeggen dat het bij de Krim gaat plaatsvinden. Anderen zeggen: het gaat in het noorden gebeuren, want Rusland heeft enorme verdedigingslinies in het zuiden. Eén van de meest waarschijnlijke scenario’s is een offensief rond Zaporizja en bij Marioepol, en vanaf daar naar het zuiden. Op die manier drijf je een wig tussen de Russische troepen in het zuiden en de eenheden in bij de Donbas.”

Osinga houdt ook sterk rekening met een offensief volgend jaar. “De Europese Unie heeft een grote order geplaats voor munitie. Die wordt in januari of februari geleverd. De F16-piloten die nu worden getraind, zijn pas relevant voor het ondersteunen van een offensief volgend jaar.”

Hij verwacht dat de bondgenoten van Oekraïne niet verslappen en de noodzaak van steun aan Kiev blijven inzien. “Er zijn tienduizenden burgerslachtoffers gevallen, er is voor 500 tot 1000 miljard euro aan schade toegebracht aan de Oekraïense economie. Rusland heeft nog altijd 18 procent van Oekraïne in bezit. De Russische invasie is een schending van alle normen en waarden waar het Westen voor staat.”

Lees ook: 

G7-leiders spreken steun uit voor Oekraïne

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer