main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 juni 2023 — 11:12

Hoogleraar Frans Osinga: dit hoeft niet hét offensief van Oekraïne te zijn

Het is op dit moment maar de vraag of Oekraïne is begonnen met het langverwachte tegenoffensief om gebied terug te winnen dat door Rusland is geannexeerd. Dat zegt hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De aanval die nu plaatsvindt, hoeft niet per se hét offensief te zijn”, zegt Osinga. Hij houdt er rekening mee dat het offensief pas volgend jaar wordt uitgerold.

Rusland heeft naar eigen zeggen een “groot offensief” door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldde het ministerie van Defensie in Moskou zondag. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood. Bij het offensief waren volgens Rusland zes bataljons pantserinfanterie en twee tankbataljons betrokken, meldt het Russische leger in een verklaring. Het bericht kan tot dusver nog niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Oekraïne heeft tot dusver niets bevestigd. Op 25 mei zei Kiev dat het langverwachte tegenoffensief al verschillende dagen bezig was. Oekraïne heeft er geen geheim van gemaakt dat het voorbereidingen trof voor een offensief, maar heeft tot dusver weinig losgelaten over hoe en waar de aanval zou worden ingezet. De verwachtingen zijn internationaal hooggespannen.

‘Weten niet waar offensief gaat plaatsvinden’

Volgens Osinga probeert Oekraïne zo min mogelijk over verschillende aanvallen door te laten schemeren. “We weten niet waar het offensief gaat plaatsvinden. Dat laten ze heel bewust in het ongewisse.” Ondertussen gebeurt er van alles tussen de strijdende partijen. “Je ziet dat in het noorden van Oekraïne Russische rebellen die strijden aan de kant van Oekraïne, de grens oversteken. In het zuiden zien we aanvallen rond Zaporizja, maar daar zijn weinig berichten over.”

“Tegelijkertijd gebeuren bij Bachmoet allerlei dingen en ver achter het front zien we beschietingen op Russische depots en commandocentra. Heel veel artilleriestukken worden uitgeschakeld, net als luchtafweerstellingen”, zegt Osinga. “Waar iedereen nu op zit te wachten, zijn aanstormende tanks en pantserwagens. Maar het is maar de vraag of een offensief er zo uit gaat zien.”

Het offensief kan ook inhouden dat er tal van kleine aanvallen op Russische stellingen op verschillende plekken worden uitgevoerd, zegt Osinga. “Zo kun je zien waar de zwakke plekken zitten in de Russische verdediging, om dat vervolgens uit te buiten.” Gebruikelijk is dat aan een offensief hevige artilleriebeschietingen voorafgaan. “Dat hebben we voor zover wij weten nog niet gezien.”

Osinga vraagt zich daarom af of het offensief waar Rusland van spreekt, het langverwachte offensief van Oekraïne is. “Als het berichten kloppen, is het een substantiële aanval. Maar als het een groot offensief zou zijn, dan praat je waarschijnlijk over aanvallen over een grote strook.”

Offensief pas volgend jaar?

Deskundigen verschillen van mening over hoe het offensief van Oekraïne eruit gaat zien, zegt Osinga. “Sommigen zeggen dat het bij de Krim gaat plaatsvinden. Anderen zeggen: het gaat in het noorden gebeuren, want Rusland heeft enorme verdedigingslinies in het zuiden. Eén van de meest waarschijnlijke scenario’s is een offensief rond Zaporizja en bij Marioepol, en vanaf daar naar het zuiden. Op die manier drijf je een wig tussen de Russische troepen in het zuiden en de eenheden in bij de Donbas.”

Osinga houdt ook sterk rekening met een offensief volgend jaar. “De Europese Unie heeft een grote order geplaats voor munitie. Die wordt in januari of februari geleverd. De F16-piloten die nu worden getraind, zijn pas relevant voor het ondersteunen van een offensief volgend jaar.”

Hij verwacht dat de bondgenoten van Oekraïne niet verslappen en de noodzaak van steun aan Kiev blijven inzien. “Er zijn tienduizenden burgerslachtoffers gevallen, er is voor 500 tot 1000 miljard euro aan schade toegebracht aan de Oekraïense economie. Rusland heeft nog altijd 18 procent van Oekraïne in bezit. De Russische invasie is een schending van alle normen en waarden waar het Westen voor staat.”

Lees ook: 

G7-leiders spreken steun uit voor Oekraïne

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer