main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
5 juni 2023 — 18:28

Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.

Vanwege een IT-storing wordt sinds zondagnacht het treinverkeer in de hoofdstad tijdelijk vanuit Utrecht geregeld. Zodra het probleem verholpen is, kan weer teruggekeerd worden naar de Amsterdamse verkeersleidingspost. “Het werk is voor de treindienstleiders die normaal gesproken in Amsterdam zitten niet anders”, vertelt Kraaijeveld. “Sommigen zullen alleen wat verder moeten reizen om op hun werk te komen. Daarom is dit geen ideale situatie. Maar voor het treinverkeer zelf maakt het niets uit.”

Zondagmiddag deden de eerste problemen zich voor. Even leek de storing opgelost, maar in de avond ging het opnieuw mis. Alle beeldschermen op de verkeersleidingspost vielen uit, waardoor niet te zien was waar treinen reden en hoe de wissels stonden. Het ging volgens ProRail om een hardnekkige storing. “Soms ligt het systeem er een half uur of een uur uit, maar nu ging het steeds onderuit”, legt Kraaijeveld uit. Alle treinen die op het moment van de storing onderweg waren, zijn via de telefoon naar een station begeleid.

‘Oplossen van het probleem in Amsterdam’

Dat pas laat in de avond werd besloten uit te wijken naar Utrecht komt, omdat ProRail er vanuit ging dat het goed zou komen. “Er zitten een paar uur tussen het besluit en het omzetten”, zegt de manager van de verkeerspost in Amsterdam. “Dat betekent dat je dan vier uur geen treinen kan laten rijden en mensen dus sowieso niet thuiskomen. Daarom hebben we eerst alle focus gehad op het oplossen van het probleem in Amsterdam.”

Wat de oorzaak van de storing is, is nog onduidelijk. ProRail heeft tot nu toe alleen “een paar dingen kunnen uitsluiten”. Het treinverkeer in Amsterdam wordt in elk geval tot dinsdagavond geregeld vanuit Utrecht. “Dinsdagochtend bekijken we of dat eventueel verlengd moet worden.”

Lees meer:

Thuisbrengplicht NS niet van toepassing op massale treinuitval

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer