main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 juni 2023 — 13:33

Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan: ‘Gaat nog generaties door’

Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert. Ook prinses Beatrix is overdag bij de jubileumviering aanwezig.

Bezoekers kunnen tussen 13.00 uur en 17.00 uur deelnemen aan verschillende activiteiten op het plein. Zo vindt een workshop plaats waarbij deelnemers een eigen versie van Vincent van Goghs beroemde schilderijen De Zonnebloemen kunnen maken op een ansichtkaart. Daarnaast kunnen bezoekers een eigen T-shirt of op het plein te verkrijgen linnen tasje laten bedrukken of hun fiets laten versieren met bloemen.

Het museum, dat de grootste verzameling werken van Van Gogh (1853-1890) ter wereld beheert, deelt tienduizenden zonnebloemen uit op het plein. Verder zijn er acrobatische stunts en een parade van straattheateracts te zien en treedt het Wijktalentorkest uit Amsterdam Nieuw-West op.

Zelfportret

Prinses Beatrix ontvangt in de middag een zonnebloem uit handen van museumdirecteur Emilie Gordenker en krijgt een rondleiding langs de tentoonstelling ‘Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden’. Het Van Gogh Museum viert het 50-jarig bestaan dit jaar met drie tentoonstellingen over de kunstenaar, waaronder deze. De prinses gaat ook in gesprek met onder andere oud-directeuren van het museum en familieleden van Van Gogh. Beatrix’ moeder Juliana was vijftig jaar geleden bij de opening van het museum.

Ook is er de komende maanden een beroemd zelfportret van Van Gogh te zien in het museum. “Iedereen kent het en we kunnen het nu eindelijk een keer hier in Amsterdam in het museum kunnen laten zien”, zegt zakelijk directeur Rob Groot in Goedemorgen Nederland. “Het is overgekomen uit Parijs en voor drie maanden hier te zien. We zijn ontzettend trots dat het hier is en laten het graag heel graag zien aan prinses Beatrix.”

Groot heeft vertrouwen in de toekomst van het museum. “We zijn heel blij met heel veel jongeren die ook bij ons komen. We denken dat dit nog generaties doorgaat en dat we nog heel lang onderzoek kunnen doen naar de werken van Vincent van Gogh.”

Programma

Van 19.00 uur tot 23.30 uur vindt Vincent op Vrijdag: 50 jaar Van Gogh Museum plaats, waarvoor bezoekers wel een kaartje moeten kopen. Onder andere optredens van Nnelg en ISH Dance Collectief maken onderdeel uit van het programma, evenals een panelgesprek met oud-medewerkers en een filmprogramma.

De dag wordt afgesloten met een droneshow. Die begint om 23.00 uur op het Museumplein.

Lees ook: 

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Ik wil de gestolen Van Gogh binnen 2 jaar terugvinden’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer