main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 juni 2023 — 13:33

Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan: ‘Gaat nog generaties door’

Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert. Ook prinses Beatrix is overdag bij de jubileumviering aanwezig.

Bezoekers kunnen tussen 13.00 uur en 17.00 uur deelnemen aan verschillende activiteiten op het plein. Zo vindt een workshop plaats waarbij deelnemers een eigen versie van Vincent van Goghs beroemde schilderijen De Zonnebloemen kunnen maken op een ansichtkaart. Daarnaast kunnen bezoekers een eigen T-shirt of op het plein te verkrijgen linnen tasje laten bedrukken of hun fiets laten versieren met bloemen.

Het museum, dat de grootste verzameling werken van Van Gogh (1853-1890) ter wereld beheert, deelt tienduizenden zonnebloemen uit op het plein. Verder zijn er acrobatische stunts en een parade van straattheateracts te zien en treedt het Wijktalentorkest uit Amsterdam Nieuw-West op.

Zelfportret

Prinses Beatrix ontvangt in de middag een zonnebloem uit handen van museumdirecteur Emilie Gordenker en krijgt een rondleiding langs de tentoonstelling ‘Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden’. Het Van Gogh Museum viert het 50-jarig bestaan dit jaar met drie tentoonstellingen over de kunstenaar, waaronder deze. De prinses gaat ook in gesprek met onder andere oud-directeuren van het museum en familieleden van Van Gogh. Beatrix’ moeder Juliana was vijftig jaar geleden bij de opening van het museum.

Ook is er de komende maanden een beroemd zelfportret van Van Gogh te zien in het museum. “Iedereen kent het en we kunnen het nu eindelijk een keer hier in Amsterdam in het museum kunnen laten zien”, zegt zakelijk directeur Rob Groot in Goedemorgen Nederland. “Het is overgekomen uit Parijs en voor drie maanden hier te zien. We zijn ontzettend trots dat het hier is en laten het graag heel graag zien aan prinses Beatrix.”

Groot heeft vertrouwen in de toekomst van het museum. “We zijn heel blij met heel veel jongeren die ook bij ons komen. We denken dat dit nog generaties doorgaat en dat we nog heel lang onderzoek kunnen doen naar de werken van Vincent van Gogh.”

Programma

Van 19.00 uur tot 23.30 uur vindt Vincent op Vrijdag: 50 jaar Van Gogh Museum plaats, waarvoor bezoekers wel een kaartje moeten kopen. Onder andere optredens van Nnelg en ISH Dance Collectief maken onderdeel uit van het programma, evenals een panelgesprek met oud-medewerkers en een filmprogramma.

De dag wordt afgesloten met een droneshow. Die begint om 23.00 uur op het Museumplein.

Lees ook: 

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Ik wil de gestolen Van Gogh binnen 2 jaar terugvinden’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer