main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
31 mei 2023 — 15:47

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12 blokkeerden niet te vervolgen. Tegelijk wil hij zich niet bemoeien met het werk van het OM. “Ik mag geen oordeel geven over de inhoud. Dat weiger ik ook, dat doe ik ook niet”, zei Van Zanen woensdag in een commissie van de Haagse gemeenteraad.

Van Zanen zegt dat hij “kennis heeft genomen” van het besluit van het Openbaar Ministerie. Dat noemde de blokkade vreedzaam en “een gering strafbaar feit”. Van Zanen zegt daarover: “Zelfs als justitie nu alles uit handen zou laten vallen en iedereen wel zou hebben vervolgd, zegt de rechtbank: het is een licht vergrijp, het was vreedzaam, de groeten. Schiet me maar lek, ik heb geen andere middelen, ik volg de wet, ik doe mijn best, ik probeer er het beste van te maken voor Den Haag. Ik word daar niet blij van.”

1600 aanhangers aangehouden

Vele honderden aanhangers van protestgroep Extinction Rebellion blokkeerden zaterdag de snelweg ter hoogte van het Malieveld. Een deel stond in het gras naast de A12. Volgens Van Zanen waren er in totaal bijna 8500 mensen. Bijna 1600 van hen werden aangehouden omdat ze op de snelweg zaten en stonden. Met bussen werden ze naar het stadion van ADO Den Haag aan de rand van de stad gebracht. Daar kregen de meesten te horen dat ze vrij waren en niet werden vervolgd. Hun gegevens zijn niet genoteerd. Een deel van de groep zou daarna zijn teruggekeerd naar het Malieveld en de A12 om verder te blokkeren.

‘Laat ik maar zeggen dat ik het op zijn zachtst gezegd niet handig vind’

Een hulpofficier van justitie, een politieambtenaar, besloot om niet te vervolgen. Hij bedankte daarbij de aangehouden demonstranten voor hun inzet voor het klimaat. Van Zanen zegt daarover: “Ik heb me ervan vergewist dat de politieleiding met de betrokkene heeft gesproken en hem heeft aangesproken. Laat ik maar zeggen dat ik het op zijn zachtst gezegd niet handig vind.”

Volgens politievakbonden zijn agenten gefrustreerd over de omgang met de demonstranten. Van Zanen zegt dat hij “zeer veel waardering heeft voor het professionele en kordate optreden van de politie. De politie voert haar taken professioneel en loyaal uit, ik heb er het volste vertrouwen in dat de politie die moeilijke taken zo goed mogelijk blijft uitvoeren.”

Lees meer:

Geen Haags spoeddebat over niet vervolgen van activisten A12

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer