main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
31 mei 2023 — 15:47

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12 blokkeerden niet te vervolgen. Tegelijk wil hij zich niet bemoeien met het werk van het OM. “Ik mag geen oordeel geven over de inhoud. Dat weiger ik ook, dat doe ik ook niet”, zei Van Zanen woensdag in een commissie van de Haagse gemeenteraad.

Van Zanen zegt dat hij “kennis heeft genomen” van het besluit van het Openbaar Ministerie. Dat noemde de blokkade vreedzaam en “een gering strafbaar feit”. Van Zanen zegt daarover: “Zelfs als justitie nu alles uit handen zou laten vallen en iedereen wel zou hebben vervolgd, zegt de rechtbank: het is een licht vergrijp, het was vreedzaam, de groeten. Schiet me maar lek, ik heb geen andere middelen, ik volg de wet, ik doe mijn best, ik probeer er het beste van te maken voor Den Haag. Ik word daar niet blij van.”

1600 aanhangers aangehouden

Vele honderden aanhangers van protestgroep Extinction Rebellion blokkeerden zaterdag de snelweg ter hoogte van het Malieveld. Een deel stond in het gras naast de A12. Volgens Van Zanen waren er in totaal bijna 8500 mensen. Bijna 1600 van hen werden aangehouden omdat ze op de snelweg zaten en stonden. Met bussen werden ze naar het stadion van ADO Den Haag aan de rand van de stad gebracht. Daar kregen de meesten te horen dat ze vrij waren en niet werden vervolgd. Hun gegevens zijn niet genoteerd. Een deel van de groep zou daarna zijn teruggekeerd naar het Malieveld en de A12 om verder te blokkeren.

‘Laat ik maar zeggen dat ik het op zijn zachtst gezegd niet handig vind’

Een hulpofficier van justitie, een politieambtenaar, besloot om niet te vervolgen. Hij bedankte daarbij de aangehouden demonstranten voor hun inzet voor het klimaat. Van Zanen zegt daarover: “Ik heb me ervan vergewist dat de politieleiding met de betrokkene heeft gesproken en hem heeft aangesproken. Laat ik maar zeggen dat ik het op zijn zachtst gezegd niet handig vind.”

Volgens politievakbonden zijn agenten gefrustreerd over de omgang met de demonstranten. Van Zanen zegt dat hij “zeer veel waardering heeft voor het professionele en kordate optreden van de politie. De politie voert haar taken professioneel en loyaal uit, ik heb er het volste vertrouwen in dat de politie die moeilijke taken zo goed mogelijk blijft uitvoeren.”

Lees meer:

Geen Haags spoeddebat over niet vervolgen van activisten A12

Door: Manon Immerzeel

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer