main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 mei 2023 — 10:25

Dit zijn de kijktips van tv-recensent Angela de Jong voor aankomende zomer

Een groot deel van tv-makend Nederland is met zomervakantie. Dat is best vroeg in het jaar, vindt tv-recensent van het AD Angela de Jong. “De normale man moet nog anderhalve maand werken en Hilversum slaapt al”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Terwijl de ‘normale man’ nog werkt, zet De Jong alvast enkele kijktips op een rij voor deze zomer.

De dramaserie Dag & Nacht van AVROTROS, is een serie die gaat over de zorgsector en de druk en stress die zorgpersoneel dagelijks ervaart in het ziekenhuis. Een serie waar De Jong van kan genieten. “Ik heb hier een enorm zwak voor. Deze steekt er wel echt bovenuit. Het heeft alle ingrediënten die een goede ziekenhuisserie moet hebben.”

De scripts zijn geschreven door Kim van Kooten en zijn gebaseerd op een Deense serie, zegt De Jong. “Het heeft echt haar signatuur. Het zijn onwijs fijne dialogen, met onderkoelde humor. Dat heeft ook echt een functie, want daardoor houdt het overbelaste personeel, zoals wij dat kennen uit de praktijk, zichzelf op de been.”

Dramaseries

Dag & Nacht is een van de nieuwe dramaseries van de NPO. Daar wordt ook flink in geïnvesteerd, zegt De Jong. Zo zijn er nog meer soortgelijke series die recent van start zijn gegaan. Zoals Rampvlucht, een serie over de Bijlmerramp van 1992. De Stamhouder, dat gaat over een Nederlands-Letse familie van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog of Het Gouden Uur, dat gaat over de nasleep van een terroristische aanslag in Nederland.

“Het is zo’n fijn genre om verhalen te vertellen aan mensen”, zegt De Jong. Zij verwijst daarin ook naar Oogappels, een serie die sinds 2019 draait. “Je kunt zulke maatschappelijke thema’s aansnijden. Ik denk dat je dat met een personage als Chris (gespeeld door Thor Braun, red.), die non-binair is, voor een hele grote groep mensen heel gewoon kan maken.” En daarom hoort het volgens De Jong ook bij de publieke omroep.

Documentaires

De tv-kijker hoeft deze zomer niet alleen series te bingen. Er zijn ook de nodige documentaires het terugkijken waard volgens De Jonge. “Ook daar heeft de NPO echt een naam hoog te houden. Ik heb echt genoten van een groot aantal.” Zoals De Jurk en het Scheepswrak, dat gaat over een unieke archeologische vondst uit het Palmhoutwrak voor de kust van Texel.

“Het is exemplarisch voor een heleboel documentaires afgelopen seizoen”, licht De Jong toe. “Het mooiste vind ik wanneer er een particulier verhaal verteld wordt, wat eigenlijk staat voor iets groters in de maatschappij. Dat zag je heel erg in deze serie.”

Radar en Opsporing Verzocht

Radar en Opsporing Verzocht, twee iconische televisieprogramma’s, zijn het afgelopen tv-seizoen gewisseld van NPO 1 naar NPO 2. Dat heeft er volgens De Jong mee te maken dat “de publieke omroep zich richt op een jonge commerciële doelgroep”.

Dat maakt dat programma’s die oudere kijkers trekken op een minder prominente plek worden gezet. “Daar begrijp ik geen bal van, want deze twee programma’s hebben een enorme publieke waarde. Die horen op het hoofdpodium.”

Lees ook: 

Quinty Trustfull over de laatste aflevering van Koffietijd: ‘We gaan vooral genieten’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

Luister de podcast terug via je favoriete podcastapp!

Aanvulling en correctie WNL Op Zondag

Zondagmorgen bespraken we in de uitzending van WNL Op Zondag het haperende Europese asielbeleid met professor Ruud Koopmans. In dat gesprek hebben we een vergissing…

Lees meer

Is het Europese asielsysteem doodziek? ‘Inefficiënt en onmenselijk’

Het asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles…

Lees meer

Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte…

Lees meer

Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit…

Lees meer

PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het…

Lees meer

Dem. Justitieminister Dilan Yesilgöz: ‘Wij halen actief geen Nederlandse IS-strijders op’

Lijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz reageert in WNL Op Zondag op de discussie die op sociale media…

Lees meer

Politie maakt einde aan blokkade A12 door klimaatactivisten

De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt…

Lees meer

Moet het toeslagenstelsel op de schop? ‘We moeten uit deze vicieuze cirkel’

Werken moet lonen, maar soms houden we er weinig aan over. Door zowel toeslagen als belastingregelingen kun je met parttime werken bijna net zo veel…

Lees meer

Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in…

Lees meer

Moet de bruine kroeg een monumentenstatus krijgen? ‘Erkenning van historische waarde’

De bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis…

Lees meer