main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Onno Eichelsheim in Op1.
Op1 - 25 mei 2023 — 23:47

Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim: F16-trainingen Oekraïense piloten in eerste instantie voor kleine groep

Nederland kan vanaf deze zomer beginnen met F16-trainingen voor Oekraïense piloten. Dat zegt Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim donderdagavond in Op1 bij Omroep WNL. Het gaat in eerste instantie om opleidingen voor “tientallen” vliegers, zegt Eichelsheim.

Defensieminister Kajsa Ollongren bevestigde eerder op de avond dat Nederland na overleg met de Oekraïne Defensie Contactgroep, landen die Oekraïne met onder meer militair materieel steunen, samen met Denemarken en de Verenigde Staten Oekraïense vliegers gaat trainen. Bij dat overleg was ook Eichelsheim aanwezig.

Een woordvoerder van Ollongren laat weten dat de afspraken nog niet vastliggen. Zelfs het besluit om met de trainingen te gaan beginnen zou nog niet definitief zijn, al is dat nadrukkelijk wel de bedoeling. Ook de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin bevestigde donderdag de intentie om te beginnen met F16-trainingen voor Oekraïense piloten.

‘Long-term commitment’

Met de trainingen gaan Nederland, Denemarken en de VS “een long-term commitment aan ten opzichte van de verdediging van Oekraïne”, zegt Eichelsheim. Ook andere bondgenoten willen zich bij de trainingen aansluiten, zegt de Commandant der Strijdkrachten. “We zullen het proberen zo snel mogelijk te realiseren. Maar het is een langetermijnplan, want het kan niet morgen al geregeld zijn. We moeten met bondgenoten goede afspraken maken over wie welk deel van de training gaat verzorgen. Dat zijn we nu aan het inrichten.”

De verwachting is dat de trainingen deze zomer beginnen, zegt Eichelsheim. “Denemarken heeft aangegeven in staat te zijn deze zomer de eerste trainingen te verzorgen. We zitten in een coalitie met Denemarken, dus dan zullen wij samen met Denemarken vanaf de zomer ook daadwerkelijk de trainingen kunnen verzorgen. Welke maand het exact gaat zijn, weet ik niet. We weten wel precies hoe het eruit moet zien.”

Het opleiden van de piloten duurt naar verwachting enkele maanden. Mogelijk moeten de vliegers ook nog een taalcursus Engels volgen, zegt Eichelsheim. “De training die we gaan verzorgen zal in Denemarken of op een andere plek in Europa plaatsvinden. Dat betekent dat piloten de Engelse taal machtig moeten zijn.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Training ‘geleidelijk pad’

De eerste trainingen worden gegeven aan een kleine groep Oekraïense piloten. “Een tiental” of “tientallen”, denkt Eichelsheim, die spreekt van een “geleidelijk pad” in de opleidingsmissie. “Langzaam maar zeker, door de maanden heen, willen we meer vliegers opvangen en gaan trainen. Maar je kunt niet groot beginnen. Je moet weten wat voor vlees je in de kuip hebt.”

“Maar je moet hier echt tijd voor nemen. Je kunt niet verwachten dat je de trainingen binnen enkele weken hebt gedaan”, benadrukt de Commandant der Strijdkrachten. De Oekraïense piloten zijn gewend te vliegen in MiG-straaljagers. “Er zit zeker kwaliteit in deze mannen en vrouwen, maar de F16 is een gecompliceerd wapensysteem. Het duurt maanden voordat je deze vliegers op niveau hebt.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

F16’s leveren?

De trainingen zijn niet per definitie een voorschot op het leveren van F16’s aan Oekraïne, benadrukt Eichelsheim. “Je moet de trainingen beginnen om voor te bereiden op de mogelijke levering van F16’s.” Het leveren van de jagers is op dit moment niet aan de orde, zegt hij. “Dat is ook een stap waar de Verenigde Staten wat over te zeggen heeft, want zij zijn eigenaar van de F16.”

Maar “Nederland heeft altijd gezegd dat er geen taboe is, ook niet op het leveren van vliegtuigen”, zegt Eichelsheim. “Die keuze zal op termijn moeten worden gemaakt. Maar hoe je het ook wendt of keert: je moet beginnen met de training. Voor Nederland en Denemarken was het belangrijk om daarmee te beginnen, zodat je vooruit kunt kijken naar wat er straks nodig is om Oekraïne te verdedigen. Het is goed dat we het proces nu kunnen starten.”

De Krim

De VS hebben er bij Oekraïne op aangedrongen dat Amerikaans wapentuig, dus ook de F16, niet gebruikt wordt voor aanvallen in Rusland, zei de hoogste generaal binnen de Amerikaanse krijgsmacht, Mark Milley. Volgens Eichelsheim geldt De Krim, die als sinds 2014 door Rusland wordt bezet, voor de bondgenoten van Oekraïne als Oekraïens grondgebied. “De Krim is onderdeel van het Oekraïens grondgebied, zo simpel is het.”

Lees ook: 

VS: Nederland gaat met Denemarken F-16-trainingen Oekraïne leiden

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Zijn de plannen in het hoofdlijnenakkoord haalbaar?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

– Oud-informateur en voormalig minister bij vier ministeries Henk Kamp;
– Voormalig topambtenaar, CDA-ideoloog, en oud-lid van de Raad van State Hans Borstlap;
– En voormalig topambtenaar van o.a. VWS en Binnenlandse Zaken Roel Bekker.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Felle buien veroorzaken grote verkeersdrukte in deel van het land

Het is op de Nederlandse wegen veel drukker dan normaal, meldt de ANWB. Gemiddeld staat er rond 16.45 uur zo’n 450 kilometer, nu is dat…

Lees meer

Weer conducteur bedreigd, verdachte aangehouden

De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein…

Lees meer

Tweede Kamer stemt voor verbod op kindersekspoppen

Kindersekspoppen moeten verboden worden, heeft de Tweede Kamer dinsdag bepaald door een amendement te steunen. Daarin staat vier jaar cel voor onder meer het bezitten…

Lees meer

Europese liberalen moeten VVD eruit zetten, zegt fractievoorzitter

De VVD kan niet in de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement blijven als de partij gaat regeren met de PVV, zegt de fractievoorzitter van…

Lees meer

Dit jaar al 11,3 miljard euro winst voor Nederlandse beleggers

Nederlandse huishoudens hebben in de eerste drie maanden van 2024 met hun gezamenlijke beleggingen 11,3 miljard euro winst gemaakt. De totale waarde steeg daardoor tot…

Lees meer

Vorig jaar bijna drie keer zoveel drugslabs in Rotterdam opgerold

De politie heeft vorig jaar in Rotterdam bijna drie keer zoveel drugslabs ontmanteld als in het jaar ervoor. In 2023 ging het om 28, tegen…

Lees meer

Ruben Brekelmans (VVD) uit forse kritiek op ICC-aanklager: ‘Netanyahu en Hamasleiders absoluut niet op dezelfde voet plaatsen’

VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans vindt het onjuist dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant door de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC)…

Lees meer