main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Onno Eichelsheim in Op1.
Op1 - 25 mei 2023 — 23:47

Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim: F16-trainingen Oekraïense piloten in eerste instantie voor kleine groep

Nederland kan vanaf deze zomer beginnen met F16-trainingen voor Oekraïense piloten. Dat zegt Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim donderdagavond in Op1 bij Omroep WNL. Het gaat in eerste instantie om opleidingen voor “tientallen” vliegers, zegt Eichelsheim.

Defensieminister Kajsa Ollongren bevestigde eerder op de avond dat Nederland na overleg met de Oekraïne Defensie Contactgroep, landen die Oekraïne met onder meer militair materieel steunen, samen met Denemarken en de Verenigde Staten Oekraïense vliegers gaat trainen. Bij dat overleg was ook Eichelsheim aanwezig.

Een woordvoerder van Ollongren laat weten dat de afspraken nog niet vastliggen. Zelfs het besluit om met de trainingen te gaan beginnen zou nog niet definitief zijn, al is dat nadrukkelijk wel de bedoeling. Ook de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin bevestigde donderdag de intentie om te beginnen met F16-trainingen voor Oekraïense piloten.

‘Long-term commitment’

Met de trainingen gaan Nederland, Denemarken en de VS “een long-term commitment aan ten opzichte van de verdediging van Oekraïne”, zegt Eichelsheim. Ook andere bondgenoten willen zich bij de trainingen aansluiten, zegt de Commandant der Strijdkrachten. “We zullen het proberen zo snel mogelijk te realiseren. Maar het is een langetermijnplan, want het kan niet morgen al geregeld zijn. We moeten met bondgenoten goede afspraken maken over wie welk deel van de training gaat verzorgen. Dat zijn we nu aan het inrichten.”

De verwachting is dat de trainingen deze zomer beginnen, zegt Eichelsheim. “Denemarken heeft aangegeven in staat te zijn deze zomer de eerste trainingen te verzorgen. We zitten in een coalitie met Denemarken, dus dan zullen wij samen met Denemarken vanaf de zomer ook daadwerkelijk de trainingen kunnen verzorgen. Welke maand het exact gaat zijn, weet ik niet. We weten wel precies hoe het eruit moet zien.”

Het opleiden van de piloten duurt naar verwachting enkele maanden. Mogelijk moeten de vliegers ook nog een taalcursus Engels volgen, zegt Eichelsheim. “De training die we gaan verzorgen zal in Denemarken of op een andere plek in Europa plaatsvinden. Dat betekent dat piloten de Engelse taal machtig moeten zijn.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Training ‘geleidelijk pad’

De eerste trainingen worden gegeven aan een kleine groep Oekraïense piloten. “Een tiental” of “tientallen”, denkt Eichelsheim, die spreekt van een “geleidelijk pad” in de opleidingsmissie. “Langzaam maar zeker, door de maanden heen, willen we meer vliegers opvangen en gaan trainen. Maar je kunt niet groot beginnen. Je moet weten wat voor vlees je in de kuip hebt.”

“Maar je moet hier echt tijd voor nemen. Je kunt niet verwachten dat je de trainingen binnen enkele weken hebt gedaan”, benadrukt de Commandant der Strijdkrachten. De Oekraïense piloten zijn gewend te vliegen in MiG-straaljagers. “Er zit zeker kwaliteit in deze mannen en vrouwen, maar de F16 is een gecompliceerd wapensysteem. Het duurt maanden voordat je deze vliegers op niveau hebt.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

F16’s leveren?

De trainingen zijn niet per definitie een voorschot op het leveren van F16’s aan Oekraïne, benadrukt Eichelsheim. “Je moet de trainingen beginnen om voor te bereiden op de mogelijke levering van F16’s.” Het leveren van de jagers is op dit moment niet aan de orde, zegt hij. “Dat is ook een stap waar de Verenigde Staten wat over te zeggen heeft, want zij zijn eigenaar van de F16.”

Maar “Nederland heeft altijd gezegd dat er geen taboe is, ook niet op het leveren van vliegtuigen”, zegt Eichelsheim. “Die keuze zal op termijn moeten worden gemaakt. Maar hoe je het ook wendt of keert: je moet beginnen met de training. Voor Nederland en Denemarken was het belangrijk om daarmee te beginnen, zodat je vooruit kunt kijken naar wat er straks nodig is om Oekraïne te verdedigen. Het is goed dat we het proces nu kunnen starten.”

De Krim

De VS hebben er bij Oekraïne op aangedrongen dat Amerikaans wapentuig, dus ook de F16, niet gebruikt wordt voor aanvallen in Rusland, zei de hoogste generaal binnen de Amerikaanse krijgsmacht, Mark Milley. Volgens Eichelsheim geldt De Krim, die als sinds 2014 door Rusland wordt bezet, voor de bondgenoten van Oekraïne als Oekraïens grondgebied. “De Krim is onderdeel van het Oekraïens grondgebied, zo simpel is het.”

Lees ook: 

VS: Nederland gaat met Denemarken F-16-trainingen Oekraïne leiden

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

Luister de podcast terug via je favoriete podcastapp!

Aanvulling en correctie WNL Op Zondag

Zondagmorgen bespraken we in de uitzending van WNL Op Zondag het haperende Europese asielbeleid met professor Ruud Koopmans. In dat gesprek hebben we een vergissing…

Lees meer

Is het Europese asielsysteem doodziek? ‘Inefficiënt en onmenselijk’

Het asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles…

Lees meer

Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte…

Lees meer

Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit…

Lees meer

PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het…

Lees meer

Dem. Justitieminister Dilan Yesilgöz: ‘Wij halen actief geen Nederlandse IS-strijders op’

Lijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz reageert in WNL Op Zondag op de discussie die op sociale media…

Lees meer

Politie maakt einde aan blokkade A12 door klimaatactivisten

De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt…

Lees meer

Moet het toeslagenstelsel op de schop? ‘We moeten uit deze vicieuze cirkel’

Werken moet lonen, maar soms houden we er weinig aan over. Door zowel toeslagen als belastingregelingen kun je met parttime werken bijna net zo veel…

Lees meer

Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in…

Lees meer

Moet de bruine kroeg een monumentenstatus krijgen? ‘Erkenning van historische waarde’

De bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis…

Lees meer

Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer