main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Onno Eichelsheim in Op1.
Op1 - 25 mei 2023 — 23:47

Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim: F16-trainingen Oekraïense piloten in eerste instantie voor kleine groep

Nederland kan vanaf deze zomer beginnen met F16-trainingen voor Oekraïense piloten. Dat zegt Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim donderdagavond in Op1 bij Omroep WNL. Het gaat in eerste instantie om opleidingen voor “tientallen” vliegers, zegt Eichelsheim.

Defensieminister Kajsa Ollongren bevestigde eerder op de avond dat Nederland na overleg met de Oekraïne Defensie Contactgroep, landen die Oekraïne met onder meer militair materieel steunen, samen met Denemarken en de Verenigde Staten Oekraïense vliegers gaat trainen. Bij dat overleg was ook Eichelsheim aanwezig.

Een woordvoerder van Ollongren laat weten dat de afspraken nog niet vastliggen. Zelfs het besluit om met de trainingen te gaan beginnen zou nog niet definitief zijn, al is dat nadrukkelijk wel de bedoeling. Ook de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin bevestigde donderdag de intentie om te beginnen met F16-trainingen voor Oekraïense piloten.

‘Long-term commitment’

Met de trainingen gaan Nederland, Denemarken en de VS “een long-term commitment aan ten opzichte van de verdediging van Oekraïne”, zegt Eichelsheim. Ook andere bondgenoten willen zich bij de trainingen aansluiten, zegt de Commandant der Strijdkrachten. “We zullen het proberen zo snel mogelijk te realiseren. Maar het is een langetermijnplan, want het kan niet morgen al geregeld zijn. We moeten met bondgenoten goede afspraken maken over wie welk deel van de training gaat verzorgen. Dat zijn we nu aan het inrichten.”

De verwachting is dat de trainingen deze zomer beginnen, zegt Eichelsheim. “Denemarken heeft aangegeven in staat te zijn deze zomer de eerste trainingen te verzorgen. We zitten in een coalitie met Denemarken, dus dan zullen wij samen met Denemarken vanaf de zomer ook daadwerkelijk de trainingen kunnen verzorgen. Welke maand het exact gaat zijn, weet ik niet. We weten wel precies hoe het eruit moet zien.”

Het opleiden van de piloten duurt naar verwachting enkele maanden. Mogelijk moeten de vliegers ook nog een taalcursus Engels volgen, zegt Eichelsheim. “De training die we gaan verzorgen zal in Denemarken of op een andere plek in Europa plaatsvinden. Dat betekent dat piloten de Engelse taal machtig moeten zijn.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Training ‘geleidelijk pad’

De eerste trainingen worden gegeven aan een kleine groep Oekraïense piloten. “Een tiental” of “tientallen”, denkt Eichelsheim, die spreekt van een “geleidelijk pad” in de opleidingsmissie. “Langzaam maar zeker, door de maanden heen, willen we meer vliegers opvangen en gaan trainen. Maar je kunt niet groot beginnen. Je moet weten wat voor vlees je in de kuip hebt.”

“Maar je moet hier echt tijd voor nemen. Je kunt niet verwachten dat je de trainingen binnen enkele weken hebt gedaan”, benadrukt de Commandant der Strijdkrachten. De Oekraïense piloten zijn gewend te vliegen in MiG-straaljagers. “Er zit zeker kwaliteit in deze mannen en vrouwen, maar de F16 is een gecompliceerd wapensysteem. Het duurt maanden voordat je deze vliegers op niveau hebt.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

F16’s leveren?

De trainingen zijn niet per definitie een voorschot op het leveren van F16’s aan Oekraïne, benadrukt Eichelsheim. “Je moet de trainingen beginnen om voor te bereiden op de mogelijke levering van F16’s.” Het leveren van de jagers is op dit moment niet aan de orde, zegt hij. “Dat is ook een stap waar de Verenigde Staten wat over te zeggen heeft, want zij zijn eigenaar van de F16.”

Maar “Nederland heeft altijd gezegd dat er geen taboe is, ook niet op het leveren van vliegtuigen”, zegt Eichelsheim. “Die keuze zal op termijn moeten worden gemaakt. Maar hoe je het ook wendt of keert: je moet beginnen met de training. Voor Nederland en Denemarken was het belangrijk om daarmee te beginnen, zodat je vooruit kunt kijken naar wat er straks nodig is om Oekraïne te verdedigen. Het is goed dat we het proces nu kunnen starten.”

De Krim

De VS hebben er bij Oekraïne op aangedrongen dat Amerikaans wapentuig, dus ook de F16, niet gebruikt wordt voor aanvallen in Rusland, zei de hoogste generaal binnen de Amerikaanse krijgsmacht, Mark Milley. Volgens Eichelsheim geldt De Krim, die als sinds 2014 door Rusland wordt bezet, voor de bondgenoten van Oekraïne als Oekraïens grondgebied. “De Krim is onderdeel van het Oekraïens grondgebied, zo simpel is het.”

Lees ook: 

VS: Nederland gaat met Denemarken F-16-trainingen Oekraïne leiden

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over strenger gevangenisregime
– CDA-Europarlementariër Esther de Lange over de Europese natuurwet van Frans Timmermans
– Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever over Nederland en België. Deze week won de Vlaamse politicus de Pim Fortuynprijs.
– Hoogleraar Jan-Willem van Prooijen en media-ondernemer Sjuul Paradijs over de groei van extremisme en bedreigde politici, zoals Sigrid Kaag

Zondag 10 uur
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling…

Lees meer

Honderden Nederlandse vrouwen hebben recht op schadevergoeding door lekkende implantaten

Het keuringsbedrijf TÜV Rheinland is door de hoogste Franse rechter aansprakelijk gesteld voor de gebrekkige controle op slechte PIP-borstimplantaten. Wereldwijd hebben hierdoor zo’n 20.000 gedupeerde…

Lees meer

Tot nu toe honderden aanhoudingen bij blokkade Extinction Rebellion op A12

Honderden demonstranten die sinds het middaguur de A12 blokkeerden, zijn inmiddels aangehouden en in bussen meegenomen door de politie. Ook actrice Carice van Houten is…

Lees meer

Wat bezielt daders die vrouwen seksueel intimideren?

Naroepen, uitschelden, spugen, achtervolgen of fysiek geweld: het zijn enkele voorbeelden van straatintimidatie. Maar wat bezielt een dader om dit te doen? Gedragspsycholoog Dané Mulder…

Lees meer

Burgemeester Marcouch wil meer opsporingsbevoegdheden voor politie: ‘Bij intimidatie geen interpretatieprobleem krijgen’

Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch vindt het een “zinnige” toevoeging als de politie meer bevoegdheden krijgt in het opsporen van daders van seksuele intimidatie. Het…

Lees meer

Minister Yeşilgöz over wet tegen seksuele intimidatie: ‘We zetten de norm en zeggen dat het onacceptabel is’

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz gaat binnenkort een wet voorleggen aan de Tweede Kamer waarmee seksuele intimidatie op straat of online zal worden…

Lees meer

Zijn er drugs met jouw trosje bananen meegelift?

Regelmatig duiken er berichten in de media op van drugsvondsten tussen fruit. De douane heeft het er dus maar druk mee. Zo werd een flinke…

Lees meer

Aalsmeer vindt compensatieregeling omwonenden Schiphol ondermaats

De gemeente Aalsmeer heeft scherpe kritiek op de manier waarop het rijk omwonenden van Schiphol wil compenseren voor geluidsoverlast en het woongenot dat ze daardoor…

Lees meer

Eis van 16 jaar cel tegen Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. voor onder meer drugshandel en het witwassen…

Lees meer

Premier Mark Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie….

Lees meer

Gegevens Vodafone Ziggo gestolen en gedeeld in Telegramgroep

Tientallen klanten van Vodafone Ziggo zijn ingelicht over een datalek, meldt het AD. Hun gegevens kwamen via een oud-medewerker in een Telegramgroep met honderden leden…

Lees meer

VVD wil zwaardere opsporingsbevoegdheden voor politie om straatintimidatie tegen te gaan

De VVD wil de politie zwaardere opsporingsbevoegdheden geven om daders van straatintimidatie aan te pakken. VVD-Kamerlid Ingrid Michon pleit in het NPO Radio 1-programma Het…

Lees meer