main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Onno Eichelsheim in Op1.
Op1 - 25 mei 2023 — 23:47

Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim: F16-trainingen Oekraïense piloten in eerste instantie voor kleine groep

Nederland kan vanaf deze zomer beginnen met F16-trainingen voor Oekraïense piloten. Dat zegt Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim donderdagavond in Op1 bij Omroep WNL. Het gaat in eerste instantie om opleidingen voor “tientallen” vliegers, zegt Eichelsheim.

Defensieminister Kajsa Ollongren bevestigde eerder op de avond dat Nederland na overleg met de Oekraïne Defensie Contactgroep, landen die Oekraïne met onder meer militair materieel steunen, samen met Denemarken en de Verenigde Staten Oekraïense vliegers gaat trainen. Bij dat overleg was ook Eichelsheim aanwezig.

Een woordvoerder van Ollongren laat weten dat de afspraken nog niet vastliggen. Zelfs het besluit om met de trainingen te gaan beginnen zou nog niet definitief zijn, al is dat nadrukkelijk wel de bedoeling. Ook de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin bevestigde donderdag de intentie om te beginnen met F16-trainingen voor Oekraïense piloten.

‘Long-term commitment’

Met de trainingen gaan Nederland, Denemarken en de VS “een long-term commitment aan ten opzichte van de verdediging van Oekraïne”, zegt Eichelsheim. Ook andere bondgenoten willen zich bij de trainingen aansluiten, zegt de Commandant der Strijdkrachten. “We zullen het proberen zo snel mogelijk te realiseren. Maar het is een langetermijnplan, want het kan niet morgen al geregeld zijn. We moeten met bondgenoten goede afspraken maken over wie welk deel van de training gaat verzorgen. Dat zijn we nu aan het inrichten.”

De verwachting is dat de trainingen deze zomer beginnen, zegt Eichelsheim. “Denemarken heeft aangegeven in staat te zijn deze zomer de eerste trainingen te verzorgen. We zitten in een coalitie met Denemarken, dus dan zullen wij samen met Denemarken vanaf de zomer ook daadwerkelijk de trainingen kunnen verzorgen. Welke maand het exact gaat zijn, weet ik niet. We weten wel precies hoe het eruit moet zien.”

Het opleiden van de piloten duurt naar verwachting enkele maanden. Mogelijk moeten de vliegers ook nog een taalcursus Engels volgen, zegt Eichelsheim. “De training die we gaan verzorgen zal in Denemarken of op een andere plek in Europa plaatsvinden. Dat betekent dat piloten de Engelse taal machtig moeten zijn.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Training ‘geleidelijk pad’

De eerste trainingen worden gegeven aan een kleine groep Oekraïense piloten. “Een tiental” of “tientallen”, denkt Eichelsheim, die spreekt van een “geleidelijk pad” in de opleidingsmissie. “Langzaam maar zeker, door de maanden heen, willen we meer vliegers opvangen en gaan trainen. Maar je kunt niet groot beginnen. Je moet weten wat voor vlees je in de kuip hebt.”

“Maar je moet hier echt tijd voor nemen. Je kunt niet verwachten dat je de trainingen binnen enkele weken hebt gedaan”, benadrukt de Commandant der Strijdkrachten. De Oekraïense piloten zijn gewend te vliegen in MiG-straaljagers. “Er zit zeker kwaliteit in deze mannen en vrouwen, maar de F16 is een gecompliceerd wapensysteem. Het duurt maanden voordat je deze vliegers op niveau hebt.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

F16’s leveren?

De trainingen zijn niet per definitie een voorschot op het leveren van F16’s aan Oekraïne, benadrukt Eichelsheim. “Je moet de trainingen beginnen om voor te bereiden op de mogelijke levering van F16’s.” Het leveren van de jagers is op dit moment niet aan de orde, zegt hij. “Dat is ook een stap waar de Verenigde Staten wat over te zeggen heeft, want zij zijn eigenaar van de F16.”

Maar “Nederland heeft altijd gezegd dat er geen taboe is, ook niet op het leveren van vliegtuigen”, zegt Eichelsheim. “Die keuze zal op termijn moeten worden gemaakt. Maar hoe je het ook wendt of keert: je moet beginnen met de training. Voor Nederland en Denemarken was het belangrijk om daarmee te beginnen, zodat je vooruit kunt kijken naar wat er straks nodig is om Oekraïne te verdedigen. Het is goed dat we het proces nu kunnen starten.”

De Krim

De VS hebben er bij Oekraïne op aangedrongen dat Amerikaans wapentuig, dus ook de F16, niet gebruikt wordt voor aanvallen in Rusland, zei de hoogste generaal binnen de Amerikaanse krijgsmacht, Mark Milley. Volgens Eichelsheim geldt De Krim, die als sinds 2014 door Rusland wordt bezet, voor de bondgenoten van Oekraïne als Oekraïens grondgebied. “De Krim is onderdeel van het Oekraïens grondgebied, zo simpel is het.”

Lees ook: 

VS: Nederland gaat met Denemarken F-16-trainingen Oekraïne leiden

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer