main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 mei 2023 — 10:32

Komende jaren meer klimaatvluchtelingen voorspeld: ‘Het heeft een directe impact op onze economie’

Oplopende temperaturen, droogtes en overstromingen: het zijn allemaal gevolgen van klimaatverandering. Het zal ertoe leiden dat we de komende jaren miljoenen klimaatvluchtelingen zullen ontvangen, ook in Nederland. Volgens oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp gaat dit ook gevolgen hebben voor onze economie en veiligheid: “Vroeger werd het meer als een GroenLinkse hobby gezien”.

Middendorp luidde de noodklok in 2016 al over de ernstige gevolgen van klimaatverandering, vertelt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij had in missiegebieden al ervaren hoezeer klimaatverandering een impact heeft op de veiligheid van de lokale bevolking. “In Uruzgan was ik commandant en waren er watertekorten, wat spanning gaf bij de bevolking. De Taliban gebruikte die spanningen om meer macht te krijgen. In Somalië werden boeren en vissers in de handen van de de piraterij gedreven, in Irak werden watertekorten als wapen gebruikt door IS en in Mali kwamen door droogtes mensen in handen van het extremisme.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Austrian World Summit

Toentertijd werd klimaat volgens Middendorp vooral gezien als een GroenLinkse hobby, maar dat beeld is inmiddels veranderd. Toch wordt de politiek nog te vaak opgeëist door de waan van de dag en dat gaat volgens hem ten koste van de langetermijnaandacht: “Het voorkomen van de crisis van morgen”.

De klimaatgeneraal kwam deze week terug uit Wenen waar hij de Austrian World Summit bijwoonde. Het laat zien dat de politiek de problemen steeds serieuzer neemt. Bij deze klimaattop buigen experts zich over de relatie tussen defensie en de klimaatcrisis. Hij heeft er goede voorbeelden gezien van innovaties en die zijn volgens hem hard nodig om verdere escalaties te voorkomen. Zo is de auto-industrie al goed op weg om om te schakelen naar elektrisch rijden.

Klimaatvluchtelingen

De opwarming van de aarde heeft onder meer tot gevolg dat we een massale vluchtelingenstroom kunnen verwachten in onder meer Europa. “Het heeft een aanjagend effect op onveiligheid, extremisme, georganiseerde criminaliteit en instabiliteit om ons heen. Dat is geen prettig beeld en daar moeten we allemaal samen aan werken en dat moeten we ook vanuit een veiligheidsoptiek serieus nemen”, zegt Middendorp. Hij vindt dat er meer actie moet worden ondernomen. “We vinden het ook een beetje een ongemakkelijk thema en iets wat we liever voor ons uitschuiven.”

Als de voorspellingen kloppen, dan hebben we volgens Middendorp een groot probleem. De aanvoer van meer klimaatvluchtelingen zal zorgen voor grote instabiliteit die we ook in Nederland zullen ervaren. “We hebben met corona gezien wat verstoringen van aanvoerketens voor een impact heeft op Nederland. Wij zijn een enorm handelsland, dus het heeft direct impact op onze economie.” Middendorp pleit voor een structureler beleid.

Wereldwijd krijgen we volgens de klimaatgeneraal met meer schaarstes te maken. “Klimaatverandering jaagt dat aan, waardoor je competitie krijgt op wereldwijd niveau tussen grootmachten. Dat kan heel makkelijk omslaan in conflicten.” Een voorbeeld zijn oorlogen en conflicten in het Midden-Oosten om olie.

Oplossingen

Volgens Middendorp zijn er twee manieren waarop we de impact van klimaatverandering kunnen verkleinen. “Een is gedragsverandering: we moeten ons bewuster worden van de impact die we hebben op onze omgeving. Vaak is het geen onwil, maar heeft het te maken met het ‘niet weten'”, zegt hij. Daarnaast zijn technologische innovaties volgens hem van groot belang. “We zullen naar meer circulariteit moeten. Nu wordt gewoon 92% van alles wat we in de wereld produceren weggegooid of verbrand. Dat zijn miljarden tonnen per jaar.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook:

Hoogleraar Van Wijk waarschuwt voor slinkende wapenvoorraden: ‘Je kunt niet eeuwig doorgaan met alles weggeven’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer