main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 mei 2023 — 09:30

KLM moet schrappen in dienstregeling door tekort aan technici: ‘Aantal vluchten per dag’

Luchtvaartmaatschappij KLM moet deze zomer een beperkt aantal vluchten schrappen door een tekort aan technisch personeel en vliegtuigonderdelen. Dat heeft een woordvoerster bevestigd na eerdere berichtgeving in De Telegraaf. Het gaat om vluchten van KLM Cityhopper.

Volgens luchtvaartjournalist van De Telegraaf Yteke de Jong is nog onduidelijk om hoeveel vluchten het precies gaat, ze verwacht een “paar per dag”. Dat zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Cityhopper vliegt enkel naar bestemmingen binnen Europa. Reizigers waarvan het vliegtuig aan de grond blijft, worden volgens KLM tijdig geïnformeerd, zegt De Jong. Het gaat om vluchten die pas over enkele maanden zouden worden uitgevoerd.

Vliegtuigbouwer

Aanleiding voor de aanpassingen in de dienstregeling zijn technische moeilijkheden met nieuwe toestellen van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer. KLM overlegt met dat bedrijf en motorenbouwer Pratt & Whitney om die op te lossen. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij stelt dat de problemen er niet voor zorgen dat de veiligheid in gevaar is. Maar de nieuwe toestellen kunnen niet volledig worden ingezet.

Om de problemen op te vangen worden oudere Embraer-toestellen langer geleaset. Ook gaat KLM voor sommige vluchten een zogeheten ‘wet lease’ aan. Daarbij wordt de vlucht uitgevoerd door de leasemaatschappij met eigen piloten en bemanning.

Ook is er een tekort aan technici, zegt voorman van de Nederlandse vakbond van luchtvaarttechnici Rob Swankhuizen tegen De Telegraaf. “Wij kampen met personeelstekorten in de hangars, en de aanwas van jonge technici is een drama. Geïnteresseerde jongelui kunnen elders meer verdienen.”

“We zullen in juni nog schuiven in het netwerk, omdat er sprake is van een tekort aan technici en onderdelen”, bevestigt operationeel directeur Maarten Stienen in een interne webcast voor KLM-personeel

Transavia

Afgelopen tijd moest KLM-dochter Transavia ook al herhaaldelijk vluchten schrappen. Die budgetmaatschappij had last van pech met een aantal vliegtuigen. Bovendien zijn er weinig onderdelen beschikbaar waardoor enkele vliegtuigen langer aan de kant blijven voor gepland onderhoud.

De Jong denkt dat andere luchtvaartmaatschappijen niet of minder worden geconfronteerd met een tekort aan onderdelen en technisch personeel. “Het zijn vooral KLM en Transavia die problemen hebben in hun vloot door een tekort aan technici.”

Lees ook: 

Wordt het groeien of toch krimpen voor Schiphol? Dat en nog veel meer in WNL Haagse Lobby

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer