main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 april 2023 — 12:44

Wandelaars en natuurliefhebbers opgelet: zo voorkom je een tekenbeet

Nu de lente langzaam zijn intrede maakt duiken wandelaars maar al te graag de natuur in. Voor hen is het wel opletten geblazen, want een tekenbeet is nooit ver weg. Om mensen hier bewust van te maken, is de Week van de Teek in het leven geroepen, jaarlijks georganiseerd door landelijke samenwerkende organisaties. Die week gaat vandaag van start. Om tekenbeten te voorkomen, zet preventieadviseur, sectorspecialist bos en natuur bij Stigas Mirjam de Groot een aantal tips op een rij.

Hoewel een teek klein van stuk is, kan de geleedpotige behoorlijk wat schade aanrichten. Denk aan de ziekte van Lyme. Daarom is het geen overbodige luxe om na een ferme boswandeling het huidoppervlak te controleren op teken. Zij nestelen zich vooral graag in knieholtes of onder de oksels.

Tips tegen teken

De Groot raadt wandelaars aan midden op het pad te blijven lopen. “Ga je struinen, dan kunnen daar teken zitten. Die kunnen aanhechten en dat willen wij voorkomen”, vertelt zij tegen Goedemorgen Nederland.

“Zorg dat je huidbekende kleding hebt”, gaat De Groot verder. “Zorg er eventueel voor dat je sokken over je broek zijn. Je kunt je broek ook inspuiten met een anti-tekenmiddel en er zijn speciale beschermende broeken tegen teken.”

Wat te doen na een beet?

Het wordt sterk aanbevolen om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer de teek zich in de huid nestelt, hoe groter de kans op ziektes. Vermijd jodium of andere desinfecterende middelen vóórdat je de teek verwijdert. Pas na het verwijderen van de teek kun je de beetwond ontsmetten.

Heb je de teek gespot, pak de teek zo dicht mogelijk bij de kop beet met een pincet en trek rustig omhoog (niet draaien). Houd de huid rond de tekenbeet tot zo’n drie maanden na de beet goed in de gaten. Let goed op het verkleuren van de huid of andere symptomen die passen bij de ziekte van Lyme.

Meeste risico in Drenthe

Waar loop je dan het meeste risico? Dat heeft Tekenradar in kaart gebracht. In Drenthe lopen mensen naar verhouding het grootste risico om gebeten te worden door een teek, met 75 meldingen op 100.000 inwoners, gevolgd door Gelderland en Flevoland.

Hoewel het aantal tekenbeten in 2022 in vergelijking met het jaar ervoor 33 procent lager was, betekent het niet dat de geleedpotigen helemaal niet meer toeslaan.

Onderzoek naar tekenbeten

Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University & Research (WUR) zijn onlangs begonnen met een vaste groep melders om meer inzicht te krijgen in de 1,5 miljoen tekenbeten die er elk jaar in Nederland zijn.

Deze vaste groep geeft elke week door of en hoeveel tekenbeten zij hebben gehad. Hoofdonderzoekers Kees van den Wijngaard (RIVM) en Arnold van Vliet (WUR) zoeken nog meer deelnemers: “Met deze meldingen kunnen we veel beter bepalen wanneer het aantal tekenbeten stijgt of daalt. Met meer deelnemers kunnen we echt goede uitspraken doen over een toename of afname.”

Lees ook:

Nationale bijentelling weer van start: hommeles voor sommige soorten

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer