main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 14 april 2023 — 13:43

Geen cash meer op zak of in de kassa? ‘Over tien jaar is het klaar met contant geld’

Jongeren hebben bijna nooit meer cash op zak. Is dit het begin of het einde van contant geld, of heeft een briefje van 20 euro toch nog een toekomst in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next zoekt het uit.

Wat betreft pingebruik loopt Nederland vooruit op de rest van Europa. Gemiddeld wordt 59 procent van de betalingen in Europa met cash gedaan. In Nederland is dat 21 procent. Ter vergelijking: in Malta wordt 77 procent van de betalingen contant gedaan. In Oostenrijk (70 procent) of Italië (49 procent) is cash ook nog steeds erg populair.

‘Binnen tien jaar is het klaar met contant geld’

Daniël Duwaer, bedenker van een digitaal bestel- en betaalsysteem voor horecaondernemers (Butlaroo), verwacht dat cashgeld in Nederland snel verdwijnt. “Binnen tien jaar is het klaar”, zegt hij tegen het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next. “Als ik om mij heen kijk, gaat het heel hard. Jongeren hebben geen cash meer bij zich, en als je ziet wat voor voordelen digitale betalingen met zich meebrengen, gaat het nog sneller dan tien jaar.”

Wereld zonder cash futuristisch

Voor winkeliers klinkt het logisch dat contant geld verdwijnt. Een pinbetaling kost een ondernemer tegenwoordig namelijk een derde minder dan een betaling in cash. Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland, de brancheorganisatie van onder meer banken, legt uit hoe het zit. “Tijdens corona is het heel hard gegaan. Voor corona was één op de drie betalingen met cash en na corona werd dat één op de vijf.”

Hoe minder er met contant geld betaald wordt, hoe hoger de transactiekosten per contante betaling. Als het gebruik van contant geld dus afneemt, wordt het voor winkeliers aantrekkelijk om cash in de winkel niet meer toe te staan. Die ontwikkeling hoopt de Betaalvereniging tegen te gaan. “Wij moeten ervoor waken dat cash niet dusdanig weinig gebruikt wordt dat het onbetaalbaar wordt.”

Beugel verwacht niet dat cash echt uit de samenleving verdwijnt. “Ik ga het niet meer meemaken”, zegt hij. Ook omdat digitaal betalen zo zijn nadelen heeft. Voor een pinbetaling moeten immers de betaalterminals werken en er moet internetverbinding zijn om de transactie te kunnen voltooien. “Als dat eruit ligt, kun je niet betalen.” Dus is een cashloze samenleving futuristisch? “Dat denk ik wel.”

‘Het is een ontwikkeling die niet tegen te houden is’

Wie daar anders over denkt, is Flip Gooskens. Hij zit al 20 jaar in de horeca en is eigenaar van een foodhall in Tilburg. Gooskens heeft in zijn foodhall zelfs cash verbannen. Contant geld hebben liggen achter de bar was in zijn ogen te veel gedoe. Zijn klanten móeten dus wel met de pinpas afrekenen. “Het is een ontwikkeling die niet tegen te houden is”, denkt de horecaondernemer. Maar wanneer contant geld echt verdwijnt, daar durft Gooskens zijn hand niet voor in het vuur te steken. “Dat gaat nog wel een tijdje duren.”

Dat heeft er volgens hem ook mee te maken dat er branches zijn die graag werken met betalingen in zwart geld. Contant dus. Zolang mensen daarin meegaan, zal cash zo zijn functie blijven houden.

Wie heeft er hedendaags nog contant geld op zak? Jongeren hoeven er niks meer van te weten, maar ouderen doen hun betalingen het liefst nog altijd in cash. Is de toekomst van contant geld in gevaar of blijven de euromunten en biljetten behouden? Stand van Nederland: Generatie Next gaat op onderzoek uit. 

Deze uitzending van Stand van Nederland zie je zaterdag om 22.00 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen kijk je hier terug op NPO Start


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister WNL Op Zondag terug als podcast

In deze uitzending van WNL Op Zondag bespreekt Rick Nieman met minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over zijn pleidooi voor een strenger gevangenisregime.

Daarnaast ontleden Han ten Broeke (HCSS) en Jeff Mac Mootry (oud-Commandant Korps Mariniers) de gevolgen van de uitspraak van Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne.

Oud-politicus Rob Oudkerk vertelt over de nieuwe dramaserie ‘De Joodse Raad’. Daarin wordt het verhaal verteld van zijn grootvader, voorzitter van De Joodse Raad, en van zijn moeder, een verzetsheldin die honderden Joodse baby’s redde.

Tenslotte vertelt de Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko over haar biografie ‘Zoeken naar vrijheid, waarom ik niet zwijg’.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Terugkijken: Wat kost de gokindustrie onze samenleving?

Sinds de legalisering van online gokken in Nederland is het aantal online gokkers met 61 procent toegenomen. Maar daarmee ook het aantal gokverslaafden in ons land.

Wat zijn de kosten van deze gokverslaafden voor onze maatschappij? En wie moet opdraaien voor de rekening? De overheid en de burger of toch de gokindustrie zelf?

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next terug op NPO Start.

ProRail waarschuwt voor meer hinder op spoor van 2025 tot 2030

Treinreizigers krijgen de komende jaren nog veel meer last van hinder door werkzaamheden op het spoor. Vorig jaar kondigde beheerder ProRail al aan in 2024…

Lees meer

Inflatie zorgt voor hogere waarde Nederlandse landbouwexport, maar er is een keerzijde

De landbouwexport doet het goed. Nederland is nog altijd een grote speler op de wereldmarkt. Er ging in 2023 voor 123,8 miljard euro aan producten…

Lees meer

NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor…

Lees meer

COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Er is geen enkel land in West-Europa van waaruit verhoudingsgewijs meer Joden gedeporteerd en vermoord werden als uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke…

Lees meer

Ten Broeke (HCSS) over ‘onverstandige’ uitspraak Macron: ‘Speelt Poetin in de kaart’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke denkt niet dat de kans groot is dat Europese grondtroepen naar Oekraïne worden gestuurd. Dat zegt…

Lees meer

Minister voor Rechtsbescherming: ‘Moeten communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie de kop indrukken’

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind pleit ervoor om de communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie, zoals de recent tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi, de kop in…

Lees meer

Nederlanders tanken steeds meer benzine, ondanks hoge brandstofprijzen

Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto’s. Dat meldt RTL Z. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het…

Lees meer

Rotterdammer (23) overleden door ongeluk Capelle aan den IJssel

In de nacht van zaterdag op zondag is een 23-jarige inwoner van Rotterdam om het leven gekomen door een ongeval. Het slachtoffer reed rond 01.45…

Lees meer