main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 14 april 2023 — 13:43

Geen cash meer op zak of in de kassa? ‘Over tien jaar is het klaar met contant geld’

Jongeren hebben bijna nooit meer cash op zak. Is dit het begin of het einde van contant geld, of heeft een briefje van 20 euro toch nog een toekomst in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next zoekt het uit.

Wat betreft pingebruik loopt Nederland vooruit op de rest van Europa. Gemiddeld wordt 59 procent van de betalingen in Europa met cash gedaan. In Nederland is dat 21 procent. Ter vergelijking: in Malta wordt 77 procent van de betalingen contant gedaan. In Oostenrijk (70 procent) of Italië (49 procent) is cash ook nog steeds erg populair.

‘Binnen tien jaar is het klaar met contant geld’

Daniël Duwaer, bedenker van een digitaal bestel- en betaalsysteem voor horecaondernemers (Butlaroo), verwacht dat cashgeld in Nederland snel verdwijnt. “Binnen tien jaar is het klaar”, zegt hij tegen het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next. “Als ik om mij heen kijk, gaat het heel hard. Jongeren hebben geen cash meer bij zich, en als je ziet wat voor voordelen digitale betalingen met zich meebrengen, gaat het nog sneller dan tien jaar.”

Wereld zonder cash futuristisch

Voor winkeliers klinkt het logisch dat contant geld verdwijnt. Een pinbetaling kost een ondernemer tegenwoordig namelijk een derde minder dan een betaling in cash. Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland, de brancheorganisatie van onder meer banken, legt uit hoe het zit. “Tijdens corona is het heel hard gegaan. Voor corona was één op de drie betalingen met cash en na corona werd dat één op de vijf.”

Hoe minder er met contant geld betaald wordt, hoe hoger de transactiekosten per contante betaling. Als het gebruik van contant geld dus afneemt, wordt het voor winkeliers aantrekkelijk om cash in de winkel niet meer toe te staan. Die ontwikkeling hoopt de Betaalvereniging tegen te gaan. “Wij moeten ervoor waken dat cash niet dusdanig weinig gebruikt wordt dat het onbetaalbaar wordt.”

Beugel verwacht niet dat cash echt uit de samenleving verdwijnt. “Ik ga het niet meer meemaken”, zegt hij. Ook omdat digitaal betalen zo zijn nadelen heeft. Voor een pinbetaling moeten immers de betaalterminals werken en er moet internetverbinding zijn om de transactie te kunnen voltooien. “Als dat eruit ligt, kun je niet betalen.” Dus is een cashloze samenleving futuristisch? “Dat denk ik wel.”

‘Het is een ontwikkeling die niet tegen te houden is’

Wie daar anders over denkt, is Flip Gooskens. Hij zit al 20 jaar in de horeca en is eigenaar van een foodhall in Tilburg. Gooskens heeft in zijn foodhall zelfs cash verbannen. Contant geld hebben liggen achter de bar was in zijn ogen te veel gedoe. Zijn klanten móeten dus wel met de pinpas afrekenen. “Het is een ontwikkeling die niet tegen te houden is”, denkt de horecaondernemer. Maar wanneer contant geld echt verdwijnt, daar durft Gooskens zijn hand niet voor in het vuur te steken. “Dat gaat nog wel een tijdje duren.”

Dat heeft er volgens hem ook mee te maken dat er branches zijn die graag werken met betalingen in zwart geld. Contant dus. Zolang mensen daarin meegaan, zal cash zo zijn functie blijven houden.

Wie heeft er hedendaags nog contant geld op zak? Jongeren hoeven er niks meer van te weten, maar ouderen doen hun betalingen het liefst nog altijd in cash. Is de toekomst van contant geld in gevaar of blijven de euromunten en biljetten behouden? Stand van Nederland: Generatie Next gaat op onderzoek uit. 

Deze uitzending van Stand van Nederland zie je zaterdag om 22.00 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen kijk je hier terug op NPO Start


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer