main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 2 april 2023 — 12:42

Stikstofnorm in Nederland ‘absurd’, zegt wetenschapsjournalist: ‘Eén vogelpoepje per jaar’

Wetenschapsjournalist Arnout Jaspers, schrijver van het boek De Stikstoffuik, vindt de stikstofnorm in Nederland veel te streng. “Het is onbegrijpelijk hoe wij met stikstof omgaan. We hebben een absurd lage grens”, zegt Jaspers in WNL Op Zondag op NPO 1.

In Nederland is het toegestaan om per bedrijf 0,07 gram stikstof per hectare per jaar uit te stoten in de omgeving van kwetsbare natuur. In Duitsland is 300 gram toegestaan, in Denemarken 700 gram: 10.000 keer meer dan in ons land. “De consequentie is dat aan de Nederlandse kant van de grens niets mag, terwijl aan de Duitse kant van de grens een boer allerlei dingen mag doen. Daar krijgt de Duitse boer ook Europese subsidie voor. Dat is niet uit te leggen.”

0,07 gram stikstof komt neer op “één volgelpoepje”, zegt Jaspers. “Als er één keer een gans overvliegt die wat laat vallen op een gebied te grootte van twee voetbalvelden, dan is de grenswaarde van de stikstofdepositie die een boerderij mag veroorzaken bij een natura 2000-gebied bereikt.”

‘Stikstofhomeopathie’

Volgens de wetenschapsjournalist doen we in Nederland aan “stikstofhomeopathie”. Het beleid heeft “geen meetbaar effect op de natuur”, zegt hij. De grens van de toegestane stikstofuitstoot is bepaald op basis van wat de meetinstrumenten bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunnen berekenen tot achter de komma, zegt Jaspers.

“De Raad van State heeft besloten dat we te veel stikstof hebben in Nederland. De kritische depositiewaarde wordt overschreden, er mag niets meer bij. De grenswaarde is dus eigenlijk nul gram, maar het model waarmee die berekend is, kan tot 0,07 gram doorrekenen. Als het RIVM krachtigere computers had, was de grens misschien wel nog lager geweest dan nu”, zegt Jaspers. Volgens hem heeft de kritische depositiewaarde “helemaal geen relatie met effect op natuur”.

Gevolgen enorm

Toch zijn de gevolgen groot, niet alleen voor boeren. “Zit je boven de kritische depositiewaarde, mag er in de omgeving niets meer qua stikstofuitstoot, ook niet van de rechter. Zelfs een amateur wielerwedstrijd mag niet doorgaan, omdat de volgauto’s te veel uitstoten. Ook de theatervoorstelling het Pauperparadijs in Drenthe mocht niet doorgaan, want ook dat stoot stikstof uit.”

Volgens Jaspers kan de natuur in Nederland veel meer stikstof aan dan waar het kabinet nu op inzet. Het effect op de natuur van stikstof is ook pas meetbaar ver boven een gram, zegt hij. “Een kritische depositiewaarde voor heide is zes of zeven kilo per hectare per jaar. Wij praten over vergunningen die worden ingetrokken voor een beetje extra uitstoot van een halve gram.”

Daardoor moeten boeren stoppen en kunnen hele woonwijken niet worden gebouwd, zegt Jaspers. “Dat eerlijke verhaal moet je vertellen.”

Lees ook: 

VVD-prominent Henk Kamp: gedwongen uitkoop niet gebruiken


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer