main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 31 maart 2023 — 20:54

CDA: vergunning festival intrekken als organisatie blijft verzaken in tegengaan drugsgebruik

CDA-Kamerlid Anne Kuik maakt zich zorgen over de normalisering van drugsgebruik op festivals en vindt dat er werk aan de winkel is voor de organisatoren. Sommigen van hen verzaken als het gaat om het tegengaan van het gebruik, zegt ze bij het WNL-programma Het Misdaadbureau. Als dit het geval blijft, vindt ze dat festivals eventueel geen doorgang mogen vinden. 

“Gemeenten verlenen natuurlijk vergunningen. Daar kunnen ze ook voorwaarden aan stellen”, zegt Kuik. Dit kun je testen via het rioolwater, zegt Kuik. “Daarin zie je hoeveel drugsgebruik er is na een festival. En dan verzaken een aantal festivals toch echt wel.”

 

Uit een enquête van Het Misdaadbureau onder bijna 300 studenten blijkt dat 4 op de 10 vaak of zelfs altijd drugs gebruikt op een festival. Ruim 70 procent heeft er op z’n minst wel eens mee geëxperimenteerd tijdens het feesten. Slechts 6 procent procent geeft aan de drugs vooraf altijd te laten testen.

Als voorbeeld van één van die festivals die zou verzaken als het gaat om het verminderen van drugsgebruik op hun feest, noemt Kuik het Amsterdam Dance Event (ADE). “Dat staat erom bekend dat dat een drugsfestival is”, zegt ze.

‘Je ziet verschil tussen festivals’

De drugs worden naar binnengesmokkeld in onderbroeken, bh’s of sokken. Dat maakt het vaak lastig voor voor controleurs aan de festivalpoorten om bezoekers ook daadwerkelijk te betrappen. “Maar je ziet wel verschil tussen festivals: daar waar het wel gebeurt en daar waar het niet gebeurt”, zegt Kuik daarover. “En als jij al het imago hebt dat het allemaal wordt toegestaan, dan vind ik dat daar ook een verantwoordelijkheid ligt bij de festivals. om erover na te denken, ja, hoe gaan we dit nou eigenlijk keren? Is het festival alleen leuk met drugs?”

Heb jij een vraag over misdaad? Stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer