Klimaatactievoerders blijven in hal Amsterdamse stadhuis zitten
Enkele actievoerders van Extinction Rebellion hebben zich donderdag vastgemaakt aan fietsen in de hal van het stadhuis in Amsterdam. Eerder op de dag verstoorden activisten korte tijd een commissievergadering. De actiegroep eist dat het kolentransport via de Amsterdamse haven, waarvan de gemeente volledig aandeelhouder is, per direct stopt en dat de medewerkers een “rechtvaardig sociaal plan krijgen aangeboden”. De activisten willen tot laat in de hal blijven zitten.
De glazen deuren van de vergaderzaal zijn beklad met graffiti. Volgens een woordvoerder van de groep mogen de actievoerders van de gemeente tot middernacht blijven zitten. “Daarom organiseren we nu extra activiteiten voor binnen en versterking, want wij gaan niet weg totdat de gemeente het kolenbeleid wijzigt.”
De openbare vergadering van de raadscommissie Financiën, Kunst en cultuur en Diversiteit, waar onder meer over de haven werd gesproken, begon om 09.00 uur. Rond 10.30 uur stormden enkele actievoerders de zaal binnen. Zij lieten daar een spandoek zien met de tekst Door kolen naar de ratsmodee en lazen een statement voor. Ze vertrokken weer binnen een paar minuten. De vergadering werd geschorst en rond 10.40 uur hervat.
Halsema
Burgemeester Femke Halsema kwam daarna langs voor een gesprek met de demonstranten, net als wethouder Hester van Buren (lucht- en zeehaven). De wethouder zei het eens te zijn “dat we zo snel mogelijk van kolentransporten af moeten”. “Dat is de inzet van ons en van het havenbedrijf.”
Extinction Rebellion voert al langer actie om het kolentransport te stoppen. Vorig jaar juli blokkeerde de groep het spoor naar een kolenoverslag in de Amsterdamse haven. Ook andere klimaatactiegroepen voerden al eens actie in het havengebied. Zo plaatste Code Rood in 2017 een zogenoemd klimaatkamp in het Westelijk Havengebied. Vorige maand nog blokkeerden actievoerders van Kappen met Kolen en Christian Climate Action (CCA) een kolentransport in de haven.
Duurzaamheid
Het Amsterdamse stadsbestuur stelde eind 2020 al een visie op over de toekomst en duurzaamheid van de Amsterdamse haven. Zo moet het Havenbedrijf vanaf 2030 kolenvrij worden. Ook moeten er in 2050 geen vloeibare fossiele brandstoffen meer gebruikt worden. Zolang er nog geen voldoende alternatieven beschikbaar zijn, blijven die brandstoffen nog een belangrijke rol spelen, aldus de gemeente. “Wel investeren de bestaande olieterminals verder in verduurzaming en zo schoon mogelijke overslag van olie door middel van nieuwe technieken.”
De haven in de hoofdstad biedt werk aan zo’n 35.000 mensen en beslaat ruim 1600 hectare. De gezamenlijke havens van Amsterdam, Zaanstad, Beverwijk en Velsen/IJmuiden worden gerekend tot de vierde haven van Europa.
Lees ook:
Burgemeester reageert op kritiek Extinction Rebellion: dat blokkeren A12 niet mocht, was duidelijk
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
WNL Op Zondag
De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over strenger gevangenisregime
– CDA-Europarlementariër Esther de Lange over de Europese natuurwet van Frans Timmermans
– Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever over Nederland en België. Deze week won de Vlaamse politicus de Pim Fortuynprijs.
– Hoogleraar Jan-Willem van Prooijen en media-ondernemer Sjuul Paradijs over de groei van extremisme en bedreigde politici, zoals Sigrid Kaag
Het meest donkere scenario denkbaar voor ouders is om hun kind te verliezen. Stichting Nooit Voorbij is er voor ouders die dat is overkomen. “Het…
Lees meerDe oproep van de dochters van D66-leider Sigrid Kaag om uit de politiek te gaan vanwege alle bedreigingen die hun moeder krijgt, is volgens politiek…
Lees meerVDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling…
Lees meerHet keuringsbedrijf TÜV Rheinland is door de hoogste Franse rechter aansprakelijk gesteld voor de gebrekkige controle op slechte PIP-borstimplantaten. Wereldwijd hebben hierdoor zo’n 20.000 gedupeerde…
Lees meerHonderden demonstranten die sinds het middaguur de A12 blokkeerden, zijn inmiddels aangehouden en in bussen meegenomen door de politie. Ook actrice Carice van Houten is…
Lees meerNaroepen, uitschelden, spugen, achtervolgen of fysiek geweld: het zijn enkele voorbeelden van straatintimidatie. Maar wat bezielt een dader om dit te doen? Gedragspsycholoog Dané Mulder…
Lees meerBurgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch vindt het een “zinnige” toevoeging als de politie meer bevoegdheden krijgt in het opsporen van daders van seksuele intimidatie. Het…
Lees meerMinister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz gaat binnenkort een wet voorleggen aan de Tweede Kamer waarmee seksuele intimidatie op straat of online zal worden…
Lees meerRegelmatig duiken er berichten in de media op van drugsvondsten tussen fruit. De douane heeft het er dus maar druk mee. Zo werd een flinke…
Lees meerDe gemeente Aalsmeer heeft scherpe kritiek op de manier waarop het rijk omwonenden van Schiphol wil compenseren voor geluidsoverlast en het woongenot dat ze daardoor…
Lees meerHet Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. voor onder meer drugshandel en het witwassen…
Lees meerHet mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie….
Lees meerTientallen klanten van Vodafone Ziggo zijn ingelicht over een datalek, meldt het AD. Hun gegevens kwamen via een oud-medewerker in een Telegramgroep met honderden leden…
Lees meerDe VVD wil de politie zwaardere opsporingsbevoegdheden geven om daders van straatintimidatie aan te pakken. VVD-Kamerlid Ingrid Michon pleit in het NPO Radio 1-programma Het…
Lees meerQueen of Rock ’n Roll Tina Turner overleden en nooit meer Koffietijd: dit is de Blik op de Week van WNL in de Kantine. Fidan…
Lees meer