main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 maart 2023 — 11:20

Zo ziet Nederland er misschien uit in 2050: vier scenario’s

Hoe ziet Nederland in 2050 eruit? Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft vier scenario’s uitgedacht. Directeur Marko Hekkert overhandigde het boek aan woonminister Hugo de Jonge (CDA). Haalt de minister hier ook inspiratie uit? Hekkert legt de scenario’s uit in Goedemorgen Nederland.

De vier scenario’s die het PBL schetst zijn in extreme mate vormgegeven, zegt Hekkert. Op deze manier kun je duidelijk zien hoe Nederland eruit kan komen die zien en dat legt tevens grote verschillen bloot. “Wij denken, Nederland is vol, maar dit laat zien dat er nog heel veel mogelijk is. Maar als je het een kiest, dan kun je niet voor het ander kiezen. Het gaat niet allemaal samen.”

Scenario 1: Mondiaal ondernemend

Hekkert vertelt dat je bij ‘Mondiaal ondernemend’ moet denken aan een toekomst waarin Nederland veel handel drijft over de hele wereld. Er is een grote energievraag en productie. “Dat concentreert zich met name in de Randstad. De regio die al heel sterk is wordt nog sterker. Nog meer mensen gaan er wonen en werken.”

Het nadeel van dit scenario is echter dat de kloof tussen de Randstad en de rest van Nederland groter wordt. “We zien grote verschillen in ongelijkheid tussen de gebieden”, zegt Hekkert.

Scenario 2: Snelle wereld

In de ‘Snelle wereld’ speelt thuiswerken een grote rol. Tijdens de coronacrisis konden we hier al even van proeven. Zo verruilde Paul Tijssen in die periode de Randstad voor de regio. Hij vertelt dat het een droom was om in het buitengebied te wonen en dat is gelukt. “Over het algemeen werk ik thuis. Als het nodig is ga ik naar kantoor en dat is gemiddeld een à twee keer per week.”

Tijssen vindt de balans tussen werk en privé nu een stuk beter. In de weekenden of avonduren besteedt hij meer tijd met zijn gezin of lekker met de dieren in de tuin. “Als de kinderen uit school komen kan ik ze even gedag zeggen en kruip ik weer achter de computer.”

Hekkert legt uit dat dit juist typerend is voor het tweede scenario. “Je kunt overal wonen in Nederland, want de plek waar je woont is veel minder belangrijk. Veel van het leven speelt zich digitaal af.”

Toch zijn er ook nadelen aan dit toekomstbeeld volgens Hekkert. “Als je heel veel online werkt, en je laat je goederen en spullen die je koopt bezorgen, dan hebben mensen ook minder behoefte aan mobiliteit. Dan zal er in de fysieke infrastructuur als wegen en spoorlijnen minder worden geïnvesteerd.”

Scenario 3: Regionaal geworteld

NRC maakte bij het scenario ‘Regionaal geworteld’ de vergelijking met de wensen van de BoerBurgerBeweging (BBB). Hekkert snapt deze vergelijking wel. “Het is heel wat anders dan het eerste scenario waar het vooral om de Randstad draait.” Bij dit scenario draait het leven veel meer om de kernen buiten de Randstad. “Daar vinden veel ontwikkelingen plaats in kleine gemeenschappen. Voedsel wordt lokaal geproduceerd en er is veel gemeenschapszin.”

Dorpskernen worden uitgebreid, maar dit gaat echter wel ten koste van de landbouw, stelt Hekkert. “Mensen wonen ruimer en dat heeft tot gevolg dat je meer landbouwgrond gebruikt om te wonen.”

Scenario 4: Groen land

In het laatste scenario dat het PBL beschrijft krijgt de natuur alle ruimte. “Je gaat vooral bouwen in de bestaande verstedelijking”, legt Hekkert uit. “Je wilt de natuur alle ruimte geven en wilt hierom zo efficiënt mogelijk wonen.” Een van de mogelijkheden is nog meer in de hoogte bouwen.

Omdat de natuur en het milieu voorrang krijgt, komt de economische groei echter op de tweede plaats. “Mensen gaan bewust minder consumeren”, zegt Hekkert.

Lees ook:

Bouw stagneert door stijgende rentes en torenhoge bouwkosten: dit is een ‘perfect storm’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer