main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 maart 2023 — 09:14

LTO Nederland voert druk enorm op: ‘Kabinet mag monsterzege BBB niet negeren’

LTO Nederland wil dat het kabinet afziet van het gedwongen onteigenen van boeren en het plan om de halvering van de stikstofuitstoot te versnellen naar 2030. “Het kabinet mag de monsterzege van BBB niet onopgemerkt voorbij laten gaan”, zegt voorzitter Sjaak van der Tak in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Daarmee voert de land- en tuinbouworganisatie de druk op voor de onderhandelingen over het landbouwakkoord. Vandaag en morgen gaan vijftig partijen met landbouwminister Piet Adema in gesprek. Als het stikstofbeleid niet drastisch op de schop gaat, zet LTO daar geen handtekening onder, meldde Van der Tak eerder deze ochtend aan De Telegraaf.

LTO houdt vast aan 2035 voor de halvering van de stikstofuitstoot. Ook is de organisatie tegen gedwongen uitkoop van boeren en moet er een gebiedsgerichte aanpak komen, zegt Van der Tak. “Wij zien dat Nederland nu ook electoraal achter onze boeren staat. Het is echt van belang dat er echt een koerswijziging komt van het huidige kabinetsbeleid op stikstof in het kader van het landbouwakkoord.”

Van der Tak wil dat alle regelingen die het kabinet de komende maanden presenteert voor de landbouwsector gelijktijdig opengaan. Op die manier kunnen boeren en tuinders die willen stoppen, verplaatsten, innoveren of omvormen op tijd de knoop doorhakken. “Bedrijven moeten kunnen omvormen naar een meer natuurinclusieve landbouw. Piekbelasters moeten hun bedrijf vrijwillig kunnen aanbieden.”

Daarvoor is meer geld nodig dan het kabinet wil uittrekken voor boeren, zegt de boerenvoorman. “Er is 24,7 miljard euro beschikbaar. Wij schatten in dat met een koerswijziging van het landbouwakkoord er rond 10 miljard euro extra nodig is om die omslag naar een andere vorm van landbouw te maken.”

Ook moeten de zogeheten PAS-melders die hun vergunning in 2019 hebben verloren, die weer terugkrijgen, zegt Van der Tak. Het gaat om boeren die buiten hun schuld om stikstof uitstoten zonder vergunning. Alleen in Overijssel worden zij niet gedoogd.

Bom onder kabinet?

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther legt LTO niet alleen een bom onder het landbouwakkoord, maar mogelijk zelfs onder het kabinet. “Ik sprak bewindspersonen van D66 en CDA. Zij hebben de hoop voor de toekomst van dit kabinet gestoeld op het landbouwakkoord. Het kan zijn dat LTO, de belangrijkste partij in de de onderhandelingen, eisen op tafel legt waarvan D66 zegt: dan leveren wij zoveel in, dan wordt het oninteressant om in dit kabinet te blijven zitten.”

Hij vindt het wel “logisch” dat LTO de verkiezingszege van BBB aangrijpt. “Ze zien de politieke koers enigszins wiebelen.” Wel benadrukt De Winther dat er geen meerderheid van de Nederlanders tegen het stikstofbeleid is. “De overwinning van BBB is aanzienlijk, maar het gaat om iets van 20 procent van het electoraat. Dat is niet heel Nederland, zoals meneer Van der Tak zegt.”

Lees ook: 

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil.

Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Kijk hier terug.

Frans Timmermans en Bas Eickhout bij Rick Nieman

  • Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA en lijsttrekker Bas Eickhout trappen de campagne voor de Europese verkiezingen af;
  • Rechtsgeleerde Afshin Ellian over de pro-Palestina demonstraties;
  • Hoogleraar Marjan Olfers over de diskwalificatie van Joost Klein. Wat zijn de grenzen van grensoverschrijdend gedrag?
  • En historicus Yoeri Albrecht over legendarische films over presidenten en premiers. Aanleiding is de film over de jonge jaren van Donald Trump.
Zondag, 10.00 uur
Voorvechter gehandicaptenzaken en CDA-prominent Rick Brink (38) overleden

De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van gehandicaptenzaken’, een functie van…

Lees meer

Zwitserland wint Eurovisie 2024, fluitconcerten voor Israël en EBU

Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is…

Lees meer

AVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

Joost Klein heeft slechts “een dreigende beweging” naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie…

Lees meer

UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan…

Lees meer

Zweedse omroep meldt crisisoverleg EBU na diskwalificatie Klein

De Zweedse omroep SVT meldt dat de European Broadcasting Union (EBU) een crisisoverleg heeft na de diskwalificatie van Joost Klein. Eerder op de dag maakte…

Lees meer

Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden…

Lees meer

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat…

Lees meer

Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: ‘Het blijft luguber’

Het is ruim 22 jaar na de dood op politicus Pim Fortuyn. Misdaadjournalist Gerlof Leistra was op dat moment in de Bijlmerbajes aan het werk…

Lees meer

Zo zorgt kleurgebruik ervoor dat een gedetineerde kan terugkeren in de maatschappij

In Amerika en Duitsland zijn gevangenissen te vinden waar de cel van de gedetineerde van top tot teen roze is geverfd. De gedachte erachter is…

Lees meer

Mogelijk persoonsgegevens gelekt bij UWV: aangifte wordt overwogen

Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv’s van 150.000 mensen heeft ingezien en…

Lees meer

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer