main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 maart 2023 — 11:12

Asscher doet oproep: controleer of je energiecompensatie uit Tijdelijk Noodfonds kunt krijgen

Kwartiermaker van het Tijdelijk Noodfonds Energie Lodewijk Asscher roept Nederlanders op om te controleren of zij recht hebben op compensatie. Dat doet hij in Goedemorgen Nederland. Huishoudens met een hoge energierekening kunnen sinds begin februari bij het noodfonds terecht.

“Kijk of je daarvoor in aanmerking komt: doe de noodfondscheck op www.noodfondsenergie.nl. Dan kun je kijken of met jouw inkomen en jouw energierekening, of je ook in aanmerking kan komen voor compensatie”, zegt Asscher. “Dat wil ik heel erg graag. Want dat geld is er juist om mensen hierdoorheen te helpen.”

Afgelopen maanden zijn voor veel Nederlanders financieel zwaar geweest vanwege de gigantisch gestegen energieprijzen. Zo hebben sommige mensen een betalingsachterstand of zelfs schulden. Het is dan ook goed dat het prijsplafond in het leven is geroepen, waarmee een grote groep mensen geholpen werd, zegt Asscher. “Maar daaronder zit nog steeds een aanzienlijke groep mensen die tot hier in die energierekening is vastgelopen.”

Met het officiële begin van de lente vandaag zullen veel Nederlanders dan ook een zucht van opluchting slaken. Want nu de temperatuur omhooggaat, kan de verwarming weer omlaag. “Maar voor veel mensen wordt het nog geen lente”, zegt Asscher symbolisch. “Omdat die rekening nog hoog is, omdat ze nog moeten betalen of omdat ze het bedrag laag hebben gezet. Terwijl ze eigenlijk weten dat die rekening nog komt.”

Meer dan 51.000 aanvragen

Hoe groot de groep die niet geholpen is met het prijsplafond is niet helemaal duidelijk, zegt Asscher. “Er zijn allerlei berekeningen van waarbij men er in ieder geval van uitgaat dat het om meer dan 100.000 mensen gaat”, geeft hij aan. Dat er op dit moment al 51.000 aanvragen binnen zijn bij het Noodfonds, laat volgens Asscher ook zien dat het een “enorm probleem” is. “Want het is ook nog zo dat je daarachter mensen hebt die misschien niet weten dat het er is.”

Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld te ingewikkeld, of hebben hulp nodig bij het doen van een aanvraag. “Want je moet een DigiD hebben, je moet daar doorheen.” Asscher adviseert mensen dan ook hulp te vragen als je denkt dat je recht hebt op een compensatie, maar niet precies weet hoe het werkt. “Kijk in de bibliotheek of bij de gemeente, of bel ons op als je er niet doorheen komt.”

Hoe werkt het?

Bij de zogenoemde noodfondscheck wordt er gekeken of je meer dan 10 procent van je inkomen, alleenstaand of samenwonend, kwijt bent aan energiekosten. “Dan ga je door die aanvraag heen en dan krijg je een uitkomst en dan gaat je energierekening omlaag”, legt Asscher uit. “Dat kan ook met terugwerkende kracht, en het gaat soms om hele grote bedragen”, weet Asscher. “Er is een meneer die echt in de schulden was gekomen en die daar in één keer vanaf was.”

Asscher verwacht ook volgende winter energiearmoede

Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds. Ook Shell Energy, BudgetThuis, ENGIE, Pure Energie en Clean Energy hebben een bijdrage aan het fonds gedaan. Asscher zou liever zien dat zo’n Noodfonds volledig vanuit de overheid gefinancierd werd. “Ik denk dat we met z’n allen iets beters moeten kunnen verzinnen dan hoe het nu gaat. Het moet niet zo zijn dat de ongelijkheid in Nederland zo groot is dat sommige mensen echt zwaar in de problemen komen door die energierekening”, zegt Asscher, die wel aangeeft trots te zijn dat dit door al deze bedrijven mogelijk is gemaakt.

Asscher verwacht dat het Noodfonds, of in ieder geval iets soortgelijks, volgende winter ook nog nodig is. “Ik weet zeker dat dit probleem van die armoede die mensen ervaren en die hele hoge rekeningen niet weg zijn. Dus mijn oproep zou ook echt aan het kabinet zijn: uiteindelijk is het mooier als de overheid het doet. Maar goed, daar zit ook mijn politiek idealisme in”, zegt de oud-PvdA-leider.

Lees meer:

Ondernemers kunnen energietoeslag aanvragen, maar sommigen vallen tussen wal en schip

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over strenger gevangenisregime
– CDA-Europarlementariër Esther de Lange over de Europese natuurwet van Frans Timmermans
– Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever over Nederland en België. Deze week won de Vlaamse politicus de Pim Fortuynprijs.
– Hoogleraar Jan-Willem van Prooijen en media-ondernemer Sjuul Paradijs over de groei van extremisme en bedreigde politici, zoals Sigrid Kaag

Zondag 10 uur
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling…

Lees meer

Honderden Nederlandse vrouwen hebben recht op schadevergoeding door lekkende implantaten

Het keuringsbedrijf TÜV Rheinland is door de hoogste Franse rechter aansprakelijk gesteld voor de gebrekkige controle op slechte PIP-borstimplantaten. Wereldwijd hebben hierdoor zo’n 20.000 gedupeerde…

Lees meer

Tot nu toe honderden aanhoudingen bij blokkade Extinction Rebellion op A12

Honderden demonstranten die sinds het middaguur de A12 blokkeerden, zijn inmiddels aangehouden en in bussen meegenomen door de politie. Ook actrice Carice van Houten is…

Lees meer

Wat bezielt daders die vrouwen seksueel intimideren?

Naroepen, uitschelden, spugen, achtervolgen of fysiek geweld: het zijn enkele voorbeelden van straatintimidatie. Maar wat bezielt een dader om dit te doen? Gedragspsycholoog Dané Mulder…

Lees meer

Burgemeester Marcouch wil meer opsporingsbevoegdheden voor politie: ‘Bij intimidatie geen interpretatieprobleem krijgen’

Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch vindt het een “zinnige” toevoeging als de politie meer bevoegdheden krijgt in het opsporen van daders van seksuele intimidatie. Het…

Lees meer

Minister Yeşilgöz over wet tegen seksuele intimidatie: ‘We zetten de norm en zeggen dat het onacceptabel is’

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz gaat binnenkort een wet voorleggen aan de Tweede Kamer waarmee seksuele intimidatie op straat of online zal worden…

Lees meer

Zijn er drugs met jouw trosje bananen meegelift?

Regelmatig duiken er berichten in de media op van drugsvondsten tussen fruit. De douane heeft het er dus maar druk mee. Zo werd een flinke…

Lees meer

Aalsmeer vindt compensatieregeling omwonenden Schiphol ondermaats

De gemeente Aalsmeer heeft scherpe kritiek op de manier waarop het rijk omwonenden van Schiphol wil compenseren voor geluidsoverlast en het woongenot dat ze daardoor…

Lees meer

Eis van 16 jaar cel tegen Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. voor onder meer drugshandel en het witwassen…

Lees meer

Premier Mark Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie….

Lees meer

Gegevens Vodafone Ziggo gestolen en gedeeld in Telegramgroep

Tientallen klanten van Vodafone Ziggo zijn ingelicht over een datalek, meldt het AD. Hun gegevens kwamen via een oud-medewerker in een Telegramgroep met honderden leden…

Lees meer

VVD wil zwaardere opsporingsbevoegdheden voor politie om straatintimidatie tegen te gaan

De VVD wil de politie zwaardere opsporingsbevoegdheden geven om daders van straatintimidatie aan te pakken. VVD-Kamerlid Ingrid Michon pleit in het NPO Radio 1-programma Het…

Lees meer