main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 maart 2023 — 11:12

Asscher doet oproep: controleer of je energiecompensatie uit Tijdelijk Noodfonds kunt krijgen

Kwartiermaker van het Tijdelijk Noodfonds Energie Lodewijk Asscher roept Nederlanders op om te controleren of zij recht hebben op compensatie. Dat doet hij in Goedemorgen Nederland. Huishoudens met een hoge energierekening kunnen sinds begin februari bij het noodfonds terecht.

“Kijk of je daarvoor in aanmerking komt: doe de noodfondscheck op www.noodfondsenergie.nl. Dan kun je kijken of met jouw inkomen en jouw energierekening, of je ook in aanmerking kan komen voor compensatie”, zegt Asscher. “Dat wil ik heel erg graag. Want dat geld is er juist om mensen hierdoorheen te helpen.”

Afgelopen maanden zijn voor veel Nederlanders financieel zwaar geweest vanwege de gigantisch gestegen energieprijzen. Zo hebben sommige mensen een betalingsachterstand of zelfs schulden. Het is dan ook goed dat het prijsplafond in het leven is geroepen, waarmee een grote groep mensen geholpen werd, zegt Asscher. “Maar daaronder zit nog steeds een aanzienlijke groep mensen die tot hier in die energierekening is vastgelopen.”

Met het officiële begin van de lente vandaag zullen veel Nederlanders dan ook een zucht van opluchting slaken. Want nu de temperatuur omhooggaat, kan de verwarming weer omlaag. “Maar voor veel mensen wordt het nog geen lente”, zegt Asscher symbolisch. “Omdat die rekening nog hoog is, omdat ze nog moeten betalen of omdat ze het bedrag laag hebben gezet. Terwijl ze eigenlijk weten dat die rekening nog komt.”

Meer dan 51.000 aanvragen

Hoe groot de groep die niet geholpen is met het prijsplafond is niet helemaal duidelijk, zegt Asscher. “Er zijn allerlei berekeningen van waarbij men er in ieder geval van uitgaat dat het om meer dan 100.000 mensen gaat”, geeft hij aan. Dat er op dit moment al 51.000 aanvragen binnen zijn bij het Noodfonds, laat volgens Asscher ook zien dat het een “enorm probleem” is. “Want het is ook nog zo dat je daarachter mensen hebt die misschien niet weten dat het er is.”

Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld te ingewikkeld, of hebben hulp nodig bij het doen van een aanvraag. “Want je moet een DigiD hebben, je moet daar doorheen.” Asscher adviseert mensen dan ook hulp te vragen als je denkt dat je recht hebt op een compensatie, maar niet precies weet hoe het werkt. “Kijk in de bibliotheek of bij de gemeente, of bel ons op als je er niet doorheen komt.”

Hoe werkt het?

Bij de zogenoemde noodfondscheck wordt er gekeken of je meer dan 10 procent van je inkomen, alleenstaand of samenwonend, kwijt bent aan energiekosten. “Dan ga je door die aanvraag heen en dan krijg je een uitkomst en dan gaat je energierekening omlaag”, legt Asscher uit. “Dat kan ook met terugwerkende kracht, en het gaat soms om hele grote bedragen”, weet Asscher. “Er is een meneer die echt in de schulden was gekomen en die daar in één keer vanaf was.”

Asscher verwacht ook volgende winter energiearmoede

Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds. Ook Shell Energy, BudgetThuis, ENGIE, Pure Energie en Clean Energy hebben een bijdrage aan het fonds gedaan. Asscher zou liever zien dat zo’n Noodfonds volledig vanuit de overheid gefinancierd werd. “Ik denk dat we met z’n allen iets beters moeten kunnen verzinnen dan hoe het nu gaat. Het moet niet zo zijn dat de ongelijkheid in Nederland zo groot is dat sommige mensen echt zwaar in de problemen komen door die energierekening”, zegt Asscher, die wel aangeeft trots te zijn dat dit door al deze bedrijven mogelijk is gemaakt.

Asscher verwacht dat het Noodfonds, of in ieder geval iets soortgelijks, volgende winter ook nog nodig is. “Ik weet zeker dat dit probleem van die armoede die mensen ervaren en die hele hoge rekeningen niet weg zijn. Dus mijn oproep zou ook echt aan het kabinet zijn: uiteindelijk is het mooier als de overheid het doet. Maar goed, daar zit ook mijn politiek idealisme in”, zegt de oud-PvdA-leider.

Lees meer:

Ondernemers kunnen energietoeslag aanvragen, maar sommigen vallen tussen wal en schip

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer