main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 maart 2023 — 11:12

Asscher doet oproep: controleer of je energiecompensatie uit Tijdelijk Noodfonds kunt krijgen

Kwartiermaker van het Tijdelijk Noodfonds Energie Lodewijk Asscher roept Nederlanders op om te controleren of zij recht hebben op compensatie. Dat doet hij in Goedemorgen Nederland. Huishoudens met een hoge energierekening kunnen sinds begin februari bij het noodfonds terecht.

“Kijk of je daarvoor in aanmerking komt: doe de noodfondscheck op www.noodfondsenergie.nl. Dan kun je kijken of met jouw inkomen en jouw energierekening, of je ook in aanmerking kan komen voor compensatie”, zegt Asscher. “Dat wil ik heel erg graag. Want dat geld is er juist om mensen hierdoorheen te helpen.”

Afgelopen maanden zijn voor veel Nederlanders financieel zwaar geweest vanwege de gigantisch gestegen energieprijzen. Zo hebben sommige mensen een betalingsachterstand of zelfs schulden. Het is dan ook goed dat het prijsplafond in het leven is geroepen, waarmee een grote groep mensen geholpen werd, zegt Asscher. “Maar daaronder zit nog steeds een aanzienlijke groep mensen die tot hier in die energierekening is vastgelopen.”

Met het officiële begin van de lente vandaag zullen veel Nederlanders dan ook een zucht van opluchting slaken. Want nu de temperatuur omhooggaat, kan de verwarming weer omlaag. “Maar voor veel mensen wordt het nog geen lente”, zegt Asscher symbolisch. “Omdat die rekening nog hoog is, omdat ze nog moeten betalen of omdat ze het bedrag laag hebben gezet. Terwijl ze eigenlijk weten dat die rekening nog komt.”

Meer dan 51.000 aanvragen

Hoe groot de groep die niet geholpen is met het prijsplafond is niet helemaal duidelijk, zegt Asscher. “Er zijn allerlei berekeningen van waarbij men er in ieder geval van uitgaat dat het om meer dan 100.000 mensen gaat”, geeft hij aan. Dat er op dit moment al 51.000 aanvragen binnen zijn bij het Noodfonds, laat volgens Asscher ook zien dat het een “enorm probleem” is. “Want het is ook nog zo dat je daarachter mensen hebt die misschien niet weten dat het er is.”

Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld te ingewikkeld, of hebben hulp nodig bij het doen van een aanvraag. “Want je moet een DigiD hebben, je moet daar doorheen.” Asscher adviseert mensen dan ook hulp te vragen als je denkt dat je recht hebt op een compensatie, maar niet precies weet hoe het werkt. “Kijk in de bibliotheek of bij de gemeente, of bel ons op als je er niet doorheen komt.”

Hoe werkt het?

Bij de zogenoemde noodfondscheck wordt er gekeken of je meer dan 10 procent van je inkomen, alleenstaand of samenwonend, kwijt bent aan energiekosten. “Dan ga je door die aanvraag heen en dan krijg je een uitkomst en dan gaat je energierekening omlaag”, legt Asscher uit. “Dat kan ook met terugwerkende kracht, en het gaat soms om hele grote bedragen”, weet Asscher. “Er is een meneer die echt in de schulden was gekomen en die daar in één keer vanaf was.”

Asscher verwacht ook volgende winter energiearmoede

Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds. Ook Shell Energy, BudgetThuis, ENGIE, Pure Energie en Clean Energy hebben een bijdrage aan het fonds gedaan. Asscher zou liever zien dat zo’n Noodfonds volledig vanuit de overheid gefinancierd werd. “Ik denk dat we met z’n allen iets beters moeten kunnen verzinnen dan hoe het nu gaat. Het moet niet zo zijn dat de ongelijkheid in Nederland zo groot is dat sommige mensen echt zwaar in de problemen komen door die energierekening”, zegt Asscher, die wel aangeeft trots te zijn dat dit door al deze bedrijven mogelijk is gemaakt.

Asscher verwacht dat het Noodfonds, of in ieder geval iets soortgelijks, volgende winter ook nog nodig is. “Ik weet zeker dat dit probleem van die armoede die mensen ervaren en die hele hoge rekeningen niet weg zijn. Dus mijn oproep zou ook echt aan het kabinet zijn: uiteindelijk is het mooier als de overheid het doet. Maar goed, daar zit ook mijn politiek idealisme in”, zegt de oud-PvdA-leider.

Lees meer:

Ondernemers kunnen energietoeslag aanvragen, maar sommigen vallen tussen wal en schip

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer

Beperkt aanbod en te veel vraag: waarom jij moeilijk aan een huis komt

Een schraal aanbod en veel vraag. De woningmarkt ligt op zijn gat en de prijzen blijven stijgen. Liggen er naast het ingezette beleid van demissionair…

Lees meer

Omwonenden Tata Steel in actie voor schone lucht

Ongeveer 150 demonstranten hebben zondagmiddag meegedaan aan de wandeling ‘Samen voor schone lucht’. De deelnemers vertrokken rond 13.30 uur vanaf een verzamelplek in IJmuiden richting…

Lees meer

Hamas ziet nieuwe steun VS als ‘groen licht’ voor agressie Israël

Hamas zegt dat de Verenigde Staten met een nieuw steunpakket hun zegen aan Israël hebben gegeven voor meer geweld in de Gazastrook. “Deze steun, die…

Lees meer

Moet Nederland zich voorbereiden op een oorlogseconomie? ‘De wereld is grimmiger geworden’

Voorzitter van ondernemers- en werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen pleit ervoor dat de zelfbescherming van Nederland nadrukkelijker op de agenda moet komen. “De wereld is grimmiger…

Lees meer