main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 maart 2023 — 13:56

Smart fishing kan reddingsboei zijn voor bedreigde Nederlandse visserij

Eén van Nederlands oudste beroepen dreigt kopje onder te gaan: de visserij. De sector heeft een reddingsboei nodig en die zit voornamelijk in innovatie, zoals dataverzameling. “Die kunnen vissers op den duur als bijvangst verkopen”, zegt voormalig visser en ondernemer Louwe Post bij Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Voor veel vissers is er steeds minder ruimte op zee. Dat komt door de aanleg van enorme windmolenparken op de Noordzee. Daarnaast hebben vissers ook te kampen met torenhoge brandstofprijzen. Het zijn redenen voor vissers om de handdoek te gooien, maar nieuwe ontwikkelingen en innovaties kunnen de visserij mogelijk in leven houden.

Smart fishing

Louwe Post was in het verleden visser, maar moest noodgedwongen voet aan wal zetten. Inmiddels is hij eigenaar van een bedrijf dat zich bezighoudt met smart fishing. Hij hangt schepen vol met sensoren en koppelt daar data aan over temperatuur, windrichting en een heleboel andere factoren.

Met zijn data zouden vissers bijvoorbeeld brandstof kunnen besparen. “Als een schip naar zijn visbestek stoomt is het ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Die kunnen wij voorspellen. Wij zien dan hoe zij minder brandstof kunnen verbruiken, waardoor de reis effectiever wordt.”

Data kan dus mogelijk de sleutel zijn naar een langer bestaan op zee. Daar valt voor vissers ook de nodige winst uit te halen. “Er worden miljoenen geïnvesteerd in onderzoek op zee”, vertelt Post. Bijvoorbeeld naar de kwaliteit van het water, de stromingen, de bodem en de migratie van allerlei vissoorten. “Een visser vaart gewoon om die onderzoeksschepen heen. Dus ik denk dat schippers op termijn zijn data als bijvangst kan verkopen.”

Cultureel erfgoed

Marloes Kraan van de Wageningen Universiteit doet onderzoek naar de scheepsvaart in Nederland. Zij erkent dat innovatie oplossingen kan bieden, maar wil niet alleen daarop focussen. In haar ogen is het vooral belangrijk om vissers toekomstperspectief te bieden. Bijvoorbeeld door hen te vertellen waar zij aan toe zijn. “De visser moet rust geboden worden, dat is belangrijk. Want dan kan je helder nadenken.”

Kraan probeert met haar onderzoek in kaart te brengen wat de visserij betekent voor de gemeenschap, want daar is nu geen beeld van. “Dan heb ik het over cultureel erfgoed, identiteit, traditie. Die samenhang is heel belangrijk. Het is onderdeel van wie wij met z’n allen zijn. Onderdeel van ons verleden met water en het maritieme verleden. Nederland is gebouwd op de haringvloot.”

‘Heb het stuurwieltje meegenomen als souvenir’

Voor visser Rini Oreel is het helaas allemaal te laat. Na jarenlang vissen op zij komt er een einde aan zijn loopbaan op zee. Net zoals tientallen andere vissers heeft hij zich aangemeld voor een saneringsregel. Die houdt onder meer in dat zijn schip gesloopt wordt. “Ik heb het stuurwieltje al in de schuur gelegd. Dat is mijn souvenirtje.”

Een van Nederlands oudste bedrijfstakken staat op instorten: de visserij. De wereld is dol op vis uit de Noordzee, maar Nederlandse vissers zien het niet meer zitten. Grote windmolenparken, ingewikkelde regelgeving, peperdure brandstoffen. Vissers worden overspoeld. Zijn de nieuwe ontwikkelingen op dit gebied genoeg om de Nederlandse visserij te redden? Raquel Schilder onderzoekt het in Stand van Nederland: Generatie Next. Je ziet deze aflevering zaterdagavond om 22:00 op NPO 2! Eerdere afleveringen zie je hier, op NPO Start.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil. Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas

De Kantine komt morgen voor het eerst live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas in Rotterdam. En daar schuiven de volgende gasten aan bij Fidan Ekiz en Wieger Hemmer:
  • Politiek verslaggever Victor Pak praat ons bij over de finaleweek van de formatie;
  • De Belgische politicus Darya Safai is te gast over de strenge migratieregels die zij daar al hanteren;
  • De Rotterdamse  radio-dj Sherill Samsom is net terug uit Malmö, waar zij de halve finales van het Eurovisie Songfestival zag;
  • Natuurfotograaf Jasper Doest legt in zijn werk de relatie tussen mens en dier vast.
  • De column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: ‘Het blijft luguber’

Het is ruim 22 jaar na de dood op politicus Pim Fortuyn. Misdaadjournalist Gerlof Leistra was op dat moment in de Bijlmerbajes aan het werk…

Lees meer

Zo zorgt kleurgebruik ervoor dat een gedetineerde kan terugkeren in de maatschappij

In Amerika en Duitsland zijn gevangenissen te vinden waar de cel van de gedetineerde van top tot teen roze is geverfd. De gedachte erachter is…

Lees meer

Mogelijk persoonsgegevens gelekt bij UWV: aangifte wordt overwogen

Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv’s van 150.000 mensen heeft ingezien en…

Lees meer

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer

12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat…

Lees meer

VVD eist actie van onderwijsminister Dijkgraaf: ‘Tijd dat hij regie pakt’

Naar aanleiding van de pro-Palestijnse demonstraties bij universiteiten in Nederland, doet Tweede Kamerlid van de VVD Claire Martens in het radioprogramma Sven op 1 een…

Lees meer

Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden…

Lees meer

Iedereen kan zich zonder poespas volspuiten met fillers en botox: ‘Het maakt niet uit of je bekwaam of bevoegd bent’

Volle lippen, grotere borsten en weg met die rimpels en kraaienpootjes. Steeds meer millennials spuiten zich vol met fillers en botox. Daar komt bij dat…

Lees meer