main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 17 maart 2023 — 14:35

Nederlanders moeten meer vis uit Noordzee eten: ‘Zalm niet meer op de kaart zetten’

Nederland haalt tonnen aan vis uit de Noordzee, maar niet voor eigen gebruik. Maar liefst 90 procent is bestemd voor export. Wat betreft culinair gebruik haalt Nederland liever vis van ver buiten de deur. Zonde en onterecht, volgens Noordzeevisman Paul Einerhand.

Millennial Paul Einerhand is een zeer invloedrijke vis influencer. Onder de naam ‘De Noordzeevisman’ krijgt hij steeds meer Nederlanders warm voor onze eigen Noordzeevis. “In de Noordzee zwemmen zo’n 220 verschillende vissoorten rond.” Volgens Einerhand zijn er 40 daarvan interessant voor culinair en commercieel gebruik. Daar staat dagelijks het magazijn in de Scheveningse haven mee vol. “Daarvan is 90 procent vandaag nog de grens over”, vertelt de vis influencer tegen Stand van Nederland: Generatie Next.

Einerhand vindt het zonde Nederland zoveel vis exporteert en voor eigen consumptie vooral importeert. De vissoorten die de Nederlandse menukaarten en schappen in de supermarkt domineren zijn voornamelijk zalm, tonijn, tilapia en pangasius. Dat komt dus allemaal uit het buitenland. “Pangasius en tilapia wordt geïmporteerd uit Vietnam. Tonijn komt ergens bij Sri Lanka vandaan en zalm komt allemaal uit Noorwegen”, zegt de visser. En dat terwijl de Noordzee nog zoveel andere smaken te bieden heeft. “Als je deze zee als achtertuin hebt, dan is het zonde om al die vis te importeren terwijl wij al dit lekkers hier hebben zwemmen.”

‘Zalm moet je niet meer op de kaart zetten’

De meeste Nederlanders lusten wel een visje als zij uiteten gaan. Kabeljauw, tong, tonijn, pangasius, schol, zalm of makreel wordt vaak bereid in de keuken. “Maar er zit zoveel meer in de Noordzee dat ook hartstikke lekker is”, zegt Einerhand.

Daarom pleit hij ervoor dat Nederlanders vanaf nu de exportvis moeten laten staan. “Zalm moet je niet meer op de kaart zetten. Kies lekker voor die Noordzeevis uit onze eigen zee. Het smaakt hartstikke goed.”

Sushi

Dan is er ook nog sushi. Millennials zijn er dol op, maar het gaat dan wel om geïmporteerde kweekvis, zo blijkt uit het verhaal van Einerhand. Best gek, want juist het land waar sushi vandaan komt importeert vis uit de Noordzee voor hún sushi. “Onze horsmakreel gaat allemaal naar Japan toe. Zij gebruiken het daar voor sushi, maar ik heb het hier nog nooit op sushi zien zitten.”

Een van Nederlands oudste bedrijfstakken staat op instorten: de visserij. De wereld is dol op vis uit de Noordzee, maar Nederlandse vissers zien het niet meer zitten. Grote windmolenparken, ingewikkelde regelgeving, peperdure brandstoffen. Vissers worden overspoeld. Zijn de nieuwe ontwikkelingen op dit gebied genoeg om de Nederlandse visserij te redden? Raquel Schilder onderzoekt het in Stand van Nederland: Generatie Next. Je ziet deze aflevering zaterdagavond om 22:00 op NPO 2! Eerdere afleveringen zie je hier, op NPO Start.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Zijn de plannen in het hoofdlijnenakkoord haalbaar?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

– Oud-informateur en voormalig minister bij vier ministeries Henk Kamp;
– Voormalig topambtenaar, CDA-ideoloog, en oud-lid van de Raad van State Hans Borstlap;
– En voormalig topambtenaar van o.a. VWS en Binnenlandse Zaken Roel Bekker.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Felle buien veroorzaken grote verkeersdrukte in deel van het land

Het is op de Nederlandse wegen veel drukker dan normaal, meldt de ANWB. Gemiddeld staat er rond 16.45 uur zo’n 450 kilometer, nu is dat…

Lees meer

Weer conducteur bedreigd, verdachte aangehouden

De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein…

Lees meer

Tweede Kamer stemt voor verbod op kindersekspoppen

Kindersekspoppen moeten verboden worden, heeft de Tweede Kamer dinsdag bepaald door een amendement te steunen. Daarin staat vier jaar cel voor onder meer het bezitten…

Lees meer

Europese liberalen moeten VVD eruit zetten, zegt fractievoorzitter

De VVD kan niet in de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement blijven als de partij gaat regeren met de PVV, zegt de fractievoorzitter van…

Lees meer

Dit jaar al 11,3 miljard euro winst voor Nederlandse beleggers

Nederlandse huishoudens hebben in de eerste drie maanden van 2024 met hun gezamenlijke beleggingen 11,3 miljard euro winst gemaakt. De totale waarde steeg daardoor tot…

Lees meer

Vorig jaar bijna drie keer zoveel drugslabs in Rotterdam opgerold

De politie heeft vorig jaar in Rotterdam bijna drie keer zoveel drugslabs ontmanteld als in het jaar ervoor. In 2023 ging het om 28, tegen…

Lees meer

Ruben Brekelmans (VVD) uit forse kritiek op ICC-aanklager: ‘Netanyahu en Hamasleiders absoluut niet op dezelfde voet plaatsen’

VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans vindt het onjuist dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant door de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC)…

Lees meer