main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 17 maart 2023 — 14:35

Nederlanders moeten meer vis uit Noordzee eten: ‘Zalm niet meer op de kaart zetten’

Nederland haalt tonnen aan vis uit de Noordzee, maar niet voor eigen gebruik. Maar liefst 90 procent is bestemd voor export. Wat betreft culinair gebruik haalt Nederland liever vis van ver buiten de deur. Zonde en onterecht, volgens Noordzeevisman Paul Einerhand.

Millennial Paul Einerhand is een zeer invloedrijke vis influencer. Onder de naam ‘De Noordzeevisman’ krijgt hij steeds meer Nederlanders warm voor onze eigen Noordzeevis. “In de Noordzee zwemmen zo’n 220 verschillende vissoorten rond.” Volgens Einerhand zijn er 40 daarvan interessant voor culinair en commercieel gebruik. Daar staat dagelijks het magazijn in de Scheveningse haven mee vol. “Daarvan is 90 procent vandaag nog de grens over”, vertelt de vis influencer tegen Stand van Nederland: Generatie Next.

Einerhand vindt het zonde Nederland zoveel vis exporteert en voor eigen consumptie vooral importeert. De vissoorten die de Nederlandse menukaarten en schappen in de supermarkt domineren zijn voornamelijk zalm, tonijn, tilapia en pangasius. Dat komt dus allemaal uit het buitenland. “Pangasius en tilapia wordt geïmporteerd uit Vietnam. Tonijn komt ergens bij Sri Lanka vandaan en zalm komt allemaal uit Noorwegen”, zegt de visser. En dat terwijl de Noordzee nog zoveel andere smaken te bieden heeft. “Als je deze zee als achtertuin hebt, dan is het zonde om al die vis te importeren terwijl wij al dit lekkers hier hebben zwemmen.”

‘Zalm moet je niet meer op de kaart zetten’

De meeste Nederlanders lusten wel een visje als zij uiteten gaan. Kabeljauw, tong, tonijn, pangasius, schol, zalm of makreel wordt vaak bereid in de keuken. “Maar er zit zoveel meer in de Noordzee dat ook hartstikke lekker is”, zegt Einerhand.

Daarom pleit hij ervoor dat Nederlanders vanaf nu de exportvis moeten laten staan. “Zalm moet je niet meer op de kaart zetten. Kies lekker voor die Noordzeevis uit onze eigen zee. Het smaakt hartstikke goed.”

Sushi

Dan is er ook nog sushi. Millennials zijn er dol op, maar het gaat dan wel om geïmporteerde kweekvis, zo blijkt uit het verhaal van Einerhand. Best gek, want juist het land waar sushi vandaan komt importeert vis uit de Noordzee voor hún sushi. “Onze horsmakreel gaat allemaal naar Japan toe. Zij gebruiken het daar voor sushi, maar ik heb het hier nog nooit op sushi zien zitten.”

Een van Nederlands oudste bedrijfstakken staat op instorten: de visserij. De wereld is dol op vis uit de Noordzee, maar Nederlandse vissers zien het niet meer zitten. Grote windmolenparken, ingewikkelde regelgeving, peperdure brandstoffen. Vissers worden overspoeld. Zijn de nieuwe ontwikkelingen op dit gebied genoeg om de Nederlandse visserij te redden? Raquel Schilder onderzoekt het in Stand van Nederland: Generatie Next. Je ziet deze aflevering zaterdagavond om 22:00 op NPO 2! Eerdere afleveringen zie je hier, op NPO Start.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer