main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 17 maart 2023 — 14:35

Nederlanders moeten meer vis uit Noordzee eten: ‘Zalm niet meer op de kaart zetten’

Nederland haalt tonnen aan vis uit de Noordzee, maar niet voor eigen gebruik. Maar liefst 90 procent is bestemd voor export. Wat betreft culinair gebruik haalt Nederland liever vis van ver buiten de deur. Zonde en onterecht, volgens Noordzeevisman Paul Einerhand.

Millennial Paul Einerhand is een zeer invloedrijke vis influencer. Onder de naam ‘De Noordzeevisman’ krijgt hij steeds meer Nederlanders warm voor onze eigen Noordzeevis. “In de Noordzee zwemmen zo’n 220 verschillende vissoorten rond.” Volgens Einerhand zijn er 40 daarvan interessant voor culinair en commercieel gebruik. Daar staat dagelijks het magazijn in de Scheveningse haven mee vol. “Daarvan is 90 procent vandaag nog de grens over”, vertelt de vis influencer tegen Stand van Nederland: Generatie Next.

Einerhand vindt het zonde Nederland zoveel vis exporteert en voor eigen consumptie vooral importeert. De vissoorten die de Nederlandse menukaarten en schappen in de supermarkt domineren zijn voornamelijk zalm, tonijn, tilapia en pangasius. Dat komt dus allemaal uit het buitenland. “Pangasius en tilapia wordt geïmporteerd uit Vietnam. Tonijn komt ergens bij Sri Lanka vandaan en zalm komt allemaal uit Noorwegen”, zegt de visser. En dat terwijl de Noordzee nog zoveel andere smaken te bieden heeft. “Als je deze zee als achtertuin hebt, dan is het zonde om al die vis te importeren terwijl wij al dit lekkers hier hebben zwemmen.”

‘Zalm moet je niet meer op de kaart zetten’

De meeste Nederlanders lusten wel een visje als zij uiteten gaan. Kabeljauw, tong, tonijn, pangasius, schol, zalm of makreel wordt vaak bereid in de keuken. “Maar er zit zoveel meer in de Noordzee dat ook hartstikke lekker is”, zegt Einerhand.

Daarom pleit hij ervoor dat Nederlanders vanaf nu de exportvis moeten laten staan. “Zalm moet je niet meer op de kaart zetten. Kies lekker voor die Noordzeevis uit onze eigen zee. Het smaakt hartstikke goed.”

Sushi

Dan is er ook nog sushi. Millennials zijn er dol op, maar het gaat dan wel om geïmporteerde kweekvis, zo blijkt uit het verhaal van Einerhand. Best gek, want juist het land waar sushi vandaan komt importeert vis uit de Noordzee voor hún sushi. “Onze horsmakreel gaat allemaal naar Japan toe. Zij gebruiken het daar voor sushi, maar ik heb het hier nog nooit op sushi zien zitten.”

Een van Nederlands oudste bedrijfstakken staat op instorten: de visserij. De wereld is dol op vis uit de Noordzee, maar Nederlandse vissers zien het niet meer zitten. Grote windmolenparken, ingewikkelde regelgeving, peperdure brandstoffen. Vissers worden overspoeld. Zijn de nieuwe ontwikkelingen op dit gebied genoeg om de Nederlandse visserij te redden? Raquel Schilder onderzoekt het in Stand van Nederland: Generatie Next. Je ziet deze aflevering zaterdagavond om 22:00 op NPO 2! Eerdere afleveringen zie je hier, op NPO Start.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer