main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 maart 2023 — 10:03

Hoe gaat BBB Noord-Holland een coalitie vormen: ‘Het wordt een spannende periode’

Lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging (BBB) in Noord-Holland, Ingrid de Sain, had niet verwacht dat de partij zo groot zou worden in haar provincie. Ze heeft geen politieke ervaring, maar moet nu toch een coalitie gaan vormen. “Het wordt een spannende periode”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Of politiek Den Haag en de provinciebesturen straks lijnrecht tegenover elkaar zullen komen te staan is nog maar de vraag. Maar een ding is zeker: BBB is de grootste in alle provincies geworden tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. “Noord-Holland is een vrij stedelijk gebied. In het oosten en noorden hadden we het wel verwacht. Maar dat het ook in alle andere provincies de grootste is geworden hadden we niet verwacht”, reageert de Sain.

Ook oud-minister en voormalig formateur Uri Rosenthal (VVD) had deze uitslag niet verwacht. “Dan denk je achteraf wel dat het vaker is voorgekomen dat een partij inderdaad ineens opkomt en dat er bij de peilingen de zaak toch nog wat wordt onderschat. Dat is nu ook weer gebeurd. Dan zie je toch dat er zo’n momentum in zit en dat zo’n partij dus echter groter wordt dan dat je in je stoutste dromen had verwacht.”

Formatieproces

In totaal heeft De Sain 28 zetels nodig voor een meerderheid. De teller voor de BBB staat in Noord-Holland momenteel op 9. Het zal dus een ingewikkeld proces worden volgens De Sain om tot een samenwerkingsverband te komen, maar onmogelijk acht ze het niet. “Als we daar allemaal met open vizier ingaan en we het proces netjes en respectvol doen, dan denk ik dat het gewoon goed gaat komen.”

Met welke partijen ze verwacht samen te gaan werken kan ze nog niet zeggen. De BBB heeft wel het voortouw genomen en heeft elke partij een uitnodiging gestuurd om op gesprek te komen. “Ik vind het wel zo respectvol naar andere partijen om iedereen een eerlijke kans te geven. Wij gaan als partij met iedereen netjes het gesprek aan en dan gaan we ook zeggen wat voor ons belangrijk is en wat voor andere partijen belangrijk is”, zegt De Sain. Ze vervolgt: “Ik denk dat we gewoon heel veel uitdagingen op ons bordje hebben die we kunnen gaan aanpakken en waarmee we aan de slag moeten.” Rosenthal denkt dat De Sain qua aanpak goed op weg is met het formatieproces.

Geen politieke ervaring

De Sain heeft naar eigen zeggen geen politieke ervaring, maar wel een achtergrond in beleids- en bestuursfuncties. Ze krijgt echter wel goede ondersteuning. “Ik kijk er met veel plezier naar uit en ik heb er zin in. Ik vind die gesprekken voeren ook leuke en ben heel benieuwd hoe de andere partijen naar ons kijken. Het wordt een spannende periode, maar we gaan er ook van genieten.”

Lees ook:

Caroline van der Plas: BBB wil voorzitterschap Eerste Kamer claimen

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer