main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 16 maart 2023 — 13:07

Bouwvoorman Maxime Verhagen vreest voor vertraging: ‘Begin met vrijwillige uitkoop boeren’

“Bij vertraging kan de bouw niet meer de oplossing bieden voor de problemen in het land”, waarschuwt afzwaaiend voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen, daags na de Provinciale Statenverkiezingen. Om te voorkomen dat de woningbouw stilstaat moet het kabinet vaart maken met de vrijwillige uitkoop van boeren, zegt de oud-CDA-leider. “Daar is geen stikstofwet voor nodig.”

Als provincies 1 juli de stikstofplannen niet op orde hebben moet het kabinet met een nationaal plan komen voor het uitkopen van de piekbelasters betoogt oud-bewindsman Verhagen. “Het staat het kabinet vrij om met de 25 miljard euro die is vrijgemaakt de boer op te gaan. Wel moet de lijst van piekbelasters dan door het ministerie van Landbouw geregeld zijn.”

De voormalig CDA-politicus benadrukt dat BBB-leider Caroline van der Plas, die Provinciale Statenverkiezingen heeft gewonnen, zich nooit tegen vrijwillige uitkoop heeft verzet. “Alleen de volgende stap van gedwongen uitkoop zal lastig zijn.”

Luister deze uitzending als podcast. Tekst gaat hieronder verder. 

Om te voorkomen dat de woningbouw en de economische ontwikkeling stilvalt door uitspraken van de rechter moet de stikstofuitstoot worden verminderd. De bouwsector is bereid om 60 procent stikstofuitstoot te reduceren. Als voorzitter van Bouwend Nederland roept Verhagen andere stikstofuitstooters op dat ook te doen. “Met het uitkopen van de piekbelasters kom je een heel eind. Er wordt al vier jaar over gepraat, doe dat nou.”

CDA

De verkiezingsuitslag van de provinciale Staten is een “flink pak slaag”, zegt Verhagen. “Het ontbreekt aan langetermijnvisies bij gevestigde partijen, ook bij het CDA.” BBB-leider van de Plas is wel in geslaagd om haar visie over te brengen, zegt hij. Of de verkiezingsnederlaag CDA-partijleider Wopke Hoekstra te verwijten is, zegt Verhagen. “Iedereen heeft daar zijn eigen verantwoordelijk voor, ook de leider van de partij.”

Lees ook: 

Ondernemers maken zich zorgen over de toekomst: bestuurbaarheid van ons land wordt ingewikkeld

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer