Bouwvoorman Maxime Verhagen vreest voor vertraging: ‘Begin met vrijwillige uitkoop boeren’
“Bij vertraging kan de bouw niet meer de oplossing bieden voor de problemen in het land”, waarschuwt afzwaaiend voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen, daags na de Provinciale Statenverkiezingen. Om te voorkomen dat de woningbouw stilstaat moet het kabinet vaart maken met de vrijwillige uitkoop van boeren, zegt de oud-CDA-leider. “Daar is geen stikstofwet voor nodig.”
Als provincies 1 juli de stikstofplannen niet op orde hebben moet het kabinet met een nationaal plan komen voor het uitkopen van de piekbelasters betoogt oud-bewindsman Verhagen. “Het staat het kabinet vrij om met de 25 miljard euro die is vrijgemaakt de boer op te gaan. Wel moet de lijst van piekbelasters dan door het ministerie van Landbouw geregeld zijn.”
De voormalig CDA-politicus benadrukt dat BBB-leider Caroline van der Plas, die Provinciale Statenverkiezingen heeft gewonnen, zich nooit tegen vrijwillige uitkoop heeft verzet. “Alleen de volgende stap van gedwongen uitkoop zal lastig zijn.”
Luister deze uitzending als podcast. Tekst gaat hieronder verder.
Om te voorkomen dat de woningbouw en de economische ontwikkeling stilvalt door uitspraken van de rechter moet de stikstofuitstoot worden verminderd. De bouwsector is bereid om 60 procent stikstofuitstoot te reduceren. Als voorzitter van Bouwend Nederland roept Verhagen andere stikstofuitstooters op dat ook te doen. “Met het uitkopen van de piekbelasters kom je een heel eind. Er wordt al vier jaar over gepraat, doe dat nou.”
CDA
De verkiezingsuitslag van de provinciale Staten is een “flink pak slaag”, zegt Verhagen. “Het ontbreekt aan langetermijnvisies bij gevestigde partijen, ook bij het CDA.” BBB-leider van de Plas is wel in geslaagd om haar visie over te brengen, zegt hij. Of de verkiezingsnederlaag CDA-partijleider Wopke Hoekstra te verwijten is, zegt Verhagen. “Iedereen heeft daar zijn eigen verantwoordelijk voor, ook de leider van de partij.”
Lees ook:
Ondernemers maken zich zorgen over de toekomst: bestuurbaarheid van ons land wordt ingewikkeld
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Hoe moet het verder met de formatie?
Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?
Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’
Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.
Luister nu naar de podcast!
De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…
Lees meerHet Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…
Lees meerHet aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…
Lees meerJongeren leren op school weinig over burgerschap en democratie. Nederland scoort in vergelijking met internationale landen ‘gemiddeld’, zo valt op te maken uit een internationaal…
Lees meerDat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…
Lees meerHet prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…
Lees meerEr valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…
Lees meerPVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….
Lees meerNadat verkenner Gom van Strien vorige week opstapte liet hij vandaag voor het eerst van zich horen in De Telegraaf. De PVV’er was drie dagen…
Lees meerRepublikeins presidentskandidaat Donald Trump heeft er plots een nieuwe geduchte concurrent bij: de voormalig gouverneur van South Carolina Nikki Haley. Ze heeft de wind momenteel…
Lees meerAmsterdam wil naast Britse zuiptoeristen ook de Nederlandse feestgangers zoveel mogelijk weren. Daarmee krijgt de ‘Stay-away-campagne’ van de hoofdstad een nieuwe dimensie, schrijft De Telegraaf….
Lees meerVerkenner Ronald Plasterk begint vandaag met zijn eerste gesprekken met de lijsttrekkers. “De eerste stappen naar Wilders I worden voorzichtig gezet om te kijken of…
Lees meerHet Overijsselse dorp Haaksbergen hoopt dit jaar de eerste plaats te zijn waar een marathon op natuurijs wordt geschaatst. In het oosten van ons land…
Lees meerIn een jaar tijd is de asielrekening meer dan verdubbeld, meldt het COA in De Telegraaf. Het prijskaartje is op dit moment 1,5 miljard euro….
Lees meerKerst komt steeds dichterbij en het winterse weer heeft dit jaar in Nederland al vroeg zijn intrede gedaan. Veel mensen brengen deze tijd van het…
Lees meer