main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 10 maart 2023 — 12:44

Zorgmedewerkers kiezen steeds vaker voor een zzp-bestaan: ‘Ik was het vaste rooster beu’

Zzp’en in de zorg wordt steeds populairder. Het afgelopen jaar kwamen er in totaal 34 duizend zorg-zzp’ers bij. Vooral bij millennials is het werken als freelancer populair. Wat motiveert hen om door het leven te gaan als zzp’er in plaats van te kiezen voor een baan in vast dienstverband? Stand van Nederland: Generatie Next zocht het uit.

“Wat je ziet in onze generatie is dat wij het heel erg belangrijk vinden om vrijheid te hebben in ons werk, in hoe wij onze dagen inrichten”, zegt Evelien van Leeuwen, deskundige duurzame inzetbaarheid. Ten opzichte van eerdere generaties vinden jongeren het veel belangrijker om een goede werk-privébalans te hebben. “Door als zzp’er aan de slag te gaan krijg je veel meer ruimte om die flexibiliteit te nemen. En je kunt om de zoveel maanden zeggen: ‘ik ga op vakantie’.”

‘Ik was het vaste rooster beu’

Meerdere zorgmedewerkers geven aan om die reden het vaste dienstverband te verlaten. Zo ook Cindy Vermeulen. Zij besloot na vijftien jaar in loondienst als zelfstandige aan de slag te gaan in de ouderenzorg. “Ik deed het in eerste instantie voor de vrijheid. Ik was het vaste rooster beu. Iedere keer dezelfde terugkerende stress, vanwege de zomervakantie, of überhaupt vakantie of de feestdagen.”

Er stonden altijd wel diensten open die niet werden opgepakt, zegt Vermeulen. Dat werd ook besproken tijdens het teamoverleg. “Dan kwam ook altijd het rooster terug. Het ging ook altijd over waar mensen ontevreden over waren. De dingen die goed gaan, blijven nooit zo hangen.” En daar had de zorgmedewerker geen trek meer in, dus stapte zij over naar het zelfstandig ondernemerschap. “Sindsdien heb ik mijn werkgeluk terug. Ik doe mijn ding, ik vind de mensen weer leuk en mensen vinden mij weer leuk. Als je je werkgeluk kwijt bent, ben je misschien ook niet altijd even aardig meer aan het bed. En juist dat is heel belangrijk.”

Heel gek is het niet dat mensen ervoor kiezen om als zzp’er aan de slag te gaan om zo hun werk te kneden naar wat zij belangrijk vinden. Dat erkent ook Van Leeuwen. “Vanuit individueel oogpunt is het logisch. Wie zien in onderzoek ook terug dat autonomie, de keuze die jij hebt hoe je je werk vormgeeft, ontzettend belangrijk is voor werktevredenheid  en duurzame inzetbaarheid.”

Gedwongen door marktwerking

Toch is de zorg een sector waarbij het niet per se logisch is dat er veel zzp’ers werkzaam zijn. Zorgverlener-patiëntrelatie is immers belangrijk en die bouw je moeilijker op als er telkens een ander persoon aan het bed staat. “Vaste loondienst zal altijd nodig blijven. Vanwege de betrokkenheid of grotere zaken die een zzp’er die af en toe in komt vliegen, nooit op haar bordje kan nemen”, zegt zzp’er Vermeulen.

Vermeulen ziet dus ook een nadeel, maar toch kiest zij voor het zzp-schap. Is het dan een vrije keuze of voelt zij zich daartoe gedwongen door hoe de markt is? “Een beetje van beide”, vertelt Vermeulen. “Onbewust word je gedwongen, omdat je er continu tegenaan bokst dat een rooster niet kloppend is of omdat je vindt dat vakantiedagen aanvragen steeds moeilijker wordt. Ik kan mij ook goed voorstellen dat hoe langer je in de zorg werkt hoe meer je die neventaken niet ziet zitten. Je raakt je werkgeluk kwijt en ik kan mij goed voorstellen dat je kiest waarvoor je hebt geleerd. Dan laat je de neventaken over aan het vaste team.”

Toekomst voor de zorg

Van Leeuwen ziet dat steeds meer zorgmedewerkers het voorbeeld volgen van Vermeulen. “Vanuit maatschappelijk oogpunt is dat problematisch”, zegt zij. “Omdat die zzp’ers duurder zijn dan medewerkers in loondienst. Dus in een sector die financieel onder druk staat en waar al veel krapte heerst, zie je die druk nog meer toenemen als er meer zzp’ers bij komen.”

Steeds meer jonge mensen kiezen voor werken als zzp’er. Zeker in de zorg zet die trend sterk door: millennials willen hun eigen werktijd indelen. Intussen plaatst het zorginstellingen – die toch al kampen met personeelstekorten – voor roosterproblemen en stijgende kosten. Zzp, vloek of zegen? Elif Istiman onderzoekt het in Stand van Nederland: Generatie Next. Je ziet deze aflevering zaterdagavond om 22:00 op NPO 2! Eerdere afleveringen zie je hier, op NPO Start.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer