main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 10 maart 2023 — 12:44

Zorgmedewerkers kiezen steeds vaker voor een zzp-bestaan: ‘Ik was het vaste rooster beu’

Zzp’en in de zorg wordt steeds populairder. Het afgelopen jaar kwamen er in totaal 34 duizend zorg-zzp’ers bij. Vooral bij millennials is het werken als freelancer populair. Wat motiveert hen om door het leven te gaan als zzp’er in plaats van te kiezen voor een baan in vast dienstverband? Stand van Nederland: Generatie Next zocht het uit.

“Wat je ziet in onze generatie is dat wij het heel erg belangrijk vinden om vrijheid te hebben in ons werk, in hoe wij onze dagen inrichten”, zegt Evelien van Leeuwen, deskundige duurzame inzetbaarheid. Ten opzichte van eerdere generaties vinden jongeren het veel belangrijker om een goede werk-privébalans te hebben. “Door als zzp’er aan de slag te gaan krijg je veel meer ruimte om die flexibiliteit te nemen. En je kunt om de zoveel maanden zeggen: ‘ik ga op vakantie’.”

‘Ik was het vaste rooster beu’

Meerdere zorgmedewerkers geven aan om die reden het vaste dienstverband te verlaten. Zo ook Cindy Vermeulen. Zij besloot na vijftien jaar in loondienst als zelfstandige aan de slag te gaan in de ouderenzorg. “Ik deed het in eerste instantie voor de vrijheid. Ik was het vaste rooster beu. Iedere keer dezelfde terugkerende stress, vanwege de zomervakantie, of überhaupt vakantie of de feestdagen.”

Er stonden altijd wel diensten open die niet werden opgepakt, zegt Vermeulen. Dat werd ook besproken tijdens het teamoverleg. “Dan kwam ook altijd het rooster terug. Het ging ook altijd over waar mensen ontevreden over waren. De dingen die goed gaan, blijven nooit zo hangen.” En daar had de zorgmedewerker geen trek meer in, dus stapte zij over naar het zelfstandig ondernemerschap. “Sindsdien heb ik mijn werkgeluk terug. Ik doe mijn ding, ik vind de mensen weer leuk en mensen vinden mij weer leuk. Als je je werkgeluk kwijt bent, ben je misschien ook niet altijd even aardig meer aan het bed. En juist dat is heel belangrijk.”

Heel gek is het niet dat mensen ervoor kiezen om als zzp’er aan de slag te gaan om zo hun werk te kneden naar wat zij belangrijk vinden. Dat erkent ook Van Leeuwen. “Vanuit individueel oogpunt is het logisch. Wie zien in onderzoek ook terug dat autonomie, de keuze die jij hebt hoe je je werk vormgeeft, ontzettend belangrijk is voor werktevredenheid  en duurzame inzetbaarheid.”

Gedwongen door marktwerking

Toch is de zorg een sector waarbij het niet per se logisch is dat er veel zzp’ers werkzaam zijn. Zorgverlener-patiëntrelatie is immers belangrijk en die bouw je moeilijker op als er telkens een ander persoon aan het bed staat. “Vaste loondienst zal altijd nodig blijven. Vanwege de betrokkenheid of grotere zaken die een zzp’er die af en toe in komt vliegen, nooit op haar bordje kan nemen”, zegt zzp’er Vermeulen.

Vermeulen ziet dus ook een nadeel, maar toch kiest zij voor het zzp-schap. Is het dan een vrije keuze of voelt zij zich daartoe gedwongen door hoe de markt is? “Een beetje van beide”, vertelt Vermeulen. “Onbewust word je gedwongen, omdat je er continu tegenaan bokst dat een rooster niet kloppend is of omdat je vindt dat vakantiedagen aanvragen steeds moeilijker wordt. Ik kan mij ook goed voorstellen dat hoe langer je in de zorg werkt hoe meer je die neventaken niet ziet zitten. Je raakt je werkgeluk kwijt en ik kan mij goed voorstellen dat je kiest waarvoor je hebt geleerd. Dan laat je de neventaken over aan het vaste team.”

Toekomst voor de zorg

Van Leeuwen ziet dat steeds meer zorgmedewerkers het voorbeeld volgen van Vermeulen. “Vanuit maatschappelijk oogpunt is dat problematisch”, zegt zij. “Omdat die zzp’ers duurder zijn dan medewerkers in loondienst. Dus in een sector die financieel onder druk staat en waar al veel krapte heerst, zie je die druk nog meer toenemen als er meer zzp’ers bij komen.”

Steeds meer jonge mensen kiezen voor werken als zzp’er. Zeker in de zorg zet die trend sterk door: millennials willen hun eigen werktijd indelen. Intussen plaatst het zorginstellingen – die toch al kampen met personeelstekorten – voor roosterproblemen en stijgende kosten. Zzp, vloek of zegen? Elif Istiman onderzoekt het in Stand van Nederland: Generatie Next. Je ziet deze aflevering zaterdagavond om 22:00 op NPO 2! Eerdere afleveringen zie je hier, op NPO Start.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer