main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 10 maart 2023 — 12:44

Zorgmedewerkers kiezen steeds vaker voor een zzp-bestaan: ‘Ik was het vaste rooster beu’

Zzp’en in de zorg wordt steeds populairder. Het afgelopen jaar kwamen er in totaal 34 duizend zorg-zzp’ers bij. Vooral bij millennials is het werken als freelancer populair. Wat motiveert hen om door het leven te gaan als zzp’er in plaats van te kiezen voor een baan in vast dienstverband? Stand van Nederland: Generatie Next zocht het uit.

“Wat je ziet in onze generatie is dat wij het heel erg belangrijk vinden om vrijheid te hebben in ons werk, in hoe wij onze dagen inrichten”, zegt Evelien van Leeuwen, deskundige duurzame inzetbaarheid. Ten opzichte van eerdere generaties vinden jongeren het veel belangrijker om een goede werk-privébalans te hebben. “Door als zzp’er aan de slag te gaan krijg je veel meer ruimte om die flexibiliteit te nemen. En je kunt om de zoveel maanden zeggen: ‘ik ga op vakantie’.”

‘Ik was het vaste rooster beu’

Meerdere zorgmedewerkers geven aan om die reden het vaste dienstverband te verlaten. Zo ook Cindy Vermeulen. Zij besloot na vijftien jaar in loondienst als zelfstandige aan de slag te gaan in de ouderenzorg. “Ik deed het in eerste instantie voor de vrijheid. Ik was het vaste rooster beu. Iedere keer dezelfde terugkerende stress, vanwege de zomervakantie, of überhaupt vakantie of de feestdagen.”

Er stonden altijd wel diensten open die niet werden opgepakt, zegt Vermeulen. Dat werd ook besproken tijdens het teamoverleg. “Dan kwam ook altijd het rooster terug. Het ging ook altijd over waar mensen ontevreden over waren. De dingen die goed gaan, blijven nooit zo hangen.” En daar had de zorgmedewerker geen trek meer in, dus stapte zij over naar het zelfstandig ondernemerschap. “Sindsdien heb ik mijn werkgeluk terug. Ik doe mijn ding, ik vind de mensen weer leuk en mensen vinden mij weer leuk. Als je je werkgeluk kwijt bent, ben je misschien ook niet altijd even aardig meer aan het bed. En juist dat is heel belangrijk.”

Heel gek is het niet dat mensen ervoor kiezen om als zzp’er aan de slag te gaan om zo hun werk te kneden naar wat zij belangrijk vinden. Dat erkent ook Van Leeuwen. “Vanuit individueel oogpunt is het logisch. Wie zien in onderzoek ook terug dat autonomie, de keuze die jij hebt hoe je je werk vormgeeft, ontzettend belangrijk is voor werktevredenheid  en duurzame inzetbaarheid.”

Gedwongen door marktwerking

Toch is de zorg een sector waarbij het niet per se logisch is dat er veel zzp’ers werkzaam zijn. Zorgverlener-patiëntrelatie is immers belangrijk en die bouw je moeilijker op als er telkens een ander persoon aan het bed staat. “Vaste loondienst zal altijd nodig blijven. Vanwege de betrokkenheid of grotere zaken die een zzp’er die af en toe in komt vliegen, nooit op haar bordje kan nemen”, zegt zzp’er Vermeulen.

Vermeulen ziet dus ook een nadeel, maar toch kiest zij voor het zzp-schap. Is het dan een vrije keuze of voelt zij zich daartoe gedwongen door hoe de markt is? “Een beetje van beide”, vertelt Vermeulen. “Onbewust word je gedwongen, omdat je er continu tegenaan bokst dat een rooster niet kloppend is of omdat je vindt dat vakantiedagen aanvragen steeds moeilijker wordt. Ik kan mij ook goed voorstellen dat hoe langer je in de zorg werkt hoe meer je die neventaken niet ziet zitten. Je raakt je werkgeluk kwijt en ik kan mij goed voorstellen dat je kiest waarvoor je hebt geleerd. Dan laat je de neventaken over aan het vaste team.”

Toekomst voor de zorg

Van Leeuwen ziet dat steeds meer zorgmedewerkers het voorbeeld volgen van Vermeulen. “Vanuit maatschappelijk oogpunt is dat problematisch”, zegt zij. “Omdat die zzp’ers duurder zijn dan medewerkers in loondienst. Dus in een sector die financieel onder druk staat en waar al veel krapte heerst, zie je die druk nog meer toenemen als er meer zzp’ers bij komen.”

Steeds meer jonge mensen kiezen voor werken als zzp’er. Zeker in de zorg zet die trend sterk door: millennials willen hun eigen werktijd indelen. Intussen plaatst het zorginstellingen – die toch al kampen met personeelstekorten – voor roosterproblemen en stijgende kosten. Zzp, vloek of zegen? Elif Istiman onderzoekt het in Stand van Nederland: Generatie Next. Je ziet deze aflevering zaterdagavond om 22:00 op NPO 2! Eerdere afleveringen zie je hier, op NPO Start.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer