main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 10 maart 2023 — 12:44

Zorgmedewerkers kiezen steeds vaker voor een zzp-bestaan: ‘Ik was het vaste rooster beu’

Zzp’en in de zorg wordt steeds populairder. Het afgelopen jaar kwamen er in totaal 34 duizend zorg-zzp’ers bij. Vooral bij millennials is het werken als freelancer populair. Wat motiveert hen om door het leven te gaan als zzp’er in plaats van te kiezen voor een baan in vast dienstverband? Stand van Nederland: Generatie Next zocht het uit.

“Wat je ziet in onze generatie is dat wij het heel erg belangrijk vinden om vrijheid te hebben in ons werk, in hoe wij onze dagen inrichten”, zegt Evelien van Leeuwen, deskundige duurzame inzetbaarheid. Ten opzichte van eerdere generaties vinden jongeren het veel belangrijker om een goede werk-privébalans te hebben. “Door als zzp’er aan de slag te gaan krijg je veel meer ruimte om die flexibiliteit te nemen. En je kunt om de zoveel maanden zeggen: ‘ik ga op vakantie’.”

‘Ik was het vaste rooster beu’

Meerdere zorgmedewerkers geven aan om die reden het vaste dienstverband te verlaten. Zo ook Cindy Vermeulen. Zij besloot na vijftien jaar in loondienst als zelfstandige aan de slag te gaan in de ouderenzorg. “Ik deed het in eerste instantie voor de vrijheid. Ik was het vaste rooster beu. Iedere keer dezelfde terugkerende stress, vanwege de zomervakantie, of überhaupt vakantie of de feestdagen.”

Er stonden altijd wel diensten open die niet werden opgepakt, zegt Vermeulen. Dat werd ook besproken tijdens het teamoverleg. “Dan kwam ook altijd het rooster terug. Het ging ook altijd over waar mensen ontevreden over waren. De dingen die goed gaan, blijven nooit zo hangen.” En daar had de zorgmedewerker geen trek meer in, dus stapte zij over naar het zelfstandig ondernemerschap. “Sindsdien heb ik mijn werkgeluk terug. Ik doe mijn ding, ik vind de mensen weer leuk en mensen vinden mij weer leuk. Als je je werkgeluk kwijt bent, ben je misschien ook niet altijd even aardig meer aan het bed. En juist dat is heel belangrijk.”

Heel gek is het niet dat mensen ervoor kiezen om als zzp’er aan de slag te gaan om zo hun werk te kneden naar wat zij belangrijk vinden. Dat erkent ook Van Leeuwen. “Vanuit individueel oogpunt is het logisch. Wie zien in onderzoek ook terug dat autonomie, de keuze die jij hebt hoe je je werk vormgeeft, ontzettend belangrijk is voor werktevredenheid  en duurzame inzetbaarheid.”

Gedwongen door marktwerking

Toch is de zorg een sector waarbij het niet per se logisch is dat er veel zzp’ers werkzaam zijn. Zorgverlener-patiëntrelatie is immers belangrijk en die bouw je moeilijker op als er telkens een ander persoon aan het bed staat. “Vaste loondienst zal altijd nodig blijven. Vanwege de betrokkenheid of grotere zaken die een zzp’er die af en toe in komt vliegen, nooit op haar bordje kan nemen”, zegt zzp’er Vermeulen.

Vermeulen ziet dus ook een nadeel, maar toch kiest zij voor het zzp-schap. Is het dan een vrije keuze of voelt zij zich daartoe gedwongen door hoe de markt is? “Een beetje van beide”, vertelt Vermeulen. “Onbewust word je gedwongen, omdat je er continu tegenaan bokst dat een rooster niet kloppend is of omdat je vindt dat vakantiedagen aanvragen steeds moeilijker wordt. Ik kan mij ook goed voorstellen dat hoe langer je in de zorg werkt hoe meer je die neventaken niet ziet zitten. Je raakt je werkgeluk kwijt en ik kan mij goed voorstellen dat je kiest waarvoor je hebt geleerd. Dan laat je de neventaken over aan het vaste team.”

Toekomst voor de zorg

Van Leeuwen ziet dat steeds meer zorgmedewerkers het voorbeeld volgen van Vermeulen. “Vanuit maatschappelijk oogpunt is dat problematisch”, zegt zij. “Omdat die zzp’ers duurder zijn dan medewerkers in loondienst. Dus in een sector die financieel onder druk staat en waar al veel krapte heerst, zie je die druk nog meer toenemen als er meer zzp’ers bij komen.”

Steeds meer jonge mensen kiezen voor werken als zzp’er. Zeker in de zorg zet die trend sterk door: millennials willen hun eigen werktijd indelen. Intussen plaatst het zorginstellingen – die toch al kampen met personeelstekorten – voor roosterproblemen en stijgende kosten. Zzp, vloek of zegen? Elif Istiman onderzoekt het in Stand van Nederland: Generatie Next. Je ziet deze aflevering zaterdagavond om 22:00 op NPO 2! Eerdere afleveringen zie je hier, op NPO Start.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer