main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 maart 2023 — 11:37

Britten zoeken toenadering tot EU in migratieproblematiek: ‘Het ligt zeer complex’

De oorlog in Oekraïne heeft de Britten met de neus op de feiten gedrukt dat ze het niet alleen aankunnen, dat vertelt financieel journalist bij het FD Jean Dohmen. Om die reden zoekt de Britse premier Rishi Sunak toenadering tot de EU, te beginnen bij zijn Franse evenknie Emmanuel Macron. Het thema migratie staat hoog op de agenda.

Na Brexit zijn politieke spanningen tussen de EU en de Britten nog altijd zichtbaar, maar Sunak is bereid te werken aan herstel. Hij reist vandaag af naar Frankrijk om te praten met Macron. “Sunak denkt ‘hoe kan ik dingen bereiken als politicus’. Door te overleggen het compromis te zoeken en te gaan praten”, vertelt Dohmen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Onder andere praten over migratie dus. Want dat is wat Sunak aan de Franse premier gaat vragen. “Sunak zit met een toenemend aantal mensen die met boten het Kanaal oversteken. Hij wil het liefste dat Macron die mensen terugneemt, maar die kans is heel klein.”

Brexit

Middels Brexit hebben de Britten gepoogd meer grip te krijgen op de migranteninstroom. Het verminderen van de instroom is niet geslaagd, maar Groot-Brittannië kan inmiddels wel beter sturen wie er het land binnenkomt. Daarnaast is de houding ten opzichte van migranten de afgelopen jaren flink veranderd, stelt Dohmen. Dat heeft te maken met grote personeelstekorten in onder andere de gezondheidszorg en de horeca.

Desondanks wil Groot-Brittannië zwaar inzetten op een maatregel die de komst van bootvluchtelingen stopt. “Als je illegaal binnenkomt, word je opgesloten en snel uitgezet”, vertelde de Britse minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman tegen Britse televisie. Via die weg hoopt de overheid aldaar dat mensen de gevaarlijke reis niet meer gaan maken.

Dublin-akkoorden

Volgens Braverman is deze maatregel niet in strijd met internationale wetten. Maar is dat wel zo? De Dublin-akkoorden schrijven namelijk voor dat wie zich meldt aan een bepaalde grens, dat land in kwestie het asielverzoek in behandeling moet nemen. De Britten zeggen daar nu eigenlijk over dat als je niet op een door ons voorgeschreven wijze komt, dan zullen we je hoe dan ook uitzetten. “De Britten zijn hier bezorgd over en willen een snelle oplossing voor deze problemen.”, zegt Dohmen.

Het gevaar is volgens Dohmen dat de Britse regering toch nul op rekest krijgt, ondanks dat zij zo stellig in zijn maatregel gelooft. Als voorbeeld noemt hij het idee van staatssecretaris Erik van der Burg (Asiel) om de gezinsvereniging tegen te houden. Dat liep spaak bij de rechter. “Daarmee beschadig je het vertrouwen van de burgers. Het eerlijke verhaal is dat het veel complexer ligt dan het presenteren van snelle oplossingen.”

Lees ook: 

Migrantenboten worden steeds voller: ‘Binnenbanden dienen zelfs als reddingsvest’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer