main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 6 maart 2023 — 23:27

Sigrid Kaag: D66 sluit BBB en JA21 niet uit, maar samenwerking is niet aannemelijk

D66 sluit de BoerBurgerBeweging (BBB) en JA21 niet uit, maar acht de kans op samenwerking onwaarschijnlijk, zo zegt D66-partijleider Sigrid Kaag bij Op1. Daarmee reageert ze op het nieuws dat verscheen rondom de verklaring die D66-lijsttrekkers voor de verkiezingen van Provinciale Staten vandaag naar buiten brachten. Daarin stond dat zij niet samen zullen werken met partijen die de stikstof- en klimaatdoelen in de weg staan. Daarbij werden de partijen BBB, JA21 en PVV expliciet genoemd. 

De verklaring van de D66-lijsttrekkers volgde op uitspraken die BBB, JA21 en PVV deden in het verkiezingsdebat van NPO Radio 1 van vrijdag en in een interview met JA21 op NU.nl. “BBB maakt een breekpunt van de uitvoering van de stikstofaanpak van Christianne van der Wal (minister voor Natuur en Stikstof, red) en JA21 maakt een breekpunt van de klimaatversnelling van Rob Jetten (minister voor Klimaat, red)”, schrijven de D66’ers.”De PVV erkent niet eens dat er een klimaat- en stikstofprobleem is om op te lossen.”

‘Dat betekent geen uitsluitsel’

Kaag legt uit: “Wij staan voor een snelle aanpak van de stikstofcrisis. Wij willen bouwen en de agrariërs toekomst bieden. We willen de economie openhouden, en we willen natuurherstel.” Als je dan de aanbevelingen die Johan Remkes eerder deed omtrent de stikstofproblematiek niet op wil volgen, “is het lastig om samenwerking te zien”, zegt Kaag.

“Dat betekent geen uitsluitsel”, benadrukt ze. “Dat is zeggen: wij hebben die ambities en we willen versnellen waar mogelijk, maar het is wat anders dan uitsluiten op waarden, wat wij altijd stelselmatig hebben gedaan met Forum voor Democratie en de PVV.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

CDA-leider Wopke Hoekstra liet eerder op de avond aan NPO Radio 1 weten niet te willen besturen met “partijen die zich verzetten tegen de rechtsstaat”. Daarmee doelde hij op de PVV en Forum voor Democratie. “Ik ben blij dat Hoekstra heeft gezegd dat hij dat ook niet wil”, zegt Kaag daarover.

Lees meer:

D66 sluit BBB, JA21 en PVV uit: ‘Dit is weer zo’n campagnetruc’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer