main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 maart 2023 — 09:52

Met deze oplossingen hopen Tweede Kamer-fractievoorzitters het vertrouwen in de politiek te herstellen

Het vertrouwen in de politiek is alarmerend laag. Wat is de oplossing om dit te herstellen? Het invoeren van een burgerberaad? Het politieke spel minder persoonlijk maken? Of moet het kabinet simpelweg de problemen oplossen? Fractievoorzitters in de Tweede Kamer, Laurens Dassen (Volt), Joost Eerdmans (JA21) en Caroline van der Plas (BBB) geven hun mening.

Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen denkt aan een burgerberaad. “Dat kan helpen om de versplintering te doorbreken”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland. “De politiek moet met oplossingen komen voor de grote crisissen die wij hebben. Daarin zie je dat wij als politiek soms te veel in ons eigen schuttersputje zitten en vasthouden aan eerdere standpunten”, vertelt Dassen, die meer gebruik wil maken van de samenleving. “Zij zijn vaak een stukje verder.”

Burgerberaad

Bij een burgerberaad komen mensen samen om na te denken over oplossingen voor de problemen waar Nederland mee te maken heeft. “Uit onderzoek en uit burgerberaden uit andere landen blijkt dat de samenleving met fantastische oplossingen komt waar de politiek niet altijd meer toe in staat is”, stelt de Volt-fractievoorzitter.

BBB-leider Caroline van der Plas is niet tegen het idee van Dassen, maar “het moet geen praatclubje worden”, klinkt haar weerwoord. Van der Plas is van mening dat vooral de politiek daadkrachtiger moet zijn. Want wat blijkt is dat de politiek niet altijd het advies van de burger overneemt. “Dan kun je blijven praten, maar dan heb je er niet zo veel aan.”

Dassen stemt daarmee in. “Als je dit als politiek in het leven roept, moet je er ook daadwerkelijk iets mee doen, want anders heeft het een tegenovergesteld effect.” Dassen vindt daarom dat van te voren duidelijk aangegeven moet worden wat het burgerberaad inhoudt. Want op die manier kan het vertrouwen in de politiek hersteld worden, denkt hij.

Laag vertrouwen in de politiek

Fractievoorzitter van JA21 Joost Eerdmans heeft een ander idee bij het herstellen van het vertrouwen in de politiek. Hij vindt dat politici minder nadruk moeten leggen op “wie het hardst schreeuwt, het meest beschadigt of het hardste uithaalt op persoonlijk vlak”.

Continue ophef en Kamerleden die zich tijdens een debat verzamelen bij de interruptiemicrofoon moet maar eens ophouden. “Mensen in het land denken niet daar staat iemand goed te stampen daar ga ik vertrouwen in hebben”, stelt Eerdmans. “Wij moeten ook goed naar onszelf in de spiegel kijken en ons afvragen wat wij ons land aandoen.”

Van der Plas reageert: “Politici zijn elkaar over en weer aan het bevechten en tijdens een campagne schiet je soms snel in emotie.” Dat overkomt de BBB-fractievoorzitter ook wel eens. “Geef je fout dan ook toe en herstel het.”

‘Problemen worden niet opgelost’

Een burgerberaad, zelfkritisch zijn en minder op de man spelen. Oplossingen om het vertrouwen van de burger te herstellen? Van der Plas stemt niet tegen, maar legt de prioriteit elders. “Een groot probleem van de politiek is dat er niks wordt opgelost.”

De BBB-leider doelt op de aardbevingsschade in Groningen, de watersnood in Limburg en het toeslagenschandaal. “Mensen wachten nog steeds op schadevergoeding en worden niet gehoord of gezien.”

Zij vindt dat het kabinet hier beter in gecontroleerd moet worden. Ook door de coalitie. “Die volgen klakkeloos alles wat het kabinet doet. Wij zitten in een dualistisch systeem waarbij de coalitiepartijen ook streng moeten zijn voor hun eigen kabinetsleden. Dat zie je helemaal niet terug.”

Lees ook: 

Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen over ‘giftig’ politiek klimaat: ‘Druk op politici is gigantisch groot’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer