main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 maart 2023 — 09:52

Met deze oplossingen hopen Tweede Kamer-fractievoorzitters het vertrouwen in de politiek te herstellen

Het vertrouwen in de politiek is alarmerend laag. Wat is de oplossing om dit te herstellen? Het invoeren van een burgerberaad? Het politieke spel minder persoonlijk maken? Of moet het kabinet simpelweg de problemen oplossen? Fractievoorzitters in de Tweede Kamer, Laurens Dassen (Volt), Joost Eerdmans (JA21) en Caroline van der Plas (BBB) geven hun mening.

Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen denkt aan een burgerberaad. “Dat kan helpen om de versplintering te doorbreken”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland. “De politiek moet met oplossingen komen voor de grote crisissen die wij hebben. Daarin zie je dat wij als politiek soms te veel in ons eigen schuttersputje zitten en vasthouden aan eerdere standpunten”, vertelt Dassen, die meer gebruik wil maken van de samenleving. “Zij zijn vaak een stukje verder.”

Burgerberaad

Bij een burgerberaad komen mensen samen om na te denken over oplossingen voor de problemen waar Nederland mee te maken heeft. “Uit onderzoek en uit burgerberaden uit andere landen blijkt dat de samenleving met fantastische oplossingen komt waar de politiek niet altijd meer toe in staat is”, stelt de Volt-fractievoorzitter.

BBB-leider Caroline van der Plas is niet tegen het idee van Dassen, maar “het moet geen praatclubje worden”, klinkt haar weerwoord. Van der Plas is van mening dat vooral de politiek daadkrachtiger moet zijn. Want wat blijkt is dat de politiek niet altijd het advies van de burger overneemt. “Dan kun je blijven praten, maar dan heb je er niet zo veel aan.”

Dassen stemt daarmee in. “Als je dit als politiek in het leven roept, moet je er ook daadwerkelijk iets mee doen, want anders heeft het een tegenovergesteld effect.” Dassen vindt daarom dat van te voren duidelijk aangegeven moet worden wat het burgerberaad inhoudt. Want op die manier kan het vertrouwen in de politiek hersteld worden, denkt hij.

Laag vertrouwen in de politiek

Fractievoorzitter van JA21 Joost Eerdmans heeft een ander idee bij het herstellen van het vertrouwen in de politiek. Hij vindt dat politici minder nadruk moeten leggen op “wie het hardst schreeuwt, het meest beschadigt of het hardste uithaalt op persoonlijk vlak”.

Continue ophef en Kamerleden die zich tijdens een debat verzamelen bij de interruptiemicrofoon moet maar eens ophouden. “Mensen in het land denken niet daar staat iemand goed te stampen daar ga ik vertrouwen in hebben”, stelt Eerdmans. “Wij moeten ook goed naar onszelf in de spiegel kijken en ons afvragen wat wij ons land aandoen.”

Van der Plas reageert: “Politici zijn elkaar over en weer aan het bevechten en tijdens een campagne schiet je soms snel in emotie.” Dat overkomt de BBB-fractievoorzitter ook wel eens. “Geef je fout dan ook toe en herstel het.”

‘Problemen worden niet opgelost’

Een burgerberaad, zelfkritisch zijn en minder op de man spelen. Oplossingen om het vertrouwen van de burger te herstellen? Van der Plas stemt niet tegen, maar legt de prioriteit elders. “Een groot probleem van de politiek is dat er niks wordt opgelost.”

De BBB-leider doelt op de aardbevingsschade in Groningen, de watersnood in Limburg en het toeslagenschandaal. “Mensen wachten nog steeds op schadevergoeding en worden niet gehoord of gezien.”

Zij vindt dat het kabinet hier beter in gecontroleerd moet worden. Ook door de coalitie. “Die volgen klakkeloos alles wat het kabinet doet. Wij zitten in een dualistisch systeem waarbij de coalitiepartijen ook streng moeten zijn voor hun eigen kabinetsleden. Dat zie je helemaal niet terug.”

Lees ook: 

Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen over ‘giftig’ politiek klimaat: ‘Druk op politici is gigantisch groot’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Meer basisschoolleerlingen krijgen hoger advies door nieuwe toets

Na de invoering van de nieuwe doorstroomtoets hebben meer basisschoolleerlingen een hoger advies gekregen voor de middelbare school omdat ze de toets goed hebben gemaakt,…

Lees meer

Jaar cel voor bedreigen Frans Timmermans

Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans…

Lees meer

Cel- en taakstraffen voor AZ- en FC Twente-aanhangers na stadionrellen tijdens Europese wedstrijden

Voor zijn rol in de stadionrellen na de Europese wedstrijd tussen AZ en het Engelse West Ham United ruim een jaar geleden heeft de 51-jarige…

Lees meer

Burgemeester Nijmegen Hubert Bruls laakt actiegroep Nijmegen4Palestine: ‘Communiceren erg onhandig’

Burgemeester Hubert Bruls ontving zondag een brief van Nijmegen4Palestine, waarin zij een ‘te algemene aankondiging’ deden voor demonstraties tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Bruls laakt de…

Lees meer

NVWA: ‘volkoren’ producten zijn niet altijd volkoren

Producten die volgens de verpakking volkoren zijn, zijn dat niet altijd. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die onderzocht 190 volkorenproducten zoals koekjes,…

Lees meer

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie….

Lees meer

Door recordprijzen verhuizen meer woningbezitters

Verrassend veel huiseigenaren kiezen er dit jaar voor hun woning te verkopen. ABN AMRO gaat er na een nieuwe analyse van uit dat er dit…

Lees meer

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met…

Lees meer

Arbeidsinspectie ontdekt per toeval arbeidsuitbuiting van Turkse chauffeurs

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft drie personen aangehouden in Den Haag op verdenking van betrokkenheid bij arbeidsuitbuiting. De zaak kwam per toeval aan het licht, vertelt…

Lees meer

Bezuinigingen op kunst en cultuur worden gezien als korten op de elite: ‘Het is een frame dat niet klopt’

Kunst en cultuur worden nog vaak in één adem genoemd met ‘de grachtengordel’ en ‘elite’ en dat beeld is al lang achterhaald, zegt de sector…

Lees meer

Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden…

Lees meer