main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 maart 2023 — 11:02

Waterschapsverkiezingen uitgelegd: wat betekent het en waar stem je voor?

De Waterschapsverkiezingen zijn in de samenleving vrij onbekend, maar niet minder belangrijk. Zeker gezien de overstromingen in Limburg en de extreme droogte van afgelopen jaren. Het waterbeheer verdient de aandacht, maar waar gaan de verkiezingen precies over?

Dat de Waterschapsverkiezingen minder bekend zijn bij het volk blijkt wel uit de opkomst. Bij deze laatste verkiezingen in 2019 was dit 51,25 procent. Ter vergelijking ging in hetzelfde jaar bij de Provinciale Statenverkiezingen 56,16 procent van de stemgerechtigden naar de stembus. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 bracht slechts 50,4 procent zijn stem uit.

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft een verklaring waarom mensen minder geneigd zijn te stemmen bij de Waterschapsverkiezingen. “Mensen er vanuit gaan dat alles op gebied van water goed geregeld is”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland.

Waar gaat het over?

Maar waar gaat het waterbeheer eigenlijk over? “Hoogwater buiten de deur houden, ervoor zorgen dat je veilig in de polders kunt leven, dat de dijken op orde zijn en dat je schoon drinkwater hebt”, zegt Harbers.

Tegelijkertijd moeten zij ook beslissingen nemen over de grondwaterstand. Niet onbelangrijk, want als dat verkeerd gaat merk je de gevolgen ervan tijdens de droge zomers van afgelopen jaren. “Wij hebben de waterschappen de komende 20, 30 jaar nodig. Om de dijken op orde te houden, de droogte te bestrijden en om tijdig te zorgen dat als de zeespiegel stijgt wij daar de waterbeveiliging op orde hebben”, aldus de minister.

Wonen en boeren

Nederland kent 21 waterschappen. Elk waterschap heeft over zijn regio zeggenschap over de waterhuishouding. Daarin zitten onder andere vraagstukken over dijken en wonen. Kiest een waterschap er bijvoorbeeld voor om dijken te blijven verhogen? Of valt de keuze op dijken verplaatsen om meer uitwaarden te creëren zodat het rivierwater zich over een groter gebied kan verspreiden?

Dit heeft ook weer invloed op de woningbouw. Denk aan mensen die naast een dijk wonen of dat een gemeente woningen wil bouwen op zo’n uiterwaardengebied. Volgens Harbers vindt er op dit gebied verandering plaats in Nederland: “Meer rekening houden met water en bodem en dat je niet alles meer automatisch op iedere plek kunt doen.”

Het waterschap is ook belangrijk voor de boeren. “Zij willen graag dat de grond droog is, niet drassig”, zegt Harbers. Want dan kunnen de boeren ook beter het land op met hun voertuigen. Aan de andere kant komen bij een hogere grondwaterstand de funderingspalen minder bloot te liggen. “Het zijn tegengestelde belangen waar de waterschappen uiteindelijk beslissingen over moeten nemen. Daar zullen ze het over eens moeten worden, Je kunt niet wachten, want anders overkomt het water je.”

Lees ook:

Lokale initiatiefnemers dromen van ‘Holwerd aan zee’, prikt Friesland de dijk door?

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil. Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas

De Kantine komt morgen voor het eerst live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas in Rotterdam. En daar schuiven de volgende gasten aan bij Fidan Ekiz en Wieger Hemmer:
  • Politiek verslaggever Victor Pak praat ons bij over de finaleweek van de formatie;
  • De Belgische politicus Darya Safai is te gast over de strenge migratieregels die zij daar al hanteren;
  • De Rotterdamse  radio-dj Sherill Samsom is net terug uit Malmö, waar zij de halve finales van het Eurovisie Songfestival zag;
  • Natuurfotograaf Jasper Doest legt in zijn werk de relatie tussen mens en dier vast.
  • De column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: ‘Het blijft luguber’

Het is ruim 22 jaar na de dood op politicus Pim Fortuyn. Misdaadjournalist Gerlof Leistra was op dat moment in de Bijlmerbajes aan het werk…

Lees meer

Zo zorgt kleurgebruik ervoor dat een gedetineerde kan terugkeren in de maatschappij

In Amerika en Duitsland zijn gevangenissen te vinden waar de cel van de gedetineerde van top tot teen roze is geverfd. De gedachte erachter is…

Lees meer

Mogelijk persoonsgegevens gelekt bij UWV: aangifte wordt overwogen

Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv’s van 150.000 mensen heeft ingezien en…

Lees meer

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer

12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat…

Lees meer

VVD eist actie van onderwijsminister Dijkgraaf: ‘Tijd dat hij regie pakt’

Naar aanleiding van de pro-Palestijnse demonstraties bij universiteiten in Nederland, doet Tweede Kamerlid van de VVD Claire Martens in het radioprogramma Sven op 1 een…

Lees meer

Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden…

Lees meer

Iedereen kan zich zonder poespas volspuiten met fillers en botox: ‘Het maakt niet uit of je bekwaam of bevoegd bent’

Volle lippen, grotere borsten en weg met die rimpels en kraaienpootjes. Steeds meer millennials spuiten zich vol met fillers en botox. Daar komt bij dat…

Lees meer