main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 maart 2023 — 11:02

Waterschapsverkiezingen uitgelegd: wat betekent het en waar stem je voor?

De Waterschapsverkiezingen zijn in de samenleving vrij onbekend, maar niet minder belangrijk. Zeker gezien de overstromingen in Limburg en de extreme droogte van afgelopen jaren. Het waterbeheer verdient de aandacht, maar waar gaan de verkiezingen precies over?

Dat de Waterschapsverkiezingen minder bekend zijn bij het volk blijkt wel uit de opkomst. Bij deze laatste verkiezingen in 2019 was dit 51,25 procent. Ter vergelijking ging in hetzelfde jaar bij de Provinciale Statenverkiezingen 56,16 procent van de stemgerechtigden naar de stembus. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 bracht slechts 50,4 procent zijn stem uit.

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft een verklaring waarom mensen minder geneigd zijn te stemmen bij de Waterschapsverkiezingen. “Mensen er vanuit gaan dat alles op gebied van water goed geregeld is”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland.

Waar gaat het over?

Maar waar gaat het waterbeheer eigenlijk over? “Hoogwater buiten de deur houden, ervoor zorgen dat je veilig in de polders kunt leven, dat de dijken op orde zijn en dat je schoon drinkwater hebt”, zegt Harbers.

Tegelijkertijd moeten zij ook beslissingen nemen over de grondwaterstand. Niet onbelangrijk, want als dat verkeerd gaat merk je de gevolgen ervan tijdens de droge zomers van afgelopen jaren. “Wij hebben de waterschappen de komende 20, 30 jaar nodig. Om de dijken op orde te houden, de droogte te bestrijden en om tijdig te zorgen dat als de zeespiegel stijgt wij daar de waterbeveiliging op orde hebben”, aldus de minister.

Wonen en boeren

Nederland kent 21 waterschappen. Elk waterschap heeft over zijn regio zeggenschap over de waterhuishouding. Daarin zitten onder andere vraagstukken over dijken en wonen. Kiest een waterschap er bijvoorbeeld voor om dijken te blijven verhogen? Of valt de keuze op dijken verplaatsen om meer uitwaarden te creëren zodat het rivierwater zich over een groter gebied kan verspreiden?

Dit heeft ook weer invloed op de woningbouw. Denk aan mensen die naast een dijk wonen of dat een gemeente woningen wil bouwen op zo’n uiterwaardengebied. Volgens Harbers vindt er op dit gebied verandering plaats in Nederland: “Meer rekening houden met water en bodem en dat je niet alles meer automatisch op iedere plek kunt doen.”

Het waterschap is ook belangrijk voor de boeren. “Zij willen graag dat de grond droog is, niet drassig”, zegt Harbers. Want dan kunnen de boeren ook beter het land op met hun voertuigen. Aan de andere kant komen bij een hogere grondwaterstand de funderingspalen minder bloot te liggen. “Het zijn tegengestelde belangen waar de waterschappen uiteindelijk beslissingen over moeten nemen. Daar zullen ze het over eens moeten worden, Je kunt niet wachten, want anders overkomt het water je.”

Lees ook:

Lokale initiatiefnemers dromen van ‘Holwerd aan zee’, prikt Friesland de dijk door?

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt demissionair…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer